Mi az a Hollywood Regency stílus ?

 • Olvasási idő:4perc

A Hollywood Regency egy amerikai lakberendezési stílus, amely az 1930-as években alakult ki Kaliforniában, a mozi aranykorának terméke, amelyet az ezüstvászon mámorító csillogása és pompája inspirált.

Mi a Hollywood Regency stílus ?
A Hollywood Regency Style (vagy Regency Moderne, vagy Hollywood Glam) egy amerikai design stílus, amely a kaliforniai Hollywoodban született a filmművészet aranykorában, a 20. században.

Hollywood Regency stílusú szoba
Hollywood Regency stílusú szoba

A Hollywood Regency stílus története

A Hollywood Regency stílus az 1920-1950-es évek Hollywood aranykorának terméke volt, amikor a filmes díszlettervezők a filmvászonra olyan túlzó, álomszerű belső tereket építettek, amelyek a részletekre, a színekre, a textúrára, a kompozícióra és a kivitelezésre fordított figyelmükkel nagyszerűen mutattak a kamerában. A néha Regency Moderne-nek is nevezett Hollywood Regency a 19. századi Regency-korszak enteriőrjeinek aktualizált változata volt.

A hollywoodi királyi családok kedvet kaptak a filmes díszletek csillogásához, és olyan belsőépítészeket alkalmaztak, mint a 20. század ikonikus belsőépítésznője, Dorothy Draper, a színészből lett belsőépítész William Haines és Paul R. Williams, hogy hasonló stílusban varázsolják el saját otthonaikat, ami viszont népszerűsítette az irányzatot a filmnéző tömegek körében.

Abban a fényűzőbb korszakban a sztárok nem a pincében lévő otthoni irodájukban készítettek smink nélküli virtuális állásinterjúkat, hogy megmutassák, hogy ők is olyanok, mint mi mindannyian, hanem inkább úgy pózoltak, mint az életnagyságnál nagyobb filmcsillagok a filmdíszletekhez méltó magánlakásaikban.

Hollywood Regency stílusú előtér
Hollywood Regency stílusú előtér

A Hollywood Regency egy olyan korszak része volt, amelyben olyan nagyságok, mint Marlene Dietrich, Joan Crawford, Gloria Swanson és Carole Lombard, hogy csak néhányat említsünk, még mindig Hollywood misztikumát és csillogását terjesztették.

Bár a Hollywood Regency egybeesett az Art Deco népszerűségével, mégis különálló stílus maradt, amely végül kifutott, amikor az International Style és a századközépi modernizmus vált uralkodó esztétikává. A Hollywood Regency azonban mindig is vonzó lesz a maximalisták számára, és soha nem ment ki a divatból.

A Hollywood Regency stílus továbbra is hatással van az olyan modern tervezőkre, mint Kelly Wearstler, és a lakberendezőkre egyaránt, akik a klasszikus hollywoodi stílust a neutrális színekkel való keverésével és a retro csillogás és a modern luxus kissé lecsupaszított érzésének egyensúlyozásával tartják naprakészen.

Hollywood Regency stílus
Hollywood Regency stílus

Még azok is, akik nem fogadják el teljes szívvel a Hollywood Regency stílust, bármelyik szobát kifinomulttá tehetik egy jól megválasztott tükrös bútordarabbal vagy a tervezési stílus más jellegzetességével.

A Hollywood Regency stílus legfontosabb jellemzői

 • Csillogó, fényűző, pazar és játékos az általános kialakításban és a részletekben.
 • A belső terek a luxusra és a kényelemre összpontosítanak.
 • A maximalizmus felvállalása rétegzett, textúrázott designelemekkel és felületekkel.
 • Tükrös és fémes felületek a bútorokon, tapétákon, falakon és dísztárgyakon.
 • Élénk színek és élénk, kontrasztos minták használata a feltűnő párosítások érdekében.
 • A fekete és a fehér jellegzetes használata.
 • Kisméretű, karcsúsított profilú bútorok használata jellemzi.
 • Lakkozott és magasfényű felületeket használ a bútoroktól a falakon át a mennyezetig.
 • Luxuskivitelű akcentusok, például szőrme (nyugodtan helyettesítheti műszőrmével), selyem és bársony.
 • Kevésbé a bútorokra, mint inkább a kiegészítőkre és a stílusra összpontosít. A régi iskola csillogását, eleganciáját és eklektikáját testesíti meg.
 • Gyakran tartalmaz rokokó stílusú vagy ihletésű bútorokat, beleértve a görbe, bársony kárpitozású karosszékeket, papucsfoteleket és szoknyás kanapékat.
 • A chinoiserie használata, beleértve a bambuszutánzatot a bútorokon és a dekoráción, például a térelválasztókon.

Hollywood Regency stílusú dekorációs tippek

A Hollywood Regency kevésbé elkötelezett, modern, könnyen megélhető stílusához tartsa a fő elemeket, mint a padló és a falak semlegesnek, és adjon hozzá csillogó elemeket kimért adagokban, amelyeket könnyen ki lehet cserélni.
Semmi sem sugallja jobban a Hollywood Regency-t, mint egy vintage vagy modern aranyszínű napfényes tükör, amely egy ikonikus dizájn-kiegészítő, amely a nappaliban, a hálószobában vagy bármelyik helyiségben működik.

 • Használjon tükrös bútordarabokat, például éjjeliszekrényeket vagy komódokat.
 • Adjon hozzá egy vintage bárkocsit vagy dohányzóasztalt a retró csillogás érdekében.
 • Ne riadjon vissza az arany és az aranyozott holmik használatától.
 • Merészen használjon rikító színakkcentrumokat, például a korszak mindenütt jelenlévő színeit mint a forró rózsaszín, smaragdzöldet, türkizkéket és sárgát.
 • Mérsékelje a rikító színeket és/vagy a gazdag ékszertónusokat fekete-fehér elemekkel, például kockás csempepadlóval, zebramintákkal vagy nagyméretű fekete-fehér fényképekkel.
 • Egy vintage fekete-fehér bekeretezett fotó egy hollywoodi sztárocskáról olyasmi, ami egy eredeti Hollywood Regency lakberendezési tervben is megtalálható volt, és még ma is működik egy kikacsintással és biccentéssel.
 • Használjon (mű)állatmintákat, például leopárdbőrt a padlón, a textíliákon és a kárpitokon.
 • Használjon lakkozott kiegészítőket, például tálcákat, vázákat vagy nagyobb bútordarabokat, például kredenceket, amelyek fényt és polírozást kölcsönöznek.
 • Szereljen fel egy kristálycsillárt, vagy egy pár aranyozott vintage fali lámpát, hogy hízelgő és jóleső hollywoodi stílusú világítást teremtsen.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....