Hogyan válhat lakberendezővé ?

  • Olvasási idő:5perc

Ha szeretne lakberendező lenni, fontos, hogy tudja, mivel jár ez a karrierút. Valószínűleg azon is elgondolkodik, hogyan kezdjen bele.


Kapcsolódó cikkek


Egy sikeres lakberendező sokkal többet tesz annál, mint hogy szép szöveteket választ ki és átrendezi a bútorokat. Egy átlagos napon foglalkozhat a szekrények elhelyezésével, eltéríthet egy lakástulajdonost egy költségvetést felemésztő elemtől, felkutathat egy hiányzó csempeburkolót, dolgozhat egy üzleti kirakat szezonális installációján, prezentációt tarthat egy építészeti felülvizsgálati bizottság előtt… és a lista folytatható.

De hogyan jut el egy lakberendező vagy egy személy idáig ? Van néhány kulcsfontosságú pont, amely segíthet megérteni, hogyan lehet dekoratőrré válni, és mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. A jó dekoratőrök azonban tudják, hogy a dekorálás egy csodálatos utazás és egy élethosszig tartó tudáskeresés !

Először is jó, ha megértjük, hogy a lakberendező nem belsőépítész. Ez két különböző szakterület, amely különböző diplomákat és képesítéseket igényel.

Jó dekoratőr lesz ?

Ha úgy gondolja, hogy van némi tervezői érzéke, de kevés a tapasztalata, akkor talán elgondolkodott azon, hogy van-e mód arra, hogy megtudja jó lakberendező lesz-e. A jó hír az, hogy van ! Csak tegyen fel magának néhány kérdést:

  • Amikor belép egy otthonba vagy egy üzletbe, elképzeli, hogy mitől lenne jobb a tér ?
  • Van jó szeme a színekhez és/vagy erős színmemóriája ?
  • Szeret emberekkel dolgozni ?
  • Díszítette már saját otthonát, vagy van más gyakorlati tapasztalata ?
  • Élvezte ?

Végzettség és diplomák

Gyakorlatilag nincs szükség diplomára ahhoz, hogy lakberendező legyen. A tudás azonban soha senkinek nem ártott. Ráadásul az ügyfelek és a cégek általában sokkal szívesebben alkalmaznak olyasvalakit, aki időt szakított arra, hogy szerezzen egy diplomát.

A lakberendezői diplomák különböző szinteken érhetőek el, és egyes minősítő programok nagyon kevés időt vesznek igénybe. Ha szeretne vagy tud képzést elvégezni, akkor keressen olyan akkreditált képzési programokat amelyek zöld lámpát adhatnak a lakberendezői karrierjének.

Művészi tehetség

Sokan elgondolkodnak azon, hogy vajon kell-e művészi tehetség ahhoz, hogy lakberendező lehessen. Ismétlem, nem szükséges, de biztosan nem árt. Sok ügyfél nem nagyon tudja elképzelni a végeredményt. Fontos, hogy képes legyen megmutatni az ügyfeleknek egy lehetséges alaprajzot vagy szobaszíneket három dimenzióban – akár rajzban, akár számítógépen -, mielőtt elkezdi a tényleges munkát.

  • A rajzkészség jellemzően előnyösebb a belsőépítészek, mint a lakberendezők számára, de mindkét területen hasznos lehet.
  • A nagyszerű számítógépes ismeretek szinte elengedhetetlenek, ahogyan napjainkban szinte minden területen.

Szakmai szervezetek

A tagság nem kötelező, de ezek a társaságok remek lehetőséget kínálnak arra, hogy a design-iparág trendjein tartsák a figyelmét. Ráadásul továbbképzési, kapcsolatépítési és egyéb lehetőségeket is kínálnak.

Csatlakoznia kellene ? Ezek a szervezetek szolgáltatást nyújtanak, igaz egy kis költséggel, így csak Önön múlik, hogy eldöntse, hogy bármelyik képzési program előnyös-e az Ön számára.

Munkahelyek típusai

A tervezési területen a karrierlehetőségek széles skálája létezik. A lakberendező szakmában a többség egyéni lakberendező, de sokan dolgoznak a kereskedelmi területen, például a szállodaiparban vagy az éttermi ágazatban. Ha ezekre az iparágakra szeretne szakosodni, további képzettségre vagy tapasztalatra lehet szükség.

A lakberendezői szakma azonban túlmutat egy lakás belsejének tervezésén. Sok lakberendező a kiskereskedelemben vagy az értékesítésben dolgozik. Bútorboltok, lakberendezési boltok, szövetboltok, ablak és redőnyboltok, valamint lakberendezési központok, csak néhány példa azokra az iparágakra, amelyek gyakran alkalmaznak dekoratőröket.

A crossover karrierek is egyre nagyobb teret hódítanak. Számos tervező például íróként és szerkesztőként találja meg a számítását, és tervezési ismereteiket felhasználva ad tanácsokat. Ez gyorsan “belsőépítészeti újságírás” néven vált ismertté. Sok lakberendező a speciális szolgáltatóiparban is dolgozik, és dekorációs festő, ablakburkolat-tervezők és mások lesznek.

Hogyan kezdjünk hozzá ?

A legnagyobb kérdés, ami felmerülhet Önben, hogy hol kezdje el. Erre rengeteg válasz létezik. A legjobb tanács az, hogy lassan kezdje és legyen türelmes. Az alábbi tippek segíthetnek elindulni a lakberendezés területén, és munkahelyeket és lehetőségeket nyitnak meg előtte. Ne feledje, Ön és a munkája a legjobb reklámeszköz.

Kezdje azzal, hogy kit ismer és hol van

Hálózatot építhet barátaival, rokonaival, szomszédaival, civil szervezetekkel, lakossági egyesületekkel, vagy más helyi vállalkozásokkal és szervezetekkel. A helyi kereskedelmi kiállítások csodálatos módjai lehetnek az iparágban dolgozó emberek megismerésének. A szájpropaganda hatalmas eszköz egy dekoratőr életében.

Érjen el más dekoratőröket

Ez egy versenyképes terület, de ritkán találkozik olyan tervezővel, aki nem hajlandó információkat, tanácsokat és a szakma eszközeit megosztani. Összességében barátságos társaságról van szó, és az emberek a lehető legtöbbet akarnak segíteni másoknak a szakmában. Természetesen mindig hajlandóak legyünk viszonozni vagy visszafizetni a kedvességet, amit irántunk tanúsítanak.

Menjen és találkozzon regionális beszállítókkal

Ide tartoznak a bútorok, falburkolatok, csempék, padlóburkolatok, szövetek stb. szállítói és gyártói. Ne feledkezzen meg a vállalkozókról és alvállalkozókról sem, akik építkeznek vagy festést, kőművesmunkát, villanyszerelést, vízvezeték-szerelést stb. végeznek.

Szerezzen sok gyakorlatot, még akkor is, ha ez nem fizet semmit

A helyi kiskereskedelmi üzletek nagyszerű helyek arra, hogy tapasztalatot szerezzen, amíg kiépíti az ügyfélkörét, de ne hagyja figyelmen kívül az általános munkásokat se. Többet tanulhat és több potenciális ügyféllel találkozhat, ha egy helyi festőnél dolgozik, mintha valaha is egy cégnél lenne ” gyakornok “.

A portfólió elengedhetetlen

A névjegykártya nagyszerű, egy weboldal hatalmas bónusz. De egy dologra feltétlenül szüksége van: egy portfólióra. A honlapja lehet a portfóliója – és ha van honlapja, akkor valószínűleg annak is kell lennie -, de az emberek látni akarják a munkáját, még ha az korlátozott is. Ha még nem volt sok gyakorlati tapasztalata, kezdje a saját otthonával, vagy családtagjaiéval. A legtöbb ember szívesen ad némi pénzt Önnek, ha hajlandó átalakítani egy szobát.

Az induláshoz fontolja meg az értékesítést

A dekoratőrök gyakran dolgoznak a belsőépítészeti értékesítési ágazatban, és jutalékért cserébe a helyi lakberendezési boltokban árulják portékáikat. A tapasztaltabb eladók gyakran fizetést is kapnak. Ha inkább otthonról szeretne dolgozni, és maga szabná meg a munkaidejét, fontolja meg egy otthoni lakberendezési vállalkozás indítását. Ez a kapcsolatépítésnek is remek módja lehet!

Legyen (és maradjon) naprakész a lakberendezési trendekkel kapcsolatban

Ez az iparág folyamatosan változik, és tudnia kell, mi történik a szakmában. Ha szeret dekorálni, ez könnyű és szórakoztató lesz számára. Kövesse a trendeket, olvassa a szaklapokat, és látogassa a piacokat és a lakberendezési bemutatókat. Végül is a tanulás sosem áll meg !

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik