A hibás fali kapcsolók első figyelmeztető jelei

  • Olvasási idő:4perc

A fali kapcsoló egy mozgó alkatrészekkel rendelkező mechanikus eszköz, amelyet élettartama alatt több ezer kapcsolunk fel és le, így nem meglepő, hogy a kapcsolók végül elhasználódnak és elromlanak. A baj első jele, amikor a kapcsoló bármilyen módon rendellenes módon kezd viselkedni, ha például reccsenés, kattanás vagy pattogás hallatszik felkapcsolásnál, akkor teljesen egyértelmű, hogy a kapcsolója hibás, és itt az ideje cserélni. Ha bármilyen olyan hiba adódik amelyet nem tudunk megoldani, akkor inkább hívjunk szakavatott villanyszerelőt a hiba feltárásához, vagy a probléma megoldásához. A villamos jellegű hibák később súlyosbodhatnak, amik akár tűz keletkezéséhez is vezethetnek. A tűz megelőzésére legyen a lakásban füst vagy tűzjelző, a füstérzékelőkről itt olvashat.

A hamis füst, vagy tűzriasztásokról, pedig itt tájékozódhat.

Néhány más figyelmeztető jel nem ennyire egyértelmű, és nem vehető észre egyből, viszont komoly problémák kerekedhetnek belőle. Íme a bajok leggyakoribb jelei.

Más figyelmeztető jelek

Valószínűleg találkozott már azzal a jelenséggel amikor a villanykapcsoló kapcsolókarját BE állásba fordítja, és egy pillanatba telik mire a lámpa kigyullad, vagy a lámpatest egy pillanatra felvillan mielőtt bekapcsol. Ez gyakran azt jelzi, hogy a kapcsoló belsejében lévő fém alkatrészek elhasználódtak, és az érintkezői nem képesek zárni az áramkört, ami nem teszi lehetővé a lámpa felkapcsolását. Néha (nem mindig) ez a tünet egyszerre jelentkezik azzal hogy a billenőkar meglazult és elvesztette a “feszességét”.

Ilyen állapotú kapcsolót inkább cseréljük ki
Ilyen állapotú kapcsolót inkább cseréljük ki

Még akkor is ha ez csak alkalmanként fordul elő, ideje cserélni a kapcsolót. Az is előfordulhat, hogy a világítótestnek vagy a kapcsolónak nincsenek laza szerkezeti elemei vagy rövidzárlata, ezért ha az ilyenfajta probléma a kapcsoló cseréje után is fennáll, nézze át az elektromos vezetékek csatlakozásait amennyiben azok látható helyen vannak.

Szikrázik a kapcsoló

Nem ritka, hogy egy kapcsoló belsejéből kis szikra jön, amikor kikapcsolja. Ez a legtöbb esetben normális, és nem jelent problémát. Ennek oka egy terhelési ív, amely akkor következik be, amikor az elektromosság alatti érintkezők eltávolodnak egymástól. Amint az érintkezők elég távol vannak egymástól, a szikrázás megszűnik. Ha viszont nagyobb szikrák jelentkeznek hallható zaj mellett akkor ez azt jelenti, hogy hibás a villanykapcsoló.

De ha a szikrázás füstöt is okoz, vagy ha perzselés nyomait észleli a fedőlapon vagy a kapcsolón, akkor mindenképpen ideje cserélni a kapcsolót.

Zajos villanykapcsoló

A hibás fénykapcsolók különféle elektromos hanghatásokat produkálhatnak, mint például: kattanás, sistergés, pattogás vagy zümmögés. Néha ezt laza vezetékcsatlakozások okozhatják, ezért ellenőrizze ezeket. De valószínűbb, hogy ezek a hangok a kopott vagy hibás kapcsoló figyelmeztető jelei. Ideje cserélni.

Ha azonban a kapcsoló zümmög, akkor először vizsgálja meg az izzót. Egyes izzók enyhe zizegő hangot hallatnak, amikor az izzószál feszültség alatt van. Ennek orvoslására próbáljon meg más típusú vagy márkájú izzót kipróbálni. Ha ez nem segít, vizsgálja meg alaposan a kapcsolót, meg is szagolgathatja.

A kapcsoló érintésre meleg

Természetes hogy a kapcsoló valamennyi hőt termel, amely érezhető a kapcsoló működtetésekor (általában akkor fogja érezni, amikor kikapcsolja). Ez azért következik be, mert egy kapcsoló és szerelvényei úgy működnek, hogy a teljes áram egy részét eloszlatja a kapcsoló szerkezetében és szerelvényeiben (ellenállást képeznek), hogy az izzó a megfelelően lecsökkentett árammal üzemeljen. Ha a kapcsolót valóban forrónak érzi, akkor a kapcsoló valószínűleg zárlatos és valószínűleg elromlik, a kapcsoló ebben az esetben is cserét igényel.

Egy másik lehetőség az, hogy a kapcsoló alulméretezett a meglévő áramerősséghez. A 20 amperes áramkörbe szerelt 15 amperes névleges kapcsoló felmelegedhet, ha számos olyan lámpatestet vagy eszközt szolgál ki, amely több mint 15 ampert vesz igénybe. Ha igen, akkor cserélje ki a biztosítékot egy egy olyan erősségűre amely bőven ki tudja szolgálni a fogyasztókat. A nagyon meleg kapcsolót laza vezetékcsatlakozások is okozhatják, ezért ellenőrizze ezeket. De ha továbbra is túl meleget érez a kapcsolóban, akkor ideje cserélni.

A billenőkar meghibásodott

Gyakran az ujjai jelentik a hibás kapcsoló legjobb detektorait. Ha a kapcsolókar másképp kezd viselkedni, pédául elveszíti a “pattintását” vagy merevebbé válik a szokásosnál, akkor a kapcsoló mechanizmusa elhasználódott, ezért még a teljes meghibásodás előtt érdemes cserélni.

A lakástüzek nagy százalékát a hibás elektromos eszközök okozzák, amibe a kapcsolók is beletartoznak. Ezért ha ilyen és hasonló tünetekkel találkozik, akkor feltétlen nézzen utána a baj forrásának, és gondoskodjon az esetleges cseréről.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....