A Big Data szerepe az építőiparban

  • Olvasási idő:5perc

Az építőiparban naponta hatalmas mennyiségű adat keletkezik. Az iparág terjeszkedésével hatalmas adattárakat töltenek fel a tervrajzoktól és épületmodellektől kezdve a kommunikáción át a költségbecslésekig mindenre vonatkozó információkkal. Sajnos ezek az adattárak gyakran strukturálatlanok és a megfelelő eszközök nélkül nehezen hozzáférhetőek. Ezért olyan fontos az építőiparban a nagy mennyiségű adat hasznosítására létrehozott technológia.


Kapcsolódó cikkek


A “big data” bármilyen nagy vagy összetett információhalmazra utal, amelynek feldolgozásához és kezeléséhez fejlett analitikai rendszerekre van szükség. Ezek az információk származhatnak több strukturált vagy strukturálatlan forrásból, például kamerákból, érzékelőkből, mobileszközökből és naplófájlokból.

A big data értéke 2022-ben várhatóan 30 milliárd dollárral nő világszerte, ami a világ egyik legértékesebb árucikkévé teszi. Minden iparág profitálhat a nagy adatelemzésből, és a legtöbb iparág azon dolgozik, hogy a legújabb nagyadat-feldolgozó és tároló eszközöket alkalmazza, hogy lépéselőnyben maradjon.

Annak ellenére, hogy az építőipar tétovázik az új módszerek és technológiák átvételében, a big data technológia beáramlásának köszönhetően a közelmúltban megugrott az innováció.

Hogyan és mire használják a Big Data-t az építőiparban ?

A nagyméretű adatokat az építési folyamat minden szakaszában használják a hatékonyság és a termelékenység növelése érdekében. Az adatelemző eszközöket úgy tervezték, hogy a nagy adattárházakból információkat nyerjenek ki, és azokat az építési folyamatban részt vevő valamennyi szereplő, köztük a vállalkozók, építészek, kereskedők és ügyfelek számára hozzáférhetővé tegyék.

Tervezés és költségvetés-tervezés
Az analitikai technológia fejlődésének köszönhetően a nagyméretű adatok már az építési folyamat legkorábbi szakaszában is hasznára válhatnak a projektcsapatoknak. Az analitikai eszközök összegyűjtik a múltbeli és a jelenlegi építési projektek adatait, hogy segítsenek a csapatoknak a lehetséges késések számításba vételében és a projekt teljes ütemtervének feltérképezésében. A big data eszközök lehetővé teszik az anyagok, a munkaerő és a gépek pontosabb költségbecslését is, és csökkentik a költségvetés túllépésének kockázatát az építési folyamat későbbi szakaszaiban.

Tervezés
A tervezési szakaszban a kivitelezők, építészek és a csapat más tagjai olyan adatvezérelt eszközöket használhatnak, mint az épületinformációs modellezés (BIM) és a mesterséges intelligencia (AI), hogy digitális modelleket hozzanak létre, és még az építkezés megkezdése előtt megjósoljanak minden lehetséges problémát. A környezeti és múltbeli adatokat gyakran betáplálják ezekbe az eszközökbe, hogy segítsék az előrejelzéseket, a tervezők pedig adatszoftverek segítségével valós időben tájékoztathatják az érdekelt feleket a tervezési változásokról.

Építés
Az építőipari csapatok alkalmazzák a projektmenedzsment-szoftvereket a munkaterületen és azon kívül is az adatok gyűjtése, kezelése és elemzése érdekében. Ez a technológia feldolgozza a beérkező adatokat, és azonnal figyelmezteti a csapatokat a komplikációkról és az ütemterv-változásokról, megkönnyítve a kommunikációt és az együttműködést a személyzet többi tagjával.

Egyes cégek nemrégiben léptek piacra az építőipar egyedi igényeihez tervezett, adatvezérelt projektmenedzsment-szoftverekkel. Ezek lehetővé teszik a személyzet tagjai számára, hogy az építési folyamat során végig adatokat adjanak meg, és közöljék az esetleges változásokat vagy biztonsági aggályokat.

Üzemeltetés és karbantartás
A big data az építkezés befejezése után is hasznosak az építkezés tulajdonosai és a projektvezetők számára. Az építés során összegyűjtött épületinformációk szerkezeti részletekkel láthatják el a karbantartó személyzetet, és segíthetnek a jövőbeli felújítási projektek tájékoztatásában.

Egyes esetekben az építőipari személyzet állandó érzékelőket is telepít, hogy figyelemmel kísérje a befejezett épületek szerkezeti állapotát. Az ezekből az érzékelőkből származó információk felhasználhatók a BIM-modellekben a hőmérsékleti minták, az energiafelhasználás, a hosszú távú karbantartási követelmények és sok más dolog nyomon követésére.

A Big Data előnyei az építőiparban

A big data-t hasznosító építőipari vállalatok javulást tapasztaltak a termelékenység, a hatékonyság és a projekt összköltségei terén. A big data elemzésének néhány előnye az építőiparban:

Növeli az épület hatékonyságát
Az építési költségek 35%-át az anyaghulladék és a helyreállítási munkák teszik ki. Az adatelemzési technológia az építési idő és az anyagokkal kapcsolatos költségek csökkentésén dolgozik azáltal, hogy világos, emészthető adatokat mutat be, és még azelőtt azonosítja a lehetséges szerkezeti hibákat, mielőtt azok bekövetkeznének. Ez lehetővé teszi a projektvezetők számára, hogy gyorsabb, megalapozottabb döntéseket hozzanak, és minimalizálja az emberi hibákat.

Csökkenti a környezeti hatást
Az építőipar a világ egyik legnagyobb környezetszennyezője. Tény, hogy az építő és mérnöki iparágak a folyamatokhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás nagyban felelős a szén-dioxid kibocsátásért. Ahogy az iparág növekszik, úgy nő az igény a fenntarthatóbb építési gyakorlatokra és a környezetbarát építőanyagokra is.

A big data integrálása az építőiparban segíthet megoldani ezt a problémát. A korábbi projektekből származó építési adatok integrálhatók a BIM-technológiába, hogy pontosabban meg lehessen jósolni a jövőbeli projektekhez szükséges anyagokat és energiát. Ez csökkenti a felesleges építési hulladékot, és lehetővé teszi a tervezők számára, hogy lehetőség szerint energiahatékony alternatívákat keressenek.

Elősegíti az együttműködést
A kommunikáció hiánya az egyik legnagyobb kihívás, amellyel az építőipari szakemberek munka közben szembesülnek. Szerencsére a nagy adatplatformok elérhetővé és könnyen megoszthatóvá teszik az információkat a személyzet tagjai között. Ez csökkenti a félreértésekből eredő hibákat, javítja a befektetők közötti kapcsolatokat, és mindenkit tájékoztat a bekövetkező változások vagy fennakadások esetén.

Javítja a munkakörülményeket
Az építőipari dolgozók nagyobb valószínűséggel sérülnek meg munka közben, mint bármely más iparág szakemberei. Szerencsére az olyan technológiák, mint az intelligens építőipari viselhető eszközök és a biztonságirányítási szoftverek gyorsan terjednek az iparágban.

Ezek az eszközök a nagy adatok erejét használják ki azáltal, hogy egészségügyi és tevékenységi információkat gyűjtenek, felismerik a biztonsági kockázatokat, és figyelmeztetik az építőipari személyzetet a biztonsági protokollok megsértésére. Ezek az információk nemcsak a biztonsági technológiát használó munkásokat védik, hanem a projektvezetőket is felkészítik a jövőbeli projektek potenciális biztonsági veszélyeire.

Egy olyan iparágban, amely köztudottan vonakodik az új technológiák bevezetésétől, a big data megváltoztatja a helyzetet az építőipari vállalatok számára, amelyek a hatékonyságot, az együttműködést és a munkások biztonságát szeretnék növelni a munkaterületeken. Ahogy az adatelemzési eszközök tovább fejlődnek és hozzáférhetőbbé válnak, a kisebb és nagyobb vállalatok is profitálhatnak a big data erejéből.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....