Építőipari trendek 2022-ben

  • Olvasási idő:6perc

Ha valamit az előző, változó, bizonytalan év fő narratívájaként lehetett azonosítani, az az alkalmazkodás volt. Az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) cégek reagáltak, újrakalibrálták és fejlesztették munkamódszereiket 2021-ben a gyors digitalizáció és a folyamatos ellátási lánc kihívásai közepette.


Kapcsolódó cikkek


Egy olyan időszakban azonban, amikor a zavarok mindennapos eseménynek tűnnek, és a kreativitáson kívül mindenből hiány van, az alkalmazkodás nem csupán reakció volt – hanem állandó állapottá vált. A fenntarthatósági gyakorlatok szélesebb körű átvételétől kezdve a technológiai innováció radikális ugrásáig, az AEC iparágakon belüli masszív változások 2022-ben is folytatódnak, és katalizátorként szolgálnak az együttműködési modellek, az új technológiák, sőt a virtuális valóságok megváltoztatásához.

Íme hat trend az építészetben, az építőiparban és azon túl, amelyre idén érdemes odafigyelni.

Ipari konvergencia a vizualizáción keresztül

A távolibb, otthonról dolgozó világban az együttműködés – a csapatmunka és az ötletelés hol és hogyanja – sokkal fontosabbá válik. Az építészek és mérnökök számára az interaktív tervezési vizualizáció áthidalja a fizikai távolságot, és új lehetőségeket nyit meg. Az iparágban sokan határozottan megértették, hogy a kiterjesztett valóság (XR) gyorsan változó világa a munka új környezete.

A játék- és XR-technológiák (mint például az Iris VR) kiegészítik a hagyományos AEC-munkafolyamatokat, a virtuális környezeteket magával ragadóbbá és költséghatékonyabbá teszik, egyszerűsítik az összetett projektek irányítását, és elnyerik az ügyfelek támogatását az ajánlatokhoz. Erre nemrégiben egy norvégiai mérnöki cég, a Norconsult szolgáltatott példát. Nemrég tervezte meg az E39-es út hídját a Unity virtuális valóság (VR) technológiáját használva, hogy segítsen az ügyfél elvárásainak meghatározásában a tervezési folyamat korai szakaszában, és felgyorsítsa a döntéshozatalt.

Ezek a vonzóbb vizuális platformok segítenek majd közösen megtervezni a jövő városi környezetét, az egyes épületektől kezdve az egész metropoliszokig. Az Amerikai Építőmérnökök Társasága (ASCE) már most is dolgozik az ügyön, és az Experimental Design nevű világépítési látnokkal, gondolkodókkal és technológusokkal együttműködve egy XR-környezetet épít ki, amelyet Future World Visionnek neveznek. A projekt olyan forgatókönyveket mutat be, amelyek elképzelik, hogyan épülhetnének meg a jövő városai, példázva, hogy a virtuális világok hogyan oldhatják meg jobban a mai valós világ problémáit.

A hype-on túl a tervezőcsapatok megtapasztalhatják az épületek kialakítását és a prototípusok készítését, és bizonyos értelemben valóban időt tölthetnek a javasolt projektekben, ami gyakorlatiasabb, együttműködőbb munkafolyamatot eredményez. A homlokzatok energiateljesítményének és kivitelezhetőségének tesztelése egyszerűbbé válik, a prezentációk látványosabbak lesznek, és a jóváhagyások gyorsabbak lesznek, ha több érdekelt fél találkozhat a tervezési koncepció alapszintjén, mielőtt a tényleges alapkőletételre sor kerülne.

A digitális ikrek növekvő jelentősége a tulajdonosok számára

Ahogy a tulajdonosok azzal a kérdéssel szembesülnek, hogy hogyan képzeljék újra, alakítsák át vagy használják újra épületeiket és eszközeiket, az adatok adják meg a választ. A digitális ikrek – a szerkezetek digitális ábrázolásai, amelyek mindenféle tényleges teljesítményadatot nyomon követnek és elemeznek – segítségével a tulajdonosok és a tervezők hihetetlen betekintést nyerhetnek abba, hogy a következő projektjeiknek hogyan kellene kinézniük, és ami segít minden érintettnek tanulni több ezer szerkezet működéséből.

Ennek a technológiának a hasznossága azt jelenti, hogy több tulajdonos vagy kiépíti a digitális ikrekben jártas belső építészek és mérnökök stábját, vagy külső cégeket bíz meg e szolgáltatás nyújtásával. Ez lesz az egyik tényező, amely az építész- és mérnökirodákat egyre inkább operatív szerepkörbe vonzza, új kapcsolatokat és üzleti lehetőségeket nyitva meg az ügyfelekkel. Mint oly sok más, az évet meghatározó trend, az adatgyűjtés és -elemzés is keresett készség lesz.

Az automatizálás mint megoldás a munkaerő és az ellátási lánc problémáira

Az automatizálás egyre inkább alapvető eszközzé válik az anyag- és szakmunkáshiányt áthidaló tervezésben, segítve a tervezési-munkaügyi kihívások és az ellátási lánc elakadásának enyhítését. 100 épület tervezése 100 különböző elképzelést eredményez, de az automatizálásba való beruházással a tervezési munka jelentős része félautomatikussá válik, ami különösen fontos, ha mérnökhiánnyal kell szembenézni. A tervezés is gyorsabbá válik.

Ezek a megoldások egyre értékesebbek lesznek a kódalapú tervezési forgatókönyvekben, mivel az építészeknek és mérnököknek időt takarítanak meg a projektparaméterek kézi értékelésére, így jobban tudnak a kreatív munkára összpontosítani, amely az egyes terveket megkülönbözteti a többitől.

Fokozott figyelem a szén-dioxidra

A teljes szén-dioxid-kibocsátás tekintetében az AEC-ipar a működési szén-dioxid-kibocsátás kezelése terén ért el eredményeket, és kevesebb figyelmet fordított a megtestesült szén-dioxid-kibocsátásra (az anyagok kitermeléséből, finomításából, gyártásából és mozgatásából származó kibocsátásokra). Az épületek energiahatékonyabbá tételére tett sikeres erőfeszítéseknek köszönhetően azonban a megtestesült szén egyre nagyobb tényezővé válik az üvegházhatású gázok kibocsátásában. Szerencsére az ENSZ COP26 éghajlat-változási csúcstalálkozójának egyik legígéretesebb témája az a felismerés volt, hogy a nehézipar és a megtestesült szén-dioxid azonnali figyelmet és méretezhető megoldásokat igényel a világméretű kibocsátás-csökkentési stratégia részeként. Számos építőipari szakma és anyaggyártó válaszolt a felhívásra, és határozott ütemtervekkel, a kibocsátás csökkentésére vonatkozó iparági szintű kötelezettségvállalásokkal, valamint az olyan új ipari folyamatok továbbfejlesztésével, mint a zöld acél és a szén-dioxid-leválasztó cement.

A változás már folyamatban van. Az olyan start-up vállalkozások, mint a CarbonCure például szén-dioxidot kötnek meg és ágyaznak be az öntött betonba, a Nucor, az Egyesült Államok legnagyobb szerkezeti acélgyártója pedig 2022-ben kezdi meg új Econiq acéltermékeinek gyártását – mindezt 100%-ban zöld energiával. Az ilyen apró, de innovatív ötletek, valamint az ügyfelek és az építőipar szélesebb körű elfogadása a világ többi részére is kihatással lesz. Fontos, hogy a tervezők ne csak a megtestesült szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére összpontosítsanak. A költség, a (működési és megtestesült) szén-dioxid, és az anyaghulladék közötti kompromisszumokat is figyelembe kell venni a környezetre gyakorolt hatás szempontjából. Az új anyagok alkalmazása és az épületek technológiai eszközökkel történő tervezése – például a Spacemaker, amely segít a tervezőknek a fenntarthatóbb projektek tervezésében, és az Innovyze, amely elemzi a vízi infrastruktúrát – jelentősen csökkentheti a jövőbeli épületek környezeti lábnyomát.

Ellenállóbb épületek a tárgyak internetének (IoT) köszönhetően

Az éghajlatváltozás miatt nagyobb nyomás nehezedik az infrastruktúrára, különösen az épületeken keresztül futó rendszerek tekintetében. Egy olyan korszakban, amikor az infrastruktúra tervezését újra kell gondolni, és az építési szabályzatoknak a gyorsan változó környezethez kell igazodniuk, az építészetnek és az építőiparnak olyan épületeket kell létrehoznia, amelyek okosabbak, hatékonyabbak és úgy vannak elhelyezve, hogy elkerüljék a holnap éghajlatának pusztításait.

Gondoljunk csak a fogyasztói technológiák jelentős fejlődésére, amelyek már a piacon vannak, és amelyek a szívverés ellenőrzésével vagy diagnózisok felállításával nyomon követik a személyes egészségi állapotot: Az IoT-adatok az épületek esetében is ezt a szerepet fogják játszani. Hogyan teljesített egy felhőkarcoló egy földrengés során, és mit lehetne javítani? Milyen a levegő minősége egy lakóházban? Az épületek, a tulajdonosok és a városok mind keresik a technológiát a teljesítmény nyomon követésére és értékelésére, a problémák előrejelzésére és megelőzésére, valamint a jövő intelligens épületeinek és városainak jobb megtervezésére.

Adatstratégiák távoli és hibrid cégek számára

A távoli és hibrid munkakörülmények nem tűnnek el egyhamar, ha egyáltalán valaha is. Ez pedig egyedülálló kihívást jelent, amikor a szellemi tulajdon és az ügyféladatok biztonságban tartásáról van szó az otthoni és az üzleti hálózatokon keresztüli együttműködés során. Mivel a zsarolóprogramok és a hackerek által jelentett kockázatok megnövekedtek, az adatstratégia vállalatként sokkal fontosabbá válik – és megfelelő befektetést igényel a szükséges eszközök, védelem és emberek felállításához.

Azoknak az informatikusoknak, akik korábban a zárt rendszerekre összpontosítottak, meg kell hogy értsék, hogyan javíthatják hálózataikat és tartsák biztonságban az IT-t. Ha egyszer mindenki biztonságosabban tud dolgozni, az egész iparág hatékonyabb lesz, jobban meg tudja majd osztani a munkát, és rugalmasabb lesz, mivel tudja, hogy a digitális adatfolyam biztonságos, megbízható és védett marad.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....