A mészfestékekről pár szó

  • Olvasási idő:4perc

Ez a fátyolos, semleges festék még sosem volt ennyire trendi, mint ahogy mostanában kezd terjedni. Első pillantásra úgy tűnik, mintha ez a meszelés egy ősi technikát idézne, amely a modern otthonokba illeszkedik, de a meszelés valóban régi dolog. Az ókori római épületekben megtalálható, és a világ más részein is megjelenik különböző okokból (a házak védőburkolatától a fák védőbevonatáig), a meszelés bizonyos szempontból még mindig a rivaldafényben van – és jó okkal. Többet tesz, mint szép esztétikát biztosít a terek számára, és gyökerei messzire nyúlnak vissza a formatervezés történetében.

Mészfestékkel festett padló
Mészfestékkel festett padló

Gyakran régebbi otthonok, műemlék épületek és téglából készült építmények (beleértve a nyaralókat is) használták és használják még mindig ezt a technikát az burkolat minőségének megőrzésére. Ez abból a régóta fennálló tudásból ered, hogy a meszes felület fertőtlenítő, gombaölő és antibakteriális hatású. A meszeléssel történő festés az épületeknek növeli azok nedvességálló képességét, és erősíti a rothadás elleni védekezőképességüket.

Mészfestékkel festett téglafal
Mészfestékkel festett téglafal

E figyelemre méltó tulajdonságok mellett ezt a vízbázisú festéket a nem mérgező tulajdonságai miatt is szeretik (itt nem találhatók VOC-ok). Manapság a textúráját és megjelenését gyakran utánozzák a faux mészfestékekkel, sőt, hasonló megjelenésű tapétákkal is. Érthető módon gyakran összetévesztik a meszeléssel, egy másik technikával, amely kinézetre közel áll hozzá, de nem azonos vele. A meszelésnek meszet kell tartalmaznia, mint összetevőt ahhoz, hogy a festék valódi felületnek minősüljön. A meszeléshez olyasmi is hozzátartozik, amit a legtöbb ember nem kötne a festékhez: az öregedés.

Mi az a mészfesték ?

A mészfesték elsősorban mészből és színezőanyagokból készül, amely a mészalapú festékekhez nagyban hasonlít. Különleges keverékét több mint három évig érlelik. A krémes és sűrű textúra képlékeny, amellyel számos egyedi felületet hozhat létre a falakon, és bármilyen tömítetlen és festetlen porózus felületen, például tégla, kő, vakolat és beton felületeként, alapozó használata nélkül.

Mészfesték használata a szobában
Mészfesték használata a szobában

A mészfesték részben azért maradt népszerű még a modernebb festékek között is, mert jellemzői – különösen látva, hogy természetesebb, és nincs tele vegyi adalékanyagokkal, amelyek különleges tulajdonságokkal ruházzák fel – egyedül csak egy egyszerű keverékéből áll. Ez egy lélegző felület, és bár az évek során újra kell alkalmazni a festést, viszont tartózkodik a nedvesség felszívódásától és megtartásától, és egyes változatai jól viselik az UV-károsodást és a mechanikai behatást is jól tűrik.

Hogyan kell alkalmazni a mészfestéket ?

Minden festéktípusnak megvannak a maga sajátosságai és előnyei, és a mészfesték sem különbözik ettől. Összetételét tekintve egyedülálló, és meglehetősen könnyen használható, ami a felhordást és a végeredményt illeti. A tanács a mészfestékkel kapcsolatban az, hogy az első réteget hígítatlanul (víz hozzáadása nélkül) vigyék fel, hogy egy vastagabb és sűrűbb alapréteg alakuljon ki. Ezután a mészfesték hígításával vigyen fel egy vékonyabb, hígabb  réteget, hogy hagyományos festék állagú legyen, amely felszívódik az alaprétegbe.

Egy hasznos tipp. A víz a barátunk. Ha nem tetszik még a felület, akkor nedvesítse be a festendő területet, és ecsetelje át újból. Ezt a felvitel után 24-48 órával is megteheti. A nem kielégítő ecsetnyomok vagy textúrák átdolgozásán túl a víz megkeményíti a bevonatot is. A festés befejezése után megint átnedvesítheti a falakat, mivel ez tartósabbá teszi a száradás után a felületet.

Mészfestékkel való minták

A mészfestéket többféleképpen lehet alkalmazni, és sok lehetőség van, csak a festő kreativitása szab határt – nincs két egyforma mészfestéssel való minta. A mészfestékkel lehet csíkos mintát készíteni, vagy gipszfényt kaphat finom csiszolópapír használatával, ha átdörzsöli a felületet. Létezik az úgynevezett “tone on tone hatás” is, amely két külön árnyalatú mészfestéket használ a további mélység, dimenzió és szín érdekében.

Hol lehet használni a mészfestéket ?

A házak külseje a mészfesték alkalmazásának gyakori, és népszerű helyszíne, de a házaknak vannak más közös területei is, amelyek jól megférnek a mészfestékkel. Nemcsak viszonylag könnyű alkalmazni, hanem egyszerű módja annak, hogy túlzott erőfeszítés vagy drága termékek nélkül textúrát hozzon létre a falakon vagy akár egy berendezési tárgyon.

Különösen a nappali és a hálószoba falai mutatnak extra különlegesen a mészfestékkel. A tipikus téglakandalló használata helyett (ha ebből van a szoba fala textúraként, vagy hangsúlyfalként) a mészfesték azonnal skandináv bájt varázsolhat egy szobába, ha ezt használja a falakra.

A mészfesték felvitelével lényegében mészkövet visz fel a felületre, így ha elkészül, érezni fogja a frissességet a térben, valamint az egyedi szépséget, amelyet semmilyen más festékkel nem lehet megismételni, mivel gyönyörű és textúrált lesz az eredmény.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....