Legelterjedtebb házi ellenségeink

  • Olvasási idő:3perc

A kártevők már évezredek óta keserítik meg az emberek nappalait és éjszakáit. Már az ősemberek életét is megkeserítették például az ágyi poloskák már több tízezer évvel ezelőtt is. Miután az ember belépett a modern korba, a kártevők, vérszívók követték őket az otthonaikba is. A 20-dik században viszont feltaláltak olyan vegyszereket amelyek végérvényesen el tudják őket kergetni a lakásainkból. Hogy hány fajta élősködő teheti tönkre nyugalmunkat azt az éghajlat, földrajzi hely, higiéniai fok határozza meg. Viszont a legtisztább lakásokba is be tudnak férkőzni ha alkalmat találnak. Magyarországi viszonylatban tekintsük át hányfajta élősködővel kell néha felvenni a harcot. Most csak a legismertebb rovarokat vesszük elő, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő otthonainkban,

Kártevők fajtái

Csótány: Magyarországon belül a legelterjedtebb a német csótány. Szinte mindenhol találkozhatunk velük, akár külső területeken is. A német csótány hosszúkás testű, rejtőzködő rovar, és mivel testalkatából adódóan kíválóan el tud rejtőzni, a csótányfertőzés jóval előbb kialakulhat mielőtt jelét adná.

Mit ne tegyünk ha csótányt láttunk. Ne pakoljon el semmit, mert a bútorokból, használati tárgyakból szétszórodhatnak nagyobb területen is. Ne is csomagoljon el semmit, mert akár a petéket is becsomagolhatja és esetleg az is túlélheti az írtást. Ne legyen kinn élelmiszer. Ha csótányfertőzést észleljük, akkor mindenképp szakember segítségét kérje.

Ágyi poloska: Szinte az egyik legkelemetlenebb lakótárs az ágyi poloska lehet, csípése nem fáj, de utána annál inkább viszket akár több napon keresztül is. Éjszakai rovar, és a legjobban elbújó rovar. Régi bútor behozatalával, vagy akár a szomszdédtól is be tud vándorolni hozzánk. Ha közel lévő csípéseket észlelünk a végtagjainkon, vagy arcunkon, ahol éjjel nem takarja takaró a bőrfelületünket akkor sajnos esélyes az ágyi poloska fertőzés. Felbukkanásukkor szintén szakember segítségét kérje.

Bolha: Szintén az egyik legkelemetlenebb lakótárssá válhat ha megjelent. Több mint 50 fajtája ismert Magyarorságon és gazdatest specialista. Van kutya, macska, ember, és még számtalan fajta. Ha bolhát észlelünk és háziállatunk van akkor azt mindenképp bolhamentesítsük. Szakember nélkül is meg lehet tőle szabadulni egy teljes vegyszeres nagytakarítással, ruhák magas hőfokon való mosásával, a helységek tisztán tartásával, házi kedvenceink megfelelő higiéniai állapotba tartásával, és bolhanyakörvvel való ellátásával.

Tanács

Ha rovar kártevőket észlelünk akkor talán (de csak talán) a bolha kivételével mindenképp annak a rovar írtó szakemberével írtassuk ki a kártékony rovart amelynek a szakértőja. A tapasztalat azt mutatja hogy a házi módszerek nagy százaklékban nem hatásosak. A csótánynál, házi poloskánál nem érdemes házi módszerrel próbálkozni, mert a hatékonyságuk nem megfelelő és a rovarfertőzés továbbra is fennmarad.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....