Modern viselhető eszközök az építőiparban

  • Olvasási idő:4perc

Az internet megváltoztatta a kutatás, a kommunikáció, a vásárlás és az információ megszerzésének a módját. A technológiai fejlődés következő szakasza megváltoztatja majd az életünket és a munkánkat, még jobban ahogy eddig. Az építőiparban a viselhető technológiák használata egyre nagyobb teret nyernek a munkaterületen való használat tekintetében.


Kapcsolódó cikkek


A viselhető eszközök ma már javíthatják a munkások információval való ellátottságát, kényelmét, biztonságát, és ahogy ez a technológia fejlődik, radikálisan javíthatja a hatékonyságot és a termelékenységet is ezen a területen.

Képzeljen el egy olyan építkezést a jövőben, ahol a dolgozókat automatikusan, egyénileg értesítik egy veszélyes helyzetről, mielőtt baleset történne. A munkások fáradtság-szintjét nyomon követhetik és mérhetik, vagy értesítést kaphatnak, ha túl közel vannak egy veszélyes berendezéshez vagy területhez. A rendszer értesítheti őket és a felettesüket, ha a sérülés elkerülése érdekében más megoldásra, más eszközökre, vagy egy más munkamódszerre lenne szükség.

A viselhető technológiákat már most is használják a munkahelyeken, és lehetőséget kínálnak a biztonság növelésére, a hatékonyság javítására, a sérülési arányok csökkentésére és az őket használó munkavállalók életének javítására.

A viselhető technológia meghatározása

A viselhető eszközök különböző ipari ágazatokban, az egészségügytől kezdve a gyártáson át az építőiparig különböző definíciókat és megközelítéseket alkalmaznak. Az építőiparban használt viselhető eszközök olyan eszközök, amelyek általában a testen viselt számítástechnikai vagy elektronikus eszközt, egyéni védőfelszerelést vagy ruházatot tartalmaznak.

Ezek az eszközök adatokat gyűjtenek és szolgáltatnak a munkavállalók tartózkodási helyéről és környezetéről, tevékenységeiről és biometrikus (biomatematika) adatairól. Segítenek felismerni és figyelmeztetni a lehetséges sérüléseket, vagy csökkenteni a sérülés súlyosságát, ha az bekövetkezik. Ez a technológia és az adatok gyűjtésére és elemzésére való képessége növeli és forradalmasítja a munkavállalók védelmét.

Nézzünk meg néhány építőiparban használt viselhető eszközt, amelyek a közeljövőben egyre gyakrabban fognak szerepelni a munkaeszközök repertoárjában.

Intelligens viselhető technológia a munkaterületen

Bár ez a technológia még gyerekcipőben jár, már most is vannak olyan termékek, amelyeket egyre gyakrabban integrálnak a munkaterületen tartózkodóknak. Íme néhány érdekes példa.

Elalvást ellenőrző eszköz

Mintha egy sci-fi filmből lépett volna elő, ez a viselhető eszköz, amit a munkavédelmi sisakokba lehet integrálni, az agyhullámokat használja fel a fáradtságszint megfigyelésére és a “mikroalvások” kiküszöbölésére. Ha a dolgozók elalszanak, rezgéssel és zajjal jelzi nekik az eszköz, hogy gond van a koncentrációval. A vezetők most már tudni fogják, ha egy adott dolgozó nagyon fáradt vagy elaludt, és így biztonságos helyre tudják vezényelni őket, hogy megelőzzék az esetleges baleseteket.

Spot-R klipek

Ezek a viselhető eszközök a jövőben gyakoribbak lesznek a munkaterületeken. Ez a technológiai eszköz azonosítja a munkaterületen lévő minden egyes dolgozó számát és tartózkodási helyét. A beépített giroszkóp riasztja a felügyelőket, ha valaki megbotlott, megcsúszott vagy elesett, a tartózkodási helyével együtt. Az eszköz tartalmaz egy nyomógombbal indítható riasztást is, hogy a munkások jelezhessék, ha megsérültek vagy valami gondjuk támadt.

VR-szemüveg

Ez a viselhető eszköz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a kiterjesztett vagy kevert valóságot használják a munkaterületen. A felhasználók virtuálisan például 3D-s építési terveket helyezhetnek el egy építkezésen. A tervek méretarányosak, így a projektvezetők még az építkezés előtt ténylegesen láthatják, hogyan fognak “működni” a dolgok a helyszínen, ami segít csökkenteni a szükséges utómunkálatok számát.

Egy VR-szemüveggel sokkal átláthatóbbá válik egy épület szerkezete
Egy VR-szemüveggel sokkal átláthatóbbá válik egy épület szerkezete

Exoszkeletonok

Ez egy testre felcsatolható vagy erősíthető fém vagy keményebb műanyagból lévő segédeszköz, ami legtöbbször a nehezebb tárgyak felemelését vagy annak tartását tudja segíteni vagy kiváltani. Vannak egésztestes, felső testre való, vagy csak a lábakhoz csatolható exoszkeletonok. Léteznek villanymotoros rásegítésű, vagy rugós kivitelűek is.

Az exoszkeletonok a nehezebb tárgyak mozgatását segítik elő
Az exoszkeletonok a nehezebb tárgyak mozgatását segítik elő

A rugós kivitelű exoszkeletonok általában a felsőtestre erősített eszközök, amik valaminek a hosszú ideig való tartást segíti a dolgozónak. Az egész testre való villanymotorral ellátott exoszkeletonok pedig a nehéz tárgyak felemelését és annak más helyre való helyezését segíti elő.

Az építőiparban használt viselhető eszközök jövője

A viselhető technológia megváltoztatja az építőipart. Ma már olyan viselhető eszközöket használnak, amelyek vizuális információkat kínálnak, mint például a kevert valóság. A testen viselhető eszközöket úgy tervezték, hogy extra állóképességet vagy erőt nyújtsanak viselőjüknek, miközben korlátozzák a testre ható erőhatásokat.

Az olyan érzékelő viselhető eszközök, mint az intelligens sapka, a bioszenzorok olyan valós idejű adatokat értékelnek és elemeznek, mint a helyszín, a gyorsulás (esések felismerése), a mozgás, a hőmérséklet és az életjelek paraméterei.

A viselhető technológia az építőiparban nemcsak a munkavállalók számára jelent értéket, hanem a vállalat biztonságirányítási képességét is javíthatja. A viselhető eszközök hulláma gyorsan közeledik, és minden építőipari vállalkozásnak vagy cégnek aktívan meg kell vizsgálnia, hogy ez a technológia milyen értéket tud adni neki.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....