Az épületautomatizálási szoftverek átalakító hatása a munkaerőpiacra

  • Olvasási idő:4perc

A szüntelenül zajló digitális átalakulásban lévő világban az épületautomatizálási szoftverek megjelenése paradigmaváltást ígér abban, ahogyan az épített környezetünket koncepcionáljuk, létrehozzuk és kezeljük. Ugyanakkor, mint minden átalakulás, ez is számos következménnyel jár, amelyek minden érintett ágazatot érintenek, az építőipartól a létesítménygazdálkodáson át az IT-támogatásig.

kapcsolódó cikkek


A kékgalléros forradalom – az építőipari ágazatra gyakorolt hatás

Az építőipar átalakulása az elsősorban fizikai jellegű szakmából a szoftveres interfészeket alkalmazó szakma irányába olyan jelentős átmenet, mint a kéziszerszámokról a motoros szerszámokra való áttérés. Az épületautomatizálási szoftverek, amelyek magukban foglalják a tervezés, a tervezés, a költségbecslés és még az automatizált építési technikák eszközeit is, elkezdték átformálni az építőipari tájképet.

Az ágazat mindig is munkaigényes volt, és a fizikai nehézségek hírében állt. Az automatizálási szoftverek bevezetése azonban a nyers fizikai munkától a technikai készségek felé tolja el a keresletet.

Az építőipari dolgozóknak ma már jártasságra van szükségük a szoftverek kezelésében, digitális írástudásra és az automatizálási rendszerek alapos ismeretére (az automatizálási rendszerek itt olyan rendszerekre utalnak, amelyek automatikusan vezérlik a különböző épületfunkciókat, beleértve a világítást, fűtést, szellőzést és egyebeket).

Ezzel párhuzamosan egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan szerepkörök, mint az építőipari technológus – egy olyan hibrid szerepkör, amely az építőipari ismereteket a technológiai ismeretekkel ötvözi -. Egyre nagyobb szükség lesz olyan szakemberekre, akik képesek karbantartani a robotizált építőipari berendezéseket, drónkezelőkre a helyszíni felmérésekhez, és adatelemzőkre, akik értelmezik az épületinformációs modellező (BIM) szoftverek kimenetét.

E technológiák széles körű alkalmazása azonban azt is jelenti, hogy a szakképzetlen vagy alacsonyan képzett munkaerő a munkahelyek kiszorulásának kockázatával néz szembe. Ennek elkerülése érdekében az iparágnak és a politikai döntéshozóknak olyan átképzési és továbbképzési kezdeményezéseket kéne kidolgozniuk, amelyek biztosítják ezeknek a munkavállalóknak a szükséges digitális kompetenciákat.

A gondnokoktól a technikusokig 

Hagyományosan a létesítménygazdálkodás középpontjában olyan gyakorlati feladatok álltak, mint a karbantartás, a takarítás és az alapvető üzemeltetési funkciók. De ahogy az épületautomatizálási szoftverek átjárják ezt az ágazatot, a hagyományos létesítménygazdálkodási szerepkörök jelentős technológia-orientált feladatokkal bővülnek.

Mivel az intelligens épületek inkább normává, mintsem kivétellé válnak, a létesítménygazdáknak egyre inkább komplex épületirányítási rendszereket (BMS) kell kezelniük, amelyek az épület mechanikus és elektromos berendezéseit, például a szellőzést, a világítást, az energiarendszereket, a tűzvédelmi rendszereket és a biztonsági rendszereket vezérlik és felügyelik.

Az e rendszerek által generált adatok megértése és az azokra való reagálás a létesítménygazdálkodási szakma egyik alapkészségévé válik.

Bizonyos értelemben a jövő létesítménygazdája inkább adatelemzőnek vagy rendszerüzemeltetőnek fog tűnni, aki jól ismeri a szoftverek használatát az energiafelhasználás nyomon követésére, a helykihasználás optimalizálására, a megelőző karbantartás ütemezésére és a biztonsági rendszerek kezelésére.

Az átmenet sikeres leküzdéséhez elengedhetetlen, hogy hangsúlyozzuk az átfogó képzési és oktatási program szükségességét, amely e változó készségkövetelményekhez igazodik.

A növekvő kereslet az IT-támogatásban: A digitális infrastruktúra kiépítése

A technológiailag fejlett épületek számának növekedésével az épületautomatizálási szoftverek támogatására szakosodott informatikai szakemberek iránti kereslet egyre nő. Ezeknek a személyeknek nemcsak a különböző összekapcsolt rendszerek zavartalan működését kell biztosítaniuk, hanem azt is, hogy ezek a rendszerek biztonságban legyenek a kiberfenyegetésekkel szemben.

Az informatikai támogatói szerepkör ebben az összefüggésben többrétegű, és megköveteli a hálózati infrastruktúra, az IoT-eszközök, a felhőalapú tárolás, az adatbiztonság és természetesen az alkalmazott épületautomatizálási szoftverek ismeretét. Ez egyedülálló lehetőséget kínál az informatikai szakemberek számára, hogy egy gyorsan növekvő területre specializálódjanak.

Továbbra is kihívást jelent azonban, hogy hiány van az ilyen készségekkel felvértezett informatikai szakemberekből. Ennek eredményeképpen sürgősen szükség van speciális oktatási programokra és tanúsítványokra, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik képesek az épületek digitális átalakulását ügyesen támogatni.

Navigálás az átalakulásban

Az épületautomatizálási szoftverek széles körű elterjedése nem egy távoli jövőbeli forgatókönyv, hanem egy fejlődő valóság. A digitális korszakban való előrehaladással az építőipar, a létesítménygazdálkodás és az IT-támogatási ágazat mélyreható átalakulások küszöbén áll, amelyek izgalmas lehetőségeket ígérnek, ugyanakkor jelentős kihívásokat is jelentenek.

A hagyomány és az innováció kereszteződésében állunk, és alapvető fontosságú, hogy hatékonyan navigáljunk ezen az átmeneten. A célzott oktatási programok és átképzési kezdeményezések elindítása, a munkahelyek esetleges kiszorulásának kezelésére irányuló stratégiák kidolgozása és a hagyományos munkakörök újragondolása mind létfontosságú. 

Az iparág vezetőinek, az oktatóknak, a politikai döntéshozóknak, sőt, mindannyiunknak, mint ennek az új világnak a résztvevőinek a felelőssége, hogy olyan digitális forradalmat alakítsunk ki, amely ugyanolyan humánus, mint amilyen fejlett technológiai szempontból.

Mert ahogyan az épületeinket építjük, úgy építjük a jövőnket is. Ahogyan automatizáljuk épületeinket, úgy automatizáljuk társadalmainkat is. Ez az átalakulás ideje, a digitális téglák és a virtuális habarcsok, valamint az automatizált épületek korára újrakalibrálódó munkaerőpiac ideje. Az épületautomatizálási szoftverek forradalma egy olyan utazás, amelyre együtt vállalkozunk, mint közös digitális sorsunk építészei.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....