Milyen az a Memphis design ?

 • Olvasási idő:4perc

A Memphis design egy befolyásos posztmodern stílus, amely a milánói székhelyű tervezők ünnepelt Memphis Design kollektívájából alakult ki az 1980-as évek elején. Az irányítója a legendás olasz tervező, Ettore Sottsass (1917-2007) volt, és a 80-as évek dizájnjára nagy hatással volt, mivel a stílusok bátor keveredésével kihívást jelentett a status quo számára. A Memphis Design nem a konzervatívaknak való, merész színeivel, ütköző mintáival, és a tervezés radikális megközelítésével polarizáló stílus volt. Ma a Memphis Design múzeumi retrospektív kiállítások tárgya, és a modernkori lakberendezők, divattervezők, grafikusok, tipográfusok, díszlet és jelmeztervezők és még sokan mások számára örök inspirációs forrás.

A memphisi design története

Az osztrák származású, olasz építész és formatervező Ettore Sottsass 1980-ban milánói nappalijában megalakította a Memphis Design Groupot, ahol a világ minden tájáról származó merész tervezőkből álló kollektívát gyűjtött össze, akiket az a vágy egyesített, hogy felrázzák a design világát. Szemet gyönyörködtető, ellentmondásos, szabályszegő stílusukat 55 darabbal mutatták be, amelyek 1981-ben debütáltak a milánói Salone del Mobile (mai nevén Milánói Bútorvásár) kiállításon, és ezzel egy olyan lüktető, szeretem vagy utálom stílust teremtettek, amely azonnal híressé vált világszerte.

Tipikus Memphis Design stílusú szoba
Tipikus Memphis Design stílusú szoba

A popkultúrával és történelmi utalásokkal átszőtt ornamentális stílusával a Memphis Design reakció volt az 1950-es és 60-as évek letisztult, lineáris középkori modern esztétikájára és az 1970-es évek minimalizmusára. Maga Sottsass az 1960-as évektől kezdve az olaszországi Radical Design és anti-design mozgalmakból indult ki. Korai munkái közé tartoztak az általa “totemeknek” nevezett szobrászati bútorok, amelyek ma olyan kiemelkedő nemzetközi múzeumokban találhatók, mint a New York-i Met. A Memphis Designra hatással volt az 1920-as évek Art Deco mozgalma és a század közepi Pop Art iránti újjáéledt érdeklődés, mindkettő népszerű stílus volt az 1980-as években, némi 1950-es évekbeli giccsel kiegészítve. Néhányan elragadónak találták a Memphis Designt. Mások rikítónak találták. Egy kritikus emlékezetesen úgy jellemezte, mint “a Bauhaus és a Fisher-Price stílus házasságát”.

Memphis Design szobarészlet
Memphis Design szobarészlet

Sottsass és társai olyan fém és üvegdísztárgyakat, lakberendezési kiegészítőket, kerámiákat, világítást, textíliákat, bútorokat, épületeket, belső tereket és márkaidentitásokat terveztek, amelyek váratlanok, játékosak, szabályszegőek, és tele vannak azzal az idealizmussal amellyel a legjobb tervezők a világot jobbá teszik. “Amikor fiatal voltam, mindig csak funkcionalizmusról, a funkcionalizmusról, és megint csak a funkcionalizmusról hallottunk” – mondta egyszer Sottsass. “Ez nem elég. A designnak érzékinek és izgalmasnak is kell lennie.”

A Memphis Design hatással volt a populáris kultúrára, olyan népszerű tévéműsorok díszletét inspirálta, mint a Pee-wee’s Playhouse és a Saved By the Bell. Az 1980-as évek híres szuperrajongói közé tartozott a design stílus legendás divattervezője, Karl Lagerfeld és David Bowie. A Memphis Design azonban sosem volt mindenki kedvence, és a mozgalom még az évtized vége előtt elszállt, mivel maga Sottsass 1985-ben elhagyta a kollektívát, és a többi vezető tervező közül néhányan szólókarriert futottak be, miután a csapat 1988-ban végleg feloszlott. Az 1990-es években a Memphis-Milano márkát Alberto Bianchi Albrici vásárolta meg, aki továbbra is a kollektíva eredeti, 1980-as évekbeli terveit készíti.

A 2010-es évektől kezdve pedig, amikor a 80-as évek stílusa iránti nosztalgia visszatért, a Memphis Design a multidiszciplináris tervezők, köztük olyan divatházak, mint Christian Dior és Missoni, valamint a belsőépítészek, tipográfusok, filmkészítők és mások új generációi számára inspirációs forrássá vált.

Memphis Design szerű fal
Memphis Design szerű fal

Miért hívták ezt az olasz származású design mozgalmat Memphis Designnak? A név Bob Dylan 1966-os Blonde on Blonde című albumának Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again című dalára utal, amely a Memphis Design kollektíva első hivatalos találkozójának estéjén, Sottsass nappalijában játszódott.

A memphisi design fő jellemzői

 • Megkérdőjelezte a hagyományos jó ízlés fogalmait.
 • A Bauhaus uralkodó tervezési filozófiáját, miszerint a forma követi a funkciót, semmibe vette.
 • Úgy tervezték, hogy érzelmi reakciót váltson ki.
 • Harsány, pimasz, temperamentumos, játékos, gátlástalan.
 • Élénk színek használata szokatlan kombinációkban.
 • Merész, ütköző minták szándékos használata.
 • Egyszerű geometriai formák használata.
 • Fekete-fehér grafika használata.
 • Lekerekített élek és ívek.
 • Előszeretettel használják a szögletes ábrákat.
 • Olyan anyagok használata, mint a terrazzo és a különböző felületű műanyag laminált anyagok.
 • Az elvárásokkal való szembeszegülés a hagyományos formák helyett szokatlan formák használatával, például kerek asztallábakkal.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....