Stukkók renoválása

  • Olvasási idő:2perc

Először is tisztázzuk hogy a stukkók azok a díszitő elemek, melyeket leginkább belső felületek díszítésére szolgáló speciális keverékű gipszvakolat. Régebben sokkal gyakrabban használt díszítő elem volt, főleg tehetősebb otthonoknál, de manapság is használatosak, főleg igényesen tervezett belső tereknél. A különleges vakolatot legtöbbször gipsz, mészpor, homok, enyves víz, és festékanyagból készítik.

Elkészítése szinte művészi képességeket igényel, ami nagy felkészültséget takar. Aki a stukkókat elkészíti azt stukkátor szakembereknek hívják. Elkészítését kétféle módon szokták kivitelezni. A nehezebb elkészítési folyamat amikor magából a speciális keverékű gipszből felhordják a megfelelő mennyiséget, várnak még megszárad, ami a sima vakolatnál több idő, mert ennek a keveréknek jelentős vastagsága is lehet, és utána kezdődik a művészi munka amikor is kifaragják, vagy kicsiszolják a megálmodott mintát. Ha az alakja kialakult, utána jöhet a színezés, vagy aranyozás. Másik elkészítési módja egy fokkal egyszerűbb, de ez is szintén szakembert kíván. A másik módja a létrehozásának hogy először a mintázatot vastagabb papírból készítik el, ezt utána vonják be a speciális gipsszel, és ragasszák, vagy drótozzák fel a rendeltetési helyére.

A stukkót ha megsérül, erősen lekopik, vagy leesik a helyéről akkor azt helyre kell állítani ha még gyönyörködni akarunk benne. A helyreállítása a kialakításától függően szinte ugyanúgy történik ahogy eredetileg is elkészítették, ha nagyon sérült a stukkó akkor szinte megint el kell készíteni. Ehhez tudni kell az eredeti elkészítési folyamatot, ami a fentebb említett két eljárási módszer valamelyike lehet. Ha nincs megfelelő szakember az elkészítésére akkor esetleg a kereskedelemben kapható darabokból összerakva alakíthatunk ki stukkóhatást, viszont az nem lesz az eredeti mintázat. Sok stukkónak elkészítési dokumentációi vannak, régebbi elkészítésű stukkók esetében a elkészítési dokument felkutatása sokszor lehetetlen, mert elveszett, nem találják az ingatlanban, az eredeti készítőt nem ismerik, vagy elhalálozott.

A stukkók újrafestése is kiemelt szakértelmet igényel, mert a régebbi stukkók porózussá válhatnak és nagyon könnyen sérülhetnek. Régebben a stukkókat külön erre kiképzett gipszöntők készítették el kisebb-nagyobb darabokban amit dróttal, vagy speciális szegekkel rögzítettek a falon. Ha a falon történik az újrafestés, akkor az még a könnyebbik eset, viszont ha a darabokat leszedve kívánjuk újrafestetni akkor az kihívás lesz a restauráló személy számára. A leszedéses technikával újjávarázsolt stukkó nyilván szebben fog kinézni mert az összes oldalát lehet festeni, de az újboli visszarakása az eredeti helyére rendkívül bonyolult feladat. Tehát ha stukkót akarunk renoválni akkor mindenképp az ehhez értő szakember segítségét, és szakértelmét válasszuk.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....