Tippek a home office világításhoz

  • Olvasási idő:3perc

Ha home office-ban dolgozik, a munkaterület világításának jellege és minősége hozzájárulhat a termelékenység növeléséhez. A rossz világítás csökkentheti az energiát, ronthatja a hangulatot, szemfáradtságot és fejfájást okozhat, és végső soron ronthatja a hatékony munkavégzés képességét.

A megfelelő megvilágítás produktívabbá teheti
A megfelelő megvilágítás produktívabbá teheti

Ha nincs sok természetes fénye, akkor a mesterséges fények még fontosabbak, amikor a munkaterület megvilágítását vizsgálja. Sok otthoni irodában van környezeti világítás, amely magában foglalja a felső, vagy süllyesztett lámpákat, de hiba azt gondolni, hogy ezek önmagukban elegendőek. A meglévő környezeti világítást nem az otthoni iroda funkcionális megvilágítására tervezték, és további források hozzáadására is szükség lehet.

A megfelelő megvilágítás segít a produktívabb, kényelmesebb munkaterület kialakításában.

Íme pár tipp, amelyet figyelembe kell vennie, amikor az otthoni munkaterület  világításával kapcsolatos döntéseket hoz.

Tartsa az irodai fényeket közvetett módon

Kerülje a munkavégzést a felső világítás közvetlen vakító fénye alatt. Ehelyett keresse meg a módját annak, hogyan oszlathatja el a környezeti fényt, amely megvilágítja az irodahelyiséget. A lámpaernyők lágyítják és szétszórják az egyébként erős fényt, míg a felfelé világító állólámpa a falakról és a mennyezetről visszaveri a fényt. A cél az, hogy az egész teret megvilágítsa anélkül, hogy indokolatlan káprázást és kontrasztot keltene, miközben elkerüli az árnyékok vetését.

Feladatvilágítás létrehozása

Számítógépes munkához, papírmunkához és más, fókuszálást igénylő feladatokhoz válasszon egy határozott fényforrást, amely arra szolgál, amit éppen csinál. Egy állítható vagy csuklós asztali lámpa pontosan oda juttatja a fényt, ahol szüksége van rá, és támogatja a különböző feladatokat. Ha otthoni irodájában több munkaállomás van, például egy íróasztal a számítógépes és telefonos munkához, egy iktatóterület, valamint egy asztal a fényképek és tervrajzok áttekintéséhez, akkor minden egyes állomáshoz külön feladatvilágítást alakítson ki.

Kerülje el a vakítást és az árnyékokat

Mindig vegye figyelembe, hogy honnan jön a fény: A számítógépen végzett munka közben Ön mögött elhelyezett fényforrás szinte biztosan zavaró tükröződést fog okozni a monitoron. Hasonlóképpen ügyeljen arra, hogy a feladatvilágításhoz beállított lámpák a nem kívánatos árnyékokat ne vetítsék. Ha például a jobb kezével ír, a keze és a karja árnyékot vethet, ha a munkalámpa is a jobb oldalon van elhelyezve. A munkaterületek kialakításakor vegye figyelembe az ablakok elhelyezkedését is a tükröződés miatt.

Használjon természetes fényt

Ne hagyja figyelmen kívül az ablakon, tetőablakon vagy más pontokon keresztül érkező természetes fény egyedülálló előnyeit. A napfény meleg hatású megvilágítást eredményezhet, amely javítja a munkakörnyezetet. Másrészt viszont számolnia kell a közvetlen napfénnyel, amely a nap bizonyos időszakaiban vakító fényt okozhat.

Általában a természetes fény a legjobb a munkához
Általában a természetes fény a legjobb a munkához

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb, ha a természetes fény bejutása a munkaterületek és a számítógép képernyői mögött félig, vagy mellett van, hogy elkerülje a vakító fényt, és maximalizálja a hatékonyságot . A munkaállomást észak vagy dél felé is elhelyezheti, hogy a napfény a nap egyetlen pontján se vessen árnyékot. A napközben változó fényerősséghez való alkalmazkodás érdekében a napellenzők lágyítják és csökkentik nyáron a hőt anélkül, hogy a munka rovására menne.

Megpróbálkozhat egy egyszerű redőnnyel vagy akár egy álló paravánnal is, amelyek szépen szórják az ablakon keresztül beeső napfényt.

Fontolja meg a dekoratív megvilágítást

A legtöbb otthoni irodában a térben eloszló környezeti világítás és az egyes munkaállomásokra összpontosító feladatvilágítás található. E két funkcionális világítási típuson túlmenően dekoratív és akcentusvilágítással is javíthatja otthoni irodája vizuális jellegét. Az akcentusvilágítás, mint például a kandalló- vagy képvilágítás, felhívja a figyelmet a helyiségben lévő tárgyakra vagy más elemekre, míg a dekoratív világítás – például a fali lámpatestek – közvetlen vizuális vonzerőt biztosítanak hogy könnyebben elviselje az otthoni (kényszerű) munkát.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....