Spóroljunk a minőségi alapanyaggal

  • Olvasási idő:3perc

A címet nem félreértve ne az alapanyagon spóruljunk hanem vele, mert rengeteg pénzt meg tudunk vele spórolni. Az ember nem is hinné hogy mennyit. A téli rezsiköltség legnagyobb hányadát a fűtés teheti ki. Azért írtam úgy hogy teheti, mert nem feltétlenül kell úgy lennie. Próbálunk úgy élni hogy a téli fűtésszámla ne az egeket verje, és ne kelljen túl sok felesleges pénzt kidobni az ablakon. A hőszigetelés egy sarkalatos pontja lehet a fűtésszámla csökkentésének, nyáron pedig nem kell egész nap járatni a légkondit, ami nem csak az áramot fogyassza, de előbb tönkre is megy a sok üzemóra miatt. Tehát ha egy légkondi feleannyit megy mint a másik akkor elvileg kétszer hosszabb lesz az élettartama is, arról nem is beszélve hogy a környezetnek is jót teszünk a kevesebb áramfogyasztással. Napjainkba már az új anyagoknak köszönhetően számottevő költségcsökkentést tudunk elérni, a régi elavult technikával szemben. Egy jó minőségű és alapanyagú, szakszerűen kivitelezett hőszigetelés csodákat tehet a pénztárcánkkal.

Az elavult technológiák

Egy nem szívderítő tény hogy a magyarországi házak közel kétszer annyi energiát fogyasztanak négyzetméterre levetítve mint a nyugat-európai házak. Olyannyira hogy az Európai Bizottság ez ügyben kötelezettség-szegési eljárást is indított. Habár lehet hogy ez politikai manőver hazánk elmarasztalására, de akkor is tény hogy a magyar házak több áramot, földgázt, vizet fogyasztanak ugyanakkora területen mint a nyugati államok. Sőt 2020 december 31-után csak olyan házakat szabad építeni aminek az energiafelhasználása minimális.

Ezek a tények és szabályozások kihatással vannak természetesen a hazai építési szokásokra, kivitelezésre, és a szakemberek felkészültségére. Jó hír viszont hogy nálink minden adott hozzá, talán csak a szándék nem. Ha az új technológiákat és anyagokat részesítjük előnybe akkor kétszer is nyerni tudunk az ügyön. Először is az új fejlesztésű anyagok tartósabbak mint az elavult technológiával készültek. Egy ház nem olyan dolog mint egy mosógép amelyet pár évente kénytelenek vagyunk cserélgetni, ezt észbe tartva logikus megoldásnak tűnik minőségi anyagokat beépíteni a felújítandó, vagy új lakóépületünkbe. Ezáltal az élettartamot tudjuk jelentősen kitolni, amelyeknek a gyerekeink, és unokáink is a hasznát veszik, ha meg eladásra bocsájtjuk a házunkat akkor meg azonnal visszahozza az árát a minőségi anyagoknak köszönhetően, mert jóval kedvezőbb energiabesorolást fog kapni a hatóságoktól.

Spórolás energiamegtakarítással

Az energiatakarékosság a másik fele a képletnek. Hosszútávon, 10-20 évre előretekintve akár az építési költséggel egyenértékű pénz is megtakarítható a kevesebb energiafelhasználási költségek csökkenésével.

A jó minőségű anyagok pénzmegtakarítást jelentenek
A jó minőségű anyagok pénzmegtakarítást jelentenek

A rosszabb alapanyaggal való spórolás már rövidtávon érzékelteti negatív hatásait, elég egy telet megvárni és máris szembesülhetünk vele. Tehát ha tehetjük minőségi anyagokat válasszunk házunk építéséhez mert energiatakarékosabb, nagyobb élettartamú, környezetkímélőbb, és valószínű hogy könyebb vele dolgozni is, amelyek kevesebb építési időt, és könnyebb munka igérkezik velük.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....