Melyik a nekünk kellő hőszigetelő anyag ?

  • Olvasási idő:2perc

Ha a hideg időszakokban a fűtési költségeiket nem akarjuk hogy a fellegekbe legyenek akkor annak egyik feltétele hogy a lakásunk, házunk megfelelően szigetelve legyen. Ilyenkor a meleg benn tud maradni a lakásba és nem kell feleslegesen fizetni azért hogy az udvart fűtsük.

Mit nézzünk ?

Ha a szigetelési munkálatokba akarunk fogni akkor először is a lakásunk állapotával kell teljesen tisztába lennünk. Legfőképp a külső fal állapota mérvadó nekünk. Ha esetleg olyan állapotban van hogy a szigetelés súlyát se bírja el, akkor kénytelenek vagyunk a fal állapotát olyan állapotba hozni hogy megfeleljen a szigetelés alapjának. Egy jó szigetelés nyáron kinntart, télen benntartja a levegőt. Ha csak a padlót vagy a plafont akarjuk szigetelni akkor azt bármikor megtehetjük, a külső fal szigetelésénél figyelembe kell venni a kint hőmérsékletet ami meghatározhatja hogy melyik évszakban állunk neki a munkának. Habár léteznek olyan anyagok amik hideg időben is használhatóak, általában drágábbak és ezáltal többe is kerül az egész szigtelési procedúra.

Ha van már egy első szigetelő réteg, annak az állapotát kell figyelembe venni. Ha túl rossz állapotban van akkor attól is meg kell válni, ha kielégítő az állapota akkor rámehetünk az új szigetelési réteggel.

Ha már nekiállunk ennek a nem kis munkának akkor érdemes tetőtől a padlóig szigetelni. Félmunkát nem érdemes végezni mert azzal nem érünk el semmit. Ha valamit nem szigetelünk akkor az összes meleg ott fog távozni.

Anyagválasztás

Ezek többféle anyag létezik attól függően hogy a hőt akarjuk visszatartani, azaz nyáron kellemesebb hőmérsékletet akarunk elérni, vagy más anyaggal azt érjük el hogy télen benntarthatjuk a meleget. A nyári hőmérséklet kinntartásához alufólia alapú szigetelés szükséges, ha télen jó meleget akarunk akkor el lehet hagyni az alufóliát, de akkor is lehet használni. A szigetelőanyagok özül választhatunk, üveggyapot, poliészter, kőzetgyapot, cellulózrost vagy akár gyapjút is.

Jó tanács

A ház megfelelő szellőztetésének megoldottnak kell lennie hogy a felgyülemlett pára távozni tudjon valahol.

Előzetesen érdemes villanyszerelőnek átnézni a vezetékeket, nehogy a szigetelés után derüljön ki hogy olyan rossz állapotban vannak a vezetékek hogy cserére szorulnak.

Ha üveggyapotot használunk akkor védőruhában és maszkban dolgozzunk vele.

A szigetelési munkálatok után füstölővel ellenőrizhetjük hogy hol van huzat. A kisebb réseket szilikongumival is tömíthetjük.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....