Öntöttvas edények tisztítása és karbantartása

  • Olvasási idő:5perc

Az öntöttvas egy évszázadok óta ismert anyag, amelyet a szakemberek és az otthoni szakácsok egyaránt kedvelnek, mert egyenletesen vezeti, és jól megtartja a hőt. Ez a képesség lehetővé teszi, hogy az ételeket alacsonyabb hőmérsékleten főzzük, és az ételek nem égnek le benne.


Kapcsolódó cikk


A különböző főzőedény-fajtáktól kezdve a szabadtéri grillekig az öntöttvas sokoldalú, mert használható gáz-, elektromos és kerámia főzőlapokon, sütőben és nyílt tűzzel egyaránt. A legtöbb manapság kapható öntöttvas edényt felületkezelve árulják, hogy az ételek ne ragadjanak le. De még a megfelelő tisztítás és ápolás mellett is eljön az idő, amikor az edényeknek egy kis ápolásra lesz szükségük.

Öntöttvas edényeket csak puha dolgokkal tisztítsuk
Öntöttvas edényeket csak puha dolgokkal tisztítsuk

Ismerje meg, hogyan tisztíthatja és ápolhatja az öntöttvas edényeket, hogyan fiatalíthatja meg a újra a belőlük készített tálakat, serpenyőket, hogy azok még évekig használhatóak legyenek, mindössze néhány egyszerű eljárással.

Figyelmeztetés
Az öntöttvas edényeket kézzel kell mosni. Soha nem szabad mosogatógépbe tenni. A túlzott mennyiségű víz és a durva mosószer eltávolítja a felső réteget a főzőedényről, ami lehetővé teszi hogy rozsdásodjon.

Hogyan kell tisztítani az öntöttvas edényeket főzés után ?

Ha a főzőedényei jó állapotban vannak, akkor a tisztítás nagyon gyors és egyszerű. A gofrisütők rácsait, az öntöttvas grillezőket és a dekoratív darabokat a következő lépésekkel tisztíthatja meg.

Hagyja kihűlni az öntöttvasat

Tisztítás előtt hagyja az öntöttvas serpenyőt vagy sütőlapot kissé kihűlni.

Figyelmeztetés
Soha ne merítsen forró öntöttvas serpenyőt hideg vízzel teli mosogatóba. A gyors hőmérsékletváltozás miatt a serpenyő meggyengülhet és akár el is törhet.

Amíg az öntöttvas még meleg, száraz papírtörlővel törölje le a főzőfelületről az ételmaradékot vagy a felesleges olajat.

Biztonságosan távolítsa el a ráragadt ételt és zsírt

Mivel az öntöttvas könnyen rozsdásodhat, nem szabad a vízzel teli mosogatóban áztatni a ráragadt ételek eltávolítása érdekében. Az ételmaradékok eltávolításához használjon nem karcoló hatású műanyag kaparót. Ne használjon acélgyapotot vagy fémkaparót, amelyek károsíthatják az edzett felületet.

Fontos az ételmaradékok maradéktalan eltávolítása
Fontos az ételmaradékok maradéktalan eltávolítása

Ha a serpenyőt ragacsosnak vagy olajosnak érzi, az ételmaradékok eltávolítása után néhány csepp mosogatószert használjon, amit szivacsra vagy mosogatórongyra tesz, amivel áttörölheti a serpenyőt.

Figyelmeztetés
Soha ne hagyja, hogy az öntöttvas edények hosszabb ideig vízben ázzanak. Az áztatás eltávolítja az összes felületi olajat, amely a serpenyőt megvédi, és ami megakadályozza az ételek odaragadását. Az olajréteg eltávolítása rozsdásodáshoz vezethet.

Jól öblítse ki

Öblítse le a serpenyő belsejét és külsejét, illetve ha például grillrácsot kezelünk, akkor mindkét oldalát forró vízben, hogy eltávolítsa a tisztítószer maradványokat.

Azonnal szárítsuk meg

Az öntöttvas darabokat azonnal törölje szárazra papírtörlővel. Soha ne hagyja az öntöttvasat a levegőn megszáradni.

Annak érdekében, hogy az öntöttvas teljesen megszáradjon tárolás előtt, helyezze az edényeket egy közepesen alacsony hőmérsékletre állított főzőlapra, vagy egy 100 Celsius-fok meleg sütőbe 5-10 percre. Utána hagyja az öntöttvasat teljesen kihűlni.

Szükség esetén kezelje a felületet

Ha úgy érzi, hogy az edények felületét kezelni kellene, különösen mosogatószerrel való mosás után, akkor ezt még a száradáshoz való felmelegítés előtt kell megtenni. Öntsön fél teáskanál növényi olajat a serpenyő belsejébe, és papírtörlővel egyenletesen oszlassa el az egész felületen. Dörzsölje be az olajat a felületbe, amíg az fel nem szívódik.

A megolajozott öntöttvasat a tűzhelyen vagy a sütőben 5-10 percig alacsony hőfokon melegítse, majd tárolás előtt hagyja kihűlni.

Hogyan kell javítani a rozsdás öntöttvasat ?

Ha olyan szerencsés, hogy talál egy régi öntöttvas edényt, de az rozsdás, általában megmenthető ha a rozsda nem károsította a darab integritását. Ha a rozsda átrágta már magát a vason annyira hogy kis lyukak keletkeztek, vagy a vasat vékonynak érzi, akkor már túl nagy kár keletkezett ahhoz, hogy megmentse a főzőedényt. Ha még megmenthető a rozsdásodástól az edény, akkor kövesse az alábbi utasításokat.

Kaparja le a rozsdát

Használjon nem fémből készült kaparót, hogy a lehető legtöbb laza rozsdát eltávolítsa. Ezt a lépést lehetőleg a szabadban végezze, hogy a rozsdarészecskék ne szennyezzenek be más felületeket.

Készítsen rozsdaeltávolító pasztát

Keverjen pasztát citromléből és szódabikarbónából úgy, hogy egy evőkanál citromlevet összekever egy csésze szódabikarbónával. Ha szükséges, duplázza meg a tételt, hogy elegendő legyen az összes rozsdás területre.

A rozsdaeltávolító paszta filléres összetevőkből állhat
A rozsdaeltávolító paszta filléres összetevőkből állhat

Hagyja hatni a pasztát

Vigye fel a szódabikarbónás pasztát a rozsdás területekre, és fedje le fóliával, vagy tegye az edényt egy zárható műanyag zacskóba. Hagyja a pasztát legalább 24 órán át hatni, majd egy kemény sörtéjű kefével súrolja át a darabot, hogy eltávolítsa a rozsdát.

Ismételje meg a lépéseket, ha marad még rozsda. Öblítse ki jól forró vízzel, szárítsa meg teljesen.

Tipp
Ha szeretné, használhat kereskedelmi forgalomban kapható sütőtisztítót is, hogy eltávolítsa a rozsdát az öntöttvasról. Védje a környező felületeket műanyag lepellel, vagy régi újságpapírral, és kenje be az öntöttvasat a sütőtisztítóval. Ügyeljen arra, hogy jól szellőző helyen dolgozzon. Fedje le műanyag fóliával, vagy tegye egy műanyag zacskóba 24 órára. Öblítse ki jól forró vízzel. Szükség esetén ismételje meg a műveletet.

A felületkezelés lépései

  • Melegítsük fel a sütőt 200 fokra. Kenje be egy evőkanál növényi olajjal, vagy olvasztott szilárd növényi zsiradékkal az öntöttvasat.
  • Papírtörlővel törölje át a főzőedény belsejét és külsejét, amíg fekete és fényes nem lesz. Minden felületen legyen egy vékony olajréteg.
  • Helyezzen egy edényt a sütő alsó rácsára, hogy felfogja az esetleges olajos cseppeket.
  • Helyezze az olajjal bevont öntöttvasat fejjel lefelé a forró sütőbe. Süssük egy órán át. Kapcsolja ki a sütőt, és hagyja az öntöttvasat teljesen kihűlni, mielőtt használná.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....