Mi az a amerikai századközepi modern építészet ?

  • Olvasási idő:4perc

A letisztult vonalakról, a minimális díszítésről és a természettel való kapcsolatról ismert, a századközepi modern építészet a második világháború után indult amerikai klasszikus. A századközepi modern otthonokra jellemző a nagyon széles, alacsony alapterület, a nagy, nyitott terek, a padlótól a mennyezetig érő ablakok és a szabadban való tartózkodás hangsúlyozása.

Múlt századközepi amerikai modern ház
Múlt századközepi amerikai modern ház

Bár a századközépkori modern építészet 1945 és 1969 között virágzott Amerika-szerte, az utóbbi években újra fellendült. A századközép stílusából inspirálódó lakberendezési stílusok, mint például a skandináv dizájn és a dán modern, új lakástulajdonosok milliói számára tették elérhetővé ezt a stílust.

A századközépkori modern építészet eredetileg a második világháború után épült házak gyűjteményének számított, nem pedig egy konkrét stílusnak. Ma azonban a “mid-century modern” gyakran egy adott építési vagy lakberendezési stílust jelöl.

Történelem

A Bauhaus és az amerikai high-prairie stílusú házak hatására a század közepi modern építészetet a náci Németországból menekülő európai építészek hozták az Egyesült Államokba. A századközép modern tervezői közé tartozik Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe és Marcel Breuer. Frank Lloyd Wright, a modern építészet atyja valójában számos századközépkori modern építészt képzett ki.

A második világháború után az amerikaiak nagy hangsúlyt fektettek az életmódra, a családi időtöltésre és a természetben való időtöltésre. Az Amerika külvárosaiban épült modern otthonok tükrözték ezeket az eszményeket, nagy ablakokkal, amelyek kilátást biztosítottak a hátsó kertekre, nyitott lakóterekkel, ahol az egész család szórakozhatott, és technológiai fejlesztésekkel – különösen a konyhában -, hogy a lakástulajdonosok kevesebb időt töltsenek takarítással, és több időt töltsenek a családjukkal.

Az 1945 és 1969 közötti eredeti fellendülés idején a század közepi modern építészet három különböző stílusra oszlott:

Nemzetközi: A nemzetközi építészek által inspirált – ahogy a neve is mutatja -, a századközepi modern építészetnek ezt a változatát nagyban befolyásolta a Bauhaus mozgalom. Az otthonok rendkívül egyszerűek voltak, kevés vagy semmilyen díszítéssel, és jellemzően stukkóval készültek.

Kortárs: A legnépszerűbb századközepi modern stílus, a kortárs otthonok tiszta vonalakkal, padlótól a mennyezetig érő ablakokkal és természetesebb, organikusabb érzetű anyagokkal, például fával, kővel és téglával készültek. Sok ilyen otthon aszimmetrikus külsővel rendelkezik, a tetővonalig érő ablakokkal, és a belső térben szabadon hagyott mennyezetekkel és gerendákkal.

Organikus: A századközepi modern építészek egy kisebb alcsoportja a hangsúlyt arra helyezi, hogy otthonaik beleolvadjanak a természetes környezetükbe. Ahelyett, hogy éles vonalakkal és derékszögekkel építettek volna, inkább a természetesebb formájú otthonokat részesítették előnyben. Mivel az organikus, századközépkori modern otthonokra nagy hatással volt a természeti környezetük, egy organikus, századközépkori modern otthon egy erdőben teljesen másképp nézne ki, mint egy organikus, századközépkori modern otthon a sivatagban.

Tipikus századközepi külvárosiamerikai ház
Tipikus századközepi külvárosi amerikai ház

Kötelező elemei
Bár a századközepi modern építészetnek három változata létezik, az Egyesült Államokban a legtöbb századközépkori modern otthonban ezek az elemek közösek.

Tiszta vonalak és geometrikus formák
Az egyenes vonalak és a derékszögek elengedhetetlenek a század közepi modern építészetben. Bár sok modern ranch stílusú ház nyeregtetővel vagy aszimmetrikus külsővel rendelkezik, a legtöbb századközepi modern ház lapos tetővel és egyenes vonalakkal rendelkezik.

Padlóig érő ablakok
Az eredeti, századközepi modern otthonokban a természetet és az életstílust hangsúlyozták, ezért padlótól a mennyezetig érő, udvarra néző ablakokkal, üveg tolóajtókkal és sok kijárattal a szabadba épültek.

Változások a magasságban
Sok századközepi modern otthon osztott szintű, rövid lépcsőházakkal, amelyek az egész házban összekötik a szobákat. A részleges tégla vagy üvegfalak, a szobákban középre helyezett kandallók és a szekrények szintén mélységet és magassági változásokat adnak az otthonok belső tereiben.

Minimális dekoráció
Bár egyes századközepi modern stílusok díszesebbek, mint mások, az egyszerűség a mozgalom egyik legfontosabb jellemzője. A letisztult vonalvezetésű, egyszerű bútorok és a visszafogott színpaletta kiegészítik az otthonok egyszerű külső megjelenését.

Hozzáférés a szabadba
A természettel való kapcsolat a századközepi modern építészet egyik legfontosabb értéke, ezért a legtöbb ilyen otthonban több ponton is hozzáférhetünk a szabadba. Egyes otthonokban még az egyes szobákból is több ajtó és ablak nyílik a kültéri élettérre.

Hol találhatók ezek az otthonok ?

Amikor a katonák visszatértek a II. világháborúból, az Egyesült Államok egész területén építettek középkori otthonokat – vagyis gyakorlatilag az Egyesült Államok minden államának minden városában találhat századközepi modern otthonokat.

A század közepi modern otthonok legnagyobb gyűjteménye azonban a kaliforniai Palm Springsben látható. A világ leghíresebb századközépkori modern építészek közül néhányan Palm Springsben építettek otthonokat, szállodákat, moteleket és egyéb építményeket, és sok új építésű házat építő háztulajdonos is ezt a stílust másolja.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik