Üvegszállal megerősített panelek (FRP panel) ismertetése

 • Olvasási idő:4perc

Az üvegszálerősítésű panelek, vagy FRP, üvegszállal erősített poliésztergyantából készült vékony, rugalmas műanyag panelek. Ezeket falakon és mennyezeteken használják, és közvetlenül gipszkarton, fa, beton és számos más szilárd felület fölé is felszerelhetők.

FRP panelok
FRP panelok

Az FRP-rendszerek műanyagot tartalmaznak, hogy egy összefüggő, tartós, karcálló felületet hozzanak létre, amely könnyen tisztítható, valamint penész és foltálló. A benne lévő szálak általában üvegből ( üvegszál ), szénből ( szénszál-erősítésű polimer ), aramidból vagy bazaltból vannak. A méretük, felületük, vastagságuk, színeik nagyban különbözhetnek egymástól, ami a felhasználási területüket növeli. Sokféle szín, méret, és felületű között lehet válogatni.

A panelek tisztításához még slaggal is használható. Mindezek a tulajdonságok az FRP-t kiváló anyaggá teszik az éttermi konyhák, nyilvános fürdők, orvosi létesítmények, élelmiszer-feldolgozó területek és sok más, gyakori mélytisztítást igénylő környezet falainak és mennyezetének burkolására. Gyorsan és egyszerűen lehet tisztítani.

Üvegszál erősítésű panelek előnyei

Az FPR egy alacsony költségű, könnyen telepíthető rendszer, amely a gipszkartonból vagy más felületekből könnyen tisztítható felületet varázsol.

 • Erős karcálló anyag.
 • Könnyen tisztítható normál tisztítószerekkel, nagynyomású mosóval vagy akár gőzzel is.
 • Könnyű, rugalmas panel, amely könnyen felszerelhető.
 • Ragasztóval vagy kötőelemekkel, vagy mindkettővel felszerelhető.
 • Maximális higiéniai védelem.
 • Javított vegyi ellenállás.
 • Bármilyen sok anyagra felszerelhető alap- és technikák alkalmazásával.
 • Nagy ütésállóság a törésekkel és karcolásokkal szemben.
 • Kiváló rugalmasság.
 • Pénzmegtakarítás más építőanyagokhoz képest.
 • Segít megelőzni a penész kialakulását, nem rozsdásodik vagy korrodálódik.
 • Ideális új gipszkarton vagy régi, sérült fal- és mennyezetfelületek fedésére.

FRP alkalmazások

Az FRP falpanelek ideálisak konyhák, mosdók, étkezők, irodák, tantermek, kórházi szobák, folyosók, rekreációs területek és egyéb másodlagos terek falburkolására. Az FRP panelek egyik legfontosabb alkalmazási területe, hogy új és meglévő gipszkarton falfelületek fölé is felszerelhetők, vagy sérült felületek javítására használhatók.

FRP panel illesztése
FRP panel illesztése

FRP-vel kapcsolatos kérdések

A szálerősített panelek a legtöbb aljzatra felszerelhetők ?

A szálerősítésű panelek szinte bármilyen aljzatra felszerelhetők, feltéve, hogy a felület száraz és stabil. A panelrendszer nem engedi, hogy a felület kiszáradjon, ezért az FRP-t nem szabad olyan helyre telepíteni, ahol a nedvességnek ki kell jutnia az eredeti felületről.

Hogyan kell az FRP-t gipszkartonra szerelni ?

Az FRP csupasz gipszkartonra történő felszerelésének standard módszere vízbázisú ragasztó használata. Ha rögzítőelemek használata szükséges, a paneleket az ajánlott helyközönként elhelyezett műanyag popszegecsekkel lehet rögzíteni. A panelek közötti, valamint a belső és külső sarkoknál lévő szegélyeket általában fémkapcsokkal szerelik fel. A maximális vízállóság érdekében a paneleket az összes szegélyillesztésnél szilikonnal kell lezárni.

Hagyományos FRP-lap
Hagyományos FRP-lap

Hogyan kell az FRP-t nem szárazfalas anyagok fölé felszerelni ?

Az FRP a legtöbb aljzatra ragasztó és/vagy szegecsek segítségével telepíthető. Egyes festett gipszkarton, vagy fafelületekhez a vízbázisú öntapadós ragasztó az alkalmas. A fényes, érdes vagy nem tökéletesen sík aljzatokhoz, mint például a beton vagy a kerámiacsempe, olajbázisú ragasztó ajánlott. A szegecses rögzítőkhöz az aljzatba fúrt előfúrások szükségesek. A rögzítőkre általában nincs szükség, ha a ragasztó megfelelően tud kötni.

Milyen szerszámok szükségesek az FRP beépítéséhez ?

Az FRP vágásához a legjobb eszköz az rezgőolló. Az FRP-t fűrésszel vagy körfűrésszel is vágható, de a fűrészek sokkal több port termelnek, mint az ollók. A könnyebb beépítés érdekében segít, ha a korábban beépített “díszlécekbe” kerülő PRP-panelek széleit lecsiszolja. Egy kézi csiszolóval és durva csiszolópapírral végzett gyors átfutás eléggé megdönti az éleket ahhoz, hogy a panel könnyen belecsússzon a díszléc csatornájába. A szegélyléceket sniczerrel vagy gérvágóval lehet vágni.

Egy elektromos tűzőgép felgyorsítja a díszlécek gipszkartonra történő felszerelését. A szegecsek felszereléséhez fúróra és kalapácsra van szükség. A panelragasztót fogazott simítóval (néhány ragasztóhoz mellékelve) vagy egy házilag készített fogazott simítóval lehet felhordani, amelyet FRP hulladékból vágtak ki.

Milyen méretben gyártják az FRP-t ?

Az FRP 1,2 méter széles panelek 1,2 m, 1,5 m, 1,8 m, és 2 méteres hosszúságban készül. A szegélylécek 1-2 méter hosszúságban készülnek. Az FRP panelek körülbelül 2-2,5 mm vastagok. Áruk négyzetméterenként 2-5 ezer forint között mozog a vastagságuktól függően.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik