A kerámia edények és serpenyők tisztítása

 • Olvasási idő:4perc

A kerámia serpenyők és edények, népszerűek a tapadásmentes főzőfelületük miatt. A név kissé félrevezető, mert az egész serpenyő nem kerámiából készül, csak egy kerámia bevonat van felvíve az edény főző-sütő felületére. Kerámia bevonat alkalmazható öntöttvasra, alumíniumra, rézre vagy rozsdamentes acélra is.

Bár a tapadásmentes bevonat úgy hangzik, mintha végtelen élettartama lenne, de ez így nem igaz, ha vigyázunk is rá akkor is egy idő után foltos lesz, a felülete megkopik, különösen ha az élelmiszereket magas hőmérsékleten készítik el, vagy nem megfelelően tisztítják meg őket a használat után. Legyen itt néhány tipp és a kerámia serpenyők hosszú évekig használhatók maradnak az ételek elkészítésére.

Milyen gyakran tisztíthatóak a kerámia edények ?

Az új kerámia edényeket és serpenyőket kézzel kell lemosni meleg, szappanos vízben, utána jól le kell öblíteni és puha ruhával meg kell törölni és szárítani. Ez eltávolítja a kerámia porszemcséit és a szennyeződéseket, amelyek a gyártás és szállítás során a felszínre tapadtak.

A kerámia edényeket minden használat után meg kell mosni az ételmaradékok eltávolítása érdekében. Rendszeresen vizsgálja meg az edény felületét, hogy elszíneződött-e, és végezzen mélytisztítást a foltok eltávolítása érdekében, ha keletkeznek.

Amire szüksége lesz a tisztításhoz

Felszerelés és eszközök

 • szivacs vagy puha mosogatórongy
  konyharuha
  mosogató vagy nagy edény
  meleg víz
  zsíroldó mosogatószer
  szódabikarbóna (opcionális)
  hidrogén-peroxid (opcionális)

Tanácsok a tisztításhoz

Hagyja kihűlni a kerámia serpenyőt. A kerámia bevonatok nem reagálnak jól a gyors, drasztikus hőmérséklet-változásra. Mindig hagyjon néhány percet a kerámia edényeknek, hogy abbahagyják a sistergést és teljesen lehűljenek, mielőtt megkísérelné lemosni őket. Töltsön meg egy mosogatót vagy edényt meleg vízzel és zsíroldó mosogatószerrel. Merítse be a kerámia edényeket és használjon nem koptató szivacsot vagy puha mosogatórongyot a felületek tisztításához. Soha ne használjon acélgyapotot, csiszoló nylon, fém párnákat vagy súrolószereket kerámia bevonatokon. Apró karcolódásokat okozhatnak, amelyek károsítják a felületet és csökkentik a felület tapadásmentes minőségét. Öblítse le az edényt meleg vízzel, törölje meg puha konyharuhával, vagy hagyja, hogy az edény levegőn megszáradjon egy edénytartóban.

Távolítsa el az odaégett ételt szódabikarbónával

Ha az élelmiszer megégett és a kerámia bevonatra tapadt, hagyja, hogy az edényt legalább 30 percig ázzon meleg, szappanos vízben. Mártson egy nedves szivacsot szódabikarbónába, és ezzel súrolja le a maradék ételdarabokat. Alaposan öblítse le és szárítsa meg az edényeket.

Távolítsa el az elszíneződést hidrogén-peroxiddal

Többszöri felhasználás után, a kerámia bevonat elszíneződhet. Az elszineződés eltüntetése érdekében öntsön annyi 3% -os hidrogén-peroxidot, hogy ellepje a serpenyő alját. A hatékonyság érdekében a hidrogén-peroxidnak buborékolnia kell. Ha nem, az oldat nem friss, és új flakont kell használni. Hagyja az oldatot 30 percig a serpenyőben, majd öblítse le és szárítsa meg. A hidrogén-peroxid enyhe fehérítő hatása világosítja a felületet.

Ha az odaégett étel nem jön le könnyen, az edény alját bőven szórjuk meg szódabikarbónával, és adjunk hozzá egy-két evőkanál forró vizet. Hagyja a keveréket 30 percig pihenni, és néhány percig körkörös mozdulatokkal dörzsölje a serpenyőt szivaccsal óvatosan. Ha szükséges, ismételje meg, majd öblítse le és szárítsa meg az edényt.

Tippek a kerámia edények és serpenyők hosszabb élettartamához

A kerámia edényeket mindig kézzel tisztítsa . A mosogatógépben található mosószerek tartalmazhatnak fehérítő- és citromsavakat, amelyek károsíthatják a kerámia felületeket. Kerámia edényekben való főzéskor mindig csak műanyag, szilikon, vagy fa, eszközöket használjon. Soha ne vágja az ételeket késsel kerámia edényekben, így megakadályozza a kerámiafelszín sérüléseit.

Csak fa, műanyag, szilikon evőeszközöket használjon ha kerámiabevonatú eszközökben süt-főz
Csak fa, műanyag, szilikon evőeszközöket használjon ha kerámiabevonatú eszközökben süt-főz

Egyszer a kerámia bevonat is kopásnak indul. Amikor ez megtörténik, kerülje a savakkal való tisztítását az edények (például citrom vagy ecet ) tisztításához . A magas savtartalom a felület gyorsabb erodálódását okozhatja. Válasszon olajat vagy vajat az ételek elkészítésekor. Főzés közben ne használjon túl magas hőmérsékletet. Úgy rakja el a kerámiaedényeket ha már nem süt-főz vele, hogy tegyen közéjük puha rongyot, hogy a karcolódásokat megakadályozza.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik