Egyszerű okok amiért a termosztát nem jól működik

  • Olvasási idő:4perc

Úgy is mondhatnánk, hogy a termosztát a HVAC-rendszer agya (HVAC = hűtés, fűtés, szellőzés). Agyként fontos feladata, hogy kommunikálja otthona fűtési és hűtési igényeit a HVAC-rendszer felé. Miután érzékeli az otthon hőmérsékleti paramétereit, a vezérlői megmondják a HVAC-rendszernek, hogy mit kell tennie, miközben folyamatosan figyeli az otthon környezetét, és további utasításokat ad a rendszernek.

Ha a termosztáton belüli dolgok elromlanak, a HVAC-rendszer egésze nem tudja ellátni a feladatát. Azonban néha nehéz lehet pontosan meghatározni, hogy mi okozza a termosztát problémáit. Íme néhány gyakori ok, amiért a termosztátok meghibásodnak, és hogyan orvosolhatja őket.

A termosztát áramforrása meghibásodott

Ha ránéz a termosztátjára, és észreveszi, hogy a képernyője sötét, akkor több mint valószínű, hogy ez azt jelenti, hogy nincs áramellátás. Először is győződjön meg róla, hogy a hálózati kapcsoló bekapcsolva van. Ha igen, vegye le a fedelet, és cserélje ki az elemet. Ha ez sem segít, keressen kiégett biztosítékot vagy kioldott megszakítót.

A termosztát csatlakozói meglazultak vagy korrodáltak

A termosztátja néhány alapvető fontosságú elektromos csatlakozásra támaszkodik, hogy elvégezze a feladatát. Amikor a termosztát problémát érzékel, minden egyes csatlakozás lehetővé teszi, hogy áramot küldjön a megoldáshoz szükséges alkatrésznek. A legtöbb alaptermosztát tartalmaz egy fűtési, egy hűtési és egy ventilátorcsatlakozást. Ha ezek a csatlakozások laza vezetékek, korrózió vagy bármilyen más ok miatt sérülnek, a termosztát nem tud megfelelően kommunikálni a HVAC-rendszerrel.

Hibás termosztátcsatlakozások hibaelhárítása

Mielőtt bármi elektromos hibaelhárítást végezne, mindig a megszakítónál történő kikapcsolással kezdje. Mielőtt túlságosan belemerülne ebbe a folyamatba, győződjön meg róla, hogy nincsenek nyilvánvaló jelei sérült csatlakozásoknak. Csavarhúzóval húzza meg az egyes csatlakozókat, és ha korrózióra gyanakszik, húzza ki az egyes vezetékeket a csatlakozóból, és vizsgálja meg őket. Ha egy vezeték korrodálódott, használjon drótcsiszolót a korrodált rész megtisztításához, mielőtt visszahelyezné a csatlakozóba.

Az elektromos alkatrészek körüli munkavégzés jelentős biztonsági kockázatot jelenthet, és csak olyan személyek végezhetik, akik ismerik a folyamatot, és bíznak a feladat biztonságos elvégzéséhez szükséges képességeikben. Ha nem megfelelő a szakértelme a termosztát elektromos csatlakozóinak vizsgálatában, forduljon szakemberhez a munka biztonságos elvégzése érdekében.

Ha a termosztát még mindig nem működik megfelelően, akkor kézzel kell tesztelnie a csatlakozásokat. Ehhez a próbához egy drót segítségével csatlakoztassa a piros tápkábelt a zöld ventilátor vezetékhez, majd kapcsolja be a készüléket. Ha a ventilátor bekapcsol, ez annak a jele, hogy a termosztát nem küld jelet a ventilátornak. Ha szükséges, ismételje meg ezt a folyamatot minden egyes csatlakozással.

A termosztát piszkos

A termosztátok, mint sok más elektromos készülék, meghibásodnak, ha hagyják, hogy túlságosan elkoszolódjanak. A szennyeződés, a por és a törmelék problémákat okozhat mind az elektromos, mind a mechanikus alkatrészeknek, és a termosztát meghibásodását okozhatja. Kapcsolja ki az áramforrást, és vegye le a termosztát fedelét. Sűrített levegő vagy egy kis kefe segítségével tisztítsa meg a házat a portól és a törmeléktől. Ha végzett, helyezze vissza a fedelet, és kapcsolja vissza a tápellátást.

A termosztát nem vízszintes helyzetben van

Termosztátja hőmérsékletjelzése nem egyezik a helyiség tényleges hőmérsékletével ? Ennek oka lehet, hogy maga a termosztát nem áll vízszintesen a falon. A higanytartállyal ellátott termosztátoknak vízszintesnek kell lenniük a működéshez. Ennek kijavításához kapcsolja ki a tápellátást, és szerelje le a termosztátot. A visszaszereléskor vízmértékkel ellenőrizze, hogy tökéletesen vízszintes-e.

A termosztátot rossz helyre szerelték be

Lehet, hogy a termosztátja megfelelően kommunikál a HVAC-rendszerrel, csak úgy tűnik, nem kap pontos adatokat otthona paramétereivel kapcsolatban. Az otthonában nem megfelelő helyre telepített termosztát pontatlan információkat érzékelhet otthona környezeti igényeiről.

Például közvetlenül a regiszter fölött vagy alatt elhelyezett termosztát idő előtt kikapcsol, mivel úgy érzékeli, hogy az otthon megfelelő hőmérsékleten van, mielőtt az egész lakás lehűlne vagy átmelegedne. Ennek orvoslására a termosztátot az otthon egy központi területére kell áthelyezni, távol a regiszterektől, ablakoktól és ajtóktól.

Mikor kell kicserélni a termosztátot ?

Két fő oka van annak, hogy más termosztátra van szüksége. Először is, a termosztátja egyszerűen a kora miatt cserére szorulhat. Mint a legtöbb otthoni alkatrész, a termosztátok is idővel elöregednek és meghibásodnak.

Másodszor, a termosztát nem megfelelő párosításban lehet a HVAC-rendszerrel. Ahogyan a piacon sokféle termosztát létezik, úgy a különböző HVAC-rendszerek is sokfélék. Fontos, hogy olyan termosztátja legyen, amely együttműködik a rendszerével, és képes pontos adatokat adni az adott HVAC-egységének, hogyan működjön. A megfelelő termosztát beszerzésének biztosítása érdekében hasonlítsa össze a HVAC-rendszer követelményeit a termosztát képességeivel. Ha cserél, győződjön meg róla, hogy olyan termosztátot vásárol, amelyik együttműködik a rendszerével.

Mikor kell szakembert hívni ?

Ha hiába próbálta ki ezeket az egyszerű hibaelhárítási tippeket, lehet, hogy itt az ideje szakembert hívni. Az elektromos ismeretektől kezdve a különböző HVAC-rendszerek alapos ismeretéig egy tapasztalt HVAC-technikusnak minden szükséges eszközzel és know-how-val rendelkezni fog ahhoz, hogy a termosztátja zökkenőmentesen működjön, függetlenül a problémától.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....