Favédelmi módszerek

  • Olvasási idő:4perc

A fa mint építőipari termék rendkívül közkedvelt a magyar otthonokban. Számtalan bútor, használati tárgy, teherviselő elem és burkolóanyag készül belőlük. Mivel természetes anyagnak számít ezért nem annyira ellenálló mint amilyenek a mesterséges úton készített anyagok. A fának rengeteg ellensége van ami elpusztíthatja, vagy a tulajdonságait ronthatja, a rovaroktól kezdve a környezeti ártalmakig. A rovarok amelyek a fát támadják meg, a fa mechanikai és szilárdsági tulajdonságait gyengíthetik néha olyan mértékben hogy a szóbanforgó darab cserére szorul. Nézzük meg először mely rovarok teszik tönkre egyik kedvenc építőipari anyagunkat, és utána a védekezési módszereket.

A fa kártevői

A legismertebb “fanyüvő” egyértelműen a szú, amelyek néhány miliméteres nagyságukkal, és hengeres testükkel több tíz centis furatokat képesek a fába vájni. Értelemszerű ha nagyon sok szújárat található akkor a fa statikailag meggyengül, nagyon szeretik a száraz, nem gyantás típusú, vagy eleve beteg fákat. Másik ellensége a fadarazsak lehetnek, amelyek csak az élő fát támadja, ez a fajta rovar nagyobb átmérőjű lyukakat fúr a fába amelyek pár tíz miliméteres mélységben károsítanak. Vannak még a farontó lepkék amik szintén az élő fát károsítják, nyomaival csak a fűrésztelepen, vagy a feldolgozott fában találkozhatunk. Ezenkívül vannak még a cincérfélék, amelyek a fa szijács részét támadja, és jelenlétéről a fa felületén található ovális rágáskép, és a szintén a felületen található faliszt árulkodik. Ezenkívül vannak még a kopogóbogarak, barnafarkú és faodvasító lóhangyák. A rovarkárosodást legtöbbször a gombafajták károsítása követi, mert az általuk kivájt járatok kiváló lehetőséget teremtenek a különféle gombáknak a szaporodáshoz.

A régi, kezeletlen fabútorok a legveszélyeztetebbek
A régi, kezeletlen fabútorok a legveszélyeztetebbek

Ezek voltak a rovarok, de sajnos más nem annyira mozgékony, de ugyanennyire káros kártevők is léteznek, a gombák, amelyek a fa korhadását és penészedését okozzák. A legveszélyesebb talán a könnyező házigomba amely már a valamilyen kártevőtől beteg fát támadja meg, és ha a fa már be van építve az se számít neki. Kintről jövő nedvesség se kell neki mert a fa lebontásával saját magának termel vizet. Rossz hír hogy szinte lehetetlen megszabadulni tőle. Létezik még a házi kéreggomba amelyik hasonlít a könnyező házigombához, de neki nedvességre van szüksége. És utoljára de nem utolsósorban a pincegomba, és a fenyőgomba is támadhatja a fát. A legtöbb fát károsító gomba szereti a nedvességet, ezért ha sok faárú található az otthonunkba akkor gondoskodjunk a megfelelő nem magas páratartalomról.

Védekezés ellenük

A védekezés a fa támadói ellen jellemzően a megelőző és a megszüntető eljárásokra vonatkozik. Ha már előrehaladott állapotban van a fa károsodása akkor kénytelenek vagyunk a beteg részt eltávolítani, nehogy a környező részek is áldozatul essenek. Vannak olyan esetek amikor ez elkerülhetetlen. Ez általában a hosszantartó elhanyagoltság miatt következik be. Az időben észrevett betegségeket jó eséllyel tudjuk kezelni. Íme néhány eljárás.

A gombásodási betegségek megszüntetését elsősorban a szárítással tudjuk közömbösíteni. Több fajta eljárás is létezik ameelyekkel a gombásodástól meg tudunk szabadulni. Gőzöléssel jó eredményt tudunk elérni ha a gőz legalább 80-90 celsius fokos, ami az esetleges élősködő rovarokat is kiírtja a fából. Ha nincs gőzölő a közelben akkor a hősugárzó, vagy a nyíilt lánggal való kezelés is hatásos tud lenni, természetesen a megfelelő elővigyázatossággal. A bútorok vagy a mozgatható fából készült tárgyak gombamentesítését úgy is elvégezhetjük hogy a szabadban disznópörzsölővel ideális távolságból szárítjuk a fertőzött felületet. Drasztikus módszernek tűnhet, de gyors és hatásos végeredményt tud adni. De védekezhetünk kimondottan gombaölő vegyi anyagokkal is úgymint permetezéssel, mázolással, és a vegyi anyagba bemártással. Itt arra kel ügyelni hogy a vegyszer megfelelő mennyiségben kerüljön a fára, vagy fába. Ha a bemártást meg tudjuk oldani akkor az több óra időtartamot vehet igénybe, még a felső felület átitatódik. Ez utána kiszárításnak teljesnek kell lennie, hogy az esetleges párolgással ne lélegezzünk be mérgező anyagot.

A kezelések után

Akármilyenfajta gömbaölő vagy rovarmentesítő eljárást alkalmazunk utána a fa felületét mindenképp kezeljük felületvédelmi eljárásokkal, úgymint lefestés, lakkozás, különböző fát védő rétegek felvitele a fa felületére.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....