Kerti csapok téliesítése

  • Olvasási idő:5perc

A hideg tél minden évben eljön, és mindent megtesz, hogy tönkretegye a vízvezetékeinket. A legjobb módja annak, hogy minimalizáljuk a hideg időjárás által a háztartási vízvezetékekben okozott károkat, ha szezon előtt elvégezzük a téliesítést, ami lényegében azt jelenti, hogy megvédjük őket a fagyástól, amely kitágíthatja a vizet és megrepesztheti a csöveket. A vízcsőtörések több tízezer forintos károkat okozhatnak, amikor a víz átázik a falakon, mennyezeteken és padlókon, ezért van értelme megelőző intézkedéseket tenni, ahol és amikor csak lehet.


Kapcsolódó cikkek


Jó kiindulópont a kültéri csapok (tömlőcsapok) téliesítése. Ez viszonylag könnyen elvégezhető, köszönhetően a csapok fölé illeszthető, megvásárolható szigetelt fedeleknek, mert így a hó nem tud ráfagyni a csapra. E fedelek felszerelésével és néhány egyszerű téliesítési eljárás elvégzésével megelőzhető, hogy a kültéri csapok a fagyos hőmérséklet miatt megrepedjenek.

Tipp
Bár vannak olyan speciális kültéri csapok, amelyeket “fagyállónak” forgalmaznak, nincs garancia arra, hogy ezek a csapok nem fagynak be a leghidegebb időjárásban, ezért még ezeknek a csapoknak is előnyös lehet a kültéri csapok fedele. Hosszú távon azonban a fagyálló csapok felszerelése jó lépés a lehetséges problémák elkerülése végett.

Hogyan működnek a fagyálló fali csapok vagy tömlőcsapok ?

A fagyálló csapokat vagy tömlőcsapokat úgy tervezték, hogy elzáródjanak, és  elzárják a vizet az alapfalon belül ha gond van, tehát a házba már nem jut be a víz. Különböző hosszúságban kaphatók, az Ön alapfalának szélességétől vagy a belső csatlakozási ponttól függően. Megfelelő telepítés esetén nincs szükségük további külső szigetelésre.

Téli csapfedő
Téli csapfedő

Nagyon zord környezetben vagy különösen hideg teleken, ha a helyiség, ahol a csövek belül csatlakoznak nem fűtött, akkor a falban lévő csövek megfagyhatnak és olvadáskor elrepedhetnek.

A kültéri csaptelepek téliesítése csaptelepfedővel

A legtöbb csaptelepfedő kétféle fajtája használatos. A csaptelepfedők vagy négyzet vagy kupola alakú, hideg ellen védő habból készült, rugalmas tömítésekkel ellátott burkolatok, amelyek közvetlenül a kültéri csaptelepek fölé illeszkednek, vagy pedig vastag, szigeteléssel töltött szövetből készült rugalmas zsákok. Ha megfelelően szerelik fel őket, hogy szorosan lezárják a csaptelep alját, mindkét típus jó biztosítást nyújt a csapok fagyás miatti megrepedése ellen.

Védelem nélkül szinte biztos a csőtörés
Védelem nélkül szinte biztos a csőtörés

A csaptelepfedelek úgy működnek, hogy megkötik a hőt, amely természetesen a belső csöveken keresztül a kültéri csaphoz sugárzik. A szigetelt burkolat megakadályozza, hogy ez a kisugárzott hő elszökjön, és így megakadályozza, hogy a csapban lévő víz megfagyjon, kitáguljon és megrepedjen a csap.

A gyártók többféle néven is forgalmazhatják ezeket a csapburkolatokat, például “kerti csap szigetelőburkolat” vagy “szigetelt csaptelep-burkolat” néven. Mindegyik elvégzi a feladatát, de a legjobb eredmény érdekében szorosan kell lezárniuk, hogy a lehető legnagyobb hővédelmet nyújthassák.

Mire lesz szüksége a csapok téliesítéséhez ?

Felszerelés és szerszámok

  • Vödör (a felesleges víz lecsapolásához)
  • Csavarkulcs (a szükséges eltávolításokhoz vagy javításokhoz)

Anyagok

  • Szigetelt kültéri csaptelepfedő

A kültéri csapfedelek felszerelését néhány alapvető téliesítési eljárással együtt kell elvégezni, amelyek célja, hogy a lehető legtöbb vizet eltávolítsa, hogy a csapban kevés vagy egyáltalán ne maradjon megrekedt víz, amely megfagyhat a csap belsejében.

Távolítsa el a szerelvényeket

Nem számít, milyen kültéri csapja van (fagyálló vagy sem), fontos, hogy a tél beállta előtt eltávolítson minden tömlőt, elosztót vagy más, a csapra szerelt szerelvényt. Ha nem távolítja el a tömlőket, az csapdába ejtheti a vizet, és sokkal valószínűbbé teszi, hogy a csap befagy.

Ez mindig nehéz lépés, mert a legtöbb ember addig a pontig szeretné használni a kinti vizet, amíg a fagyos időjárás el nem kezdődik. A legjobb azonban, ha a tömlők korai leválasztásával megelőzi a hideg időjárással való gondokat, mert már egy fagyos éjszaka is csőtörést okozhat a csövekben.

Ellenőrizze a csapokat

A kültéri csapok téliesítésének következő lépése a szivárgás felderítése és javítása. Ellenőrizze az összes csapot, udvari csapokat, és egyéb szerelvényt szivárgás és csöpögés szempontjából. Ha bármilyen problémát talál, javítsa meg vagy cserélje ki a szerelvényt, mielőtt a hőmérséklet fagypont alá csökken. A csöpögő víz olyan csapot jelez, amelynek szivárgó alátétje vagy patronja befagyhat a csapban, vagy az azt tápláló csőben felgyűlhet a víz.

Csapolja le a maradék vizet

A következő lépés az, hogy minél több vizet engedjen ki a csövekből. Ha van olyan kültéri csapja, amely nem fagyálló, akkor a legjobb, ha elzárja a vezetéket, ha lehetséges, és a vizet egy vödörbe engedi le, amíg a hőmérséklet még fagypont felett van.

Ehhez zárja el a csaphoz vezető vízvezeték belső elzárószelepét. Ezután nyissa ki a csapot, és hagyja nyitva néhány órán át, amíg a csőben lévő víz kifolyik. A víz kifolyása után zárja el ismét a csapot.

Tipp
Ha nincs beltéri elzárószelep, még fontosabbá válik a csap gondos szigetelése a kültéren.

Fagymentes csap esetén erre a lépésre nincs szükség, mivel a szerelvényt úgy tervezték, hogy a víz ne jusson a csap nyitó-záró szelepéhez. Azonban, csakúgy mint a hagyományos kültéri csapok esetében, a tömlőket és egyéb tartozékokat a fagymentes csapokról és udvari kerti csapokról még a tél beállta előtt el kell távolítani, különben előfordulhat, hogy nem folyik ki megfelelően a víz belőlük.

Kültéri csapfedelek felszerelése

A kültéri csapok téliesítésének utolsó lépése, hogy szigeteléssel védje őket. Ennek egyszerű módja, ha minden kültéri csaptelepre, beleértve a fagymentes csapokat is, kültéri csaptelepfedelet szerel.

A nem fagyálló normál csapok lefedésekor extra szigetelésbe lehet a csapot csomagolni, hogy az egész télen száraz maradjon. A legtöbb esetben azonban a csapburkolat elegendő szigetelést biztosít.

A fagymentes csapokat is le kell fedni, bár fagyállóak, a legnagyobb hidegben sem teljesen fagyállóak. A fagymentes csapok belsejében gumitömítések és alátétek vannak, amelyeknek jót tesz a hideg elleni extra védelem.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....