Tetőfedő anyagok, árak és élettartam

  • Olvasási idő:7perc

Az olyan nagy átalakítási projektek kivételével, mint a konyha vagy a fürdőszoba felújítása, a tetőfedés az egyik legdrágább lakásfelújítási projekt, amellyel a háztulajdonos valaha is szembesül.

Mint a legtöbb lakásfelújítási döntésnél, a minőség és a költség között is közvetlen összefüggés van, és a tetőfedés esetében a minőség általában hosszú élettartamot jelent. Tető esetén ritkán van értelme pusztán az ár alapján választani a tetőfedő anyagok közül, ha egy kicsit többet költenek, és nem a legolcsóbb megoldással elégszenek meg, akkor olyan tetőt kaphatunk, amely addig tart, amíg áll a ház. Az olcsó tető nem olcsóbb, ha 8-10 évente cserélni kell.

Talán meglepetésként hathat, ha figyelembe veszi ezeknek a lakossági tetőfedő anyagoknak a hosszú élettartamát.

Tető anyaga és becsült élettartam

  • Bitumenes tetőfedő tekercs 5-15 év.
  • BUR 20-30 év.
  • Fa zsindely 25-30 év.
  • Fém 30-50 év.
  • Agyag vagy cement cserép 50-100 év.
  • Pala 100 vagy több év.

Költségszámítások

Ne feledje, hogy a különböző tetőkonfigurációk és a különböző anyagok miatt ezek a költségek nagymértékben változhatnak. A költségek régiónként is változhatnak, a munkaerőköltségek, és anyagár különbségei alapján. Ez a becslés a különböző tetőfedő anyagok átlagos költségeit és élettartamát mutatja be, amit nem szabad készpénznek venni.

Hengerelt bitumen tekercs

Az bitumentekercs ugyanolyan anyagból készül, mint az bitumenzsindely, csak tekercsekben kaphatóak. A viszonylag sík felületekhez, például födémtetőkhöz, lapostetőkhöz használatos. Az bitumentekercses tetőfedés úgy történik, hogy a tetőn hosszanti sávokat fektetnek le,egymáson kis átfedésekkel.

Tekercses bitumen tetőfedő anyag telepítése
Tekercses bitumen tetőfedő anyag telepítése

A hengerelt bitumentekercs meglehetősen könnyen telepíthető anyag, és sok barkácsoló maga is megcsinálhatja. De jobban illik fészerekhez, garázsokhoz és erkélytetőkhöz, és nem túl jó megoldás a legtöbb átlagos ház tetőfedő anyagához.

Átlagos élettartam

A bitumentekercses tetőfedés várhatóan legfeljebb 5-15 évig tart. A maximális élettartam elérése a valójában csupán a törmelékektől való takarításból, és az esetleges lyukak vagy sérülések gyors foltozásából áll.

Telepítési költségek

A tető beépítésének átlagos költsége körülbelül 1000-2000 forint négyzetméterenként.

Réteges tetőfedő anyag (BUR)

A (BUR) egy réteges tetőfedő anyag, amelyet váltakozva tetőfedő és vízálló anyagokból készül, például üvegszál és forró kátrány (bitumen) keveréke. Általában lapos vagy nagyon kis hajlású tetőkön alkalmazzák a BUR tetőfedő anyagot. Tűzálló és olcsó, bár a BUR tető építése közben kellemetlen szagok fognak terjengeni.

Átlagos élettartam

A BUR tetők általában 20-30 évig tartanak. A beépített tető élettartamának maximalizálása rendszeres ellenőrzéssel és javítással, valamint a törmelékek eltakarítássával érhető el, hogy megakadályozza a felület romlását.

Telepítési költség

A BUR tetők átlagos telepítési költsége átlagosan 1500-3000 forint között mozog most, 2021-ben.

Kompozit bitumenes zsindelytető

Az bitumenes zsindely a legnépszerűbb az összes tetőfedő anyag közül, amely az összes új építésű otthon több mint 80 százalékánál megtalálható. A kompozit bitumenes zsindelyek alját aszfalttal, a felületét apró pala, kvarc vagy kerámia granulátummal impregnálják.

Zsindelytető
Zsindelytető

Az bitumenes zsindelytető óriási népszerűségének köszönhető a viszonylag alacsony költségek, az egyszerű telepítés és a magas várható élettartam. Ezeket a tetőket általában szakemberekkel készíttetik, de a ha valakinek van egy kis tapasztalata a tetőfedésben, akkor az is elkezdheti a tetőfedést.

Átlagos élettartam

A kompozit bitumenes zsindely várhatóan 15–40 évig tart, a választott anyagok minőségétől függően. Néhány zsindelytető akár 50 évig is tarthat.

Maximalizálhatja a bitumenes zsindelytetők élettartamát, ha elkerüli az olcsó zsindelyeket, és a rajtuk való járkálást. Tartsa őket a mohától tisztán, és soha ne mossa különböző készülékekkel az bitumenes zsindelytetőt, mert a ráimpregnált anyag lepereg róla.

Telepítési költségek

Átlagosan az bitumenes zsindelytetők telepítése négyzetméterenként körülbelül 1500-2500 forinba kerül, bár az árak jelentős eltéeéseket mutathatnak a kiválasztott zsindely típusától és a régiónként jelentkező munkaerőköltségektől függően.

Fazsindely tető

A fából készült zsindelytetők vékony, téglalap, vagy lekerekített végű természetes fából készülnek, például rönkökből fűrészelt cédrusból vagy sárga fenyőből. Rendkívül vonzó küllemű tetőt lehet vele készíteni, de bonyolult felszerelni, és a legtöbb házi barkácsoló számára nem megfelelő a felrakás szempontjából. Szintén nem a legjobb választás olyan helyeken, ahol szezonális, vagy állandó tűzveszély áll fenn.

Fazsindely
Fazsindely

Átlagos élettartam

A fából készült zsindelytetők átlagosan körülbelül 25-30 év hosszú élettartamot mutatnak, bár hosszabb élettartamot is elérhetnek olyan helyeken, ahol a tető enyhe időjárási körülményeknek van kitéve, és törmelékmentes is tud maradni. A gondozott fazsindely tetők 50 évig is kitarthatnak. A fa zsindelytető élettartamának meghosszabbítása érdekében azonnal cserélje ki az elhasadt, vagy repedezett zsindelyeket, és tartsa a tetőt tisztán mohától, ami alatt elkezdhet korhadni a fazsindely

Telepítési költségek

A fazsindely drágább, mint az bitumenes zsindely, és négyzetméterenként 2500-5000 forintba is kerülhet. Az árak általában a fazsindely anyagával együtt változnak. A legolcsóbb a fenyőből készült zsindely, míg a legdrágább, de egyben a legtartósabb a cédrusból készült fazsindely.

Fémtető

Egyre népszerűbb tetőfedő típus a fémlemezekből készült tetők, különösen a tűzveszélyre hajlamos területeken. A fémtetők a tetőszerkezetre fektetett acéllemezekből készülnek. Anyagai általában acél vagy alumínium, bár réz és cink is használatos. Ezek a tetők gyakorlatilag karbantartásmentesek és nagyon tartósak, mert a víz nem tesz kárt bennük. Nem alkalmasak barkácsolóknak, mert speciális, fémmegmunkálási szakértelmet igényelnek. További hátrány hogy nyáron nagyon fel tudnak melegedni, ezért a precíz tetőszigetelés elmaradhatatlan eleme kell hogy legyen a fémtető telepítésekor.

Fémtető
Fémtető

Átlagos élettartam

Az fémtetők élettartama 30-50 év, de viszonylag új termékként még mindig gyűjtik az információkat az élettartamukról. Jó körülmények között a fémtetők 75 évig is kitarthatnak. Az élettartam maximalizálása érdekében rendszeresen ellenőrizze őket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kötőelemek és tömítőanyagok rendben vannak e, és ellenőrizze, hogy nincsenek e meghajlott vagy elcsúszott fémpanelek.

Telepítési költségek

A fémtetők költsége négyzetméterenként átlagosan 3000-5000 forint acél vagy alumínium esetén, 4000-6000 forint négyzetméterenként cink esetén, és 6000-10000 forint négyzetméterenként a réz esetében.

A fémtető a legjobb ár-érték arány ?

Egy háztulajdonos számára, általában csak egyszer kell pénzt áldozni a tetőre, ha fémtetőt használ. Ha pedig új házat vásárol, akkor fémtetős ház vásárlása azt jelentheti, hogy soha nem fog szembe nézni egy újtető projekttel. A fémtetők sok szempontból költséghatékonyabb megoldások lehetnek, mint a sokkal népszerűbb bitumenes zsindelytető.

Agyag vagy beton cseréptetők

Az agyag, vagy beton cseréptetők is nagyon népszerűek az újépítésű otthonoknál, ezáltal hihetetlen szilárdságuknak és tartósságuknak köszönhetően az ország bármely pontján megtalálhatók. A hagyományos cserepek terrakotta agyagból készülnek, de vannak kerámiából készült cserepek is (égetett agyagból). Mindegyik cserepet átfedő rétegekben helyeznek el a tető felületén, és mindegyik darab nagyjából azonos szilárdsággal és tartóssággal rendelkezik.

Cseréptető
Cseréptető

Erős megtartó ácsszerkezetre van szükségük, amely elegendően erős a nagy súly megtartásához, ennek érdekében csak szakképzett szakembereknek lehet a tetőfedési és ácsmunkát munkát végezni.

Átlagos élettartam

Az agyag, vagy beton cseréptetők szokásos karbantartás esetén legalább 100 évig kitartanak. Anyaguk tartós, és szinte gondozásmentes. Leginkább a repedés okozhat csak gondot cserép, vagy betoncserepeknek. Kerülje a cseréptetőn való járkálást, amennyire csak lehetséges. Ha sérült cserepet talál akkor cserélje ki a repedt és törött darabokat, amint észreveszi őket.

Telepítési költségek

A költségek jelentősen változnak, attól függően, hogy a cserép hagyományos agyag terrakotta, égetett kerámia vagy beton. A betoncserepek négyzetméterenként körülbelül 3000-4000 forinba kerülhetnek, telepítve, a terrakotta 4000-8000 forint között mozoghat négyzetméterenként, a kerámia cserép 8000-12000 forint telepítve.

Ha valóban aggódik az élettartam miatt, akkor a cseréptető remek választás. Ha új otthont vásárol, aminek 20 évesnél fiatalabb cserépteteje van, akkor az olyan ház lehet, amelyen soha nem kell a tetőfedésen gondolkodnia.

Palatető (nem hullámpala)

A pala a kőből készült tető másik változata, de ezek nem formába préselt agyagokból, vagy betonból készülnek, hanem a kőbányákból kitermelt természetes kőzetből készülnek. Megfelelően karbantartva potenciálisan kitarthat otthona egész életében. A költségek miatt ez egy tetőfedő anyag, amelyet általában nagyobb, luxuslakásoknál használnak.

Palából készült tetőcserepek
Palából készült tetőcserepek

Átlagos élettartam

Ez egy olyan természetes anyag, amely könnyen kitarthat 100 évet vagy még jóval többet. Vannak még eredeti állapotban lévő palatetők, amelyek szó szerint több száz évre nyúlnak vissza. Az ilyen élettartam elérése érdekében azonnal cserélje ki a látható törött pala lapokat.

Telepítési költségek

A palatető költségei meglehetősen változatosak, amelyek négyzetméterenként körülbelül 4000 forinttól akár 20000 forintig is változhatnak.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....