Téli trendek a lakás belső tereiben

  • Olvasási idő:3perc

Az idei tél egyik kiemelkedő trendje a természetes anyagok használata. A báránybőr szőnyegek, a vaskos kötött takarók és a paplanok nem csak a látszat kedvéért készültek, hanem a hűvös estékre is praktikus választásnak bizonyulnak.

Ezeknek a szöveteknek a hangtompító tulajdonságai, különösen a kemény padlóburkolaton, egy réteg akusztikai otthonosságot kölcsönöznek a környezetnek. Úgy tűnik, hogy idén minél vaskosabb a kötés, annál jobb – mert úgy tűnik, most már mindannyian a kötött holmik szerelmesei vagyunk.

A kandalló: Időtlen központi elem

A kandalló, a lakberendezés klasszikus eleme, a téli hónapokban a középpontba kerül. Legyen szó elektromos lánghatású tűzről, gáztűzhelyről vagy hagyományos fatüzelésű kandallóról, a kandalló nemcsak a meleg forrása, hanem a belsőépítészet fókuszpontja is. A fahasábok – akár pusztán esztétikai céllal – és a “tündérfények” hozzáadásával ez a hagyományos funkció modern, hangsúlyos darabbá válhat.

A kandalló lehet a szoba szeme és fénye
A kandalló lehet a szoba szeme és fénye

A kültéri tűzrakóhelyek is egyre népszerűbbek, kiterjesztve a lakótérséget a szabadba, hiszen ki ne szeretné, ha a forró csokoládé mellé egy kis fagyoskodást is kaphatna ?

Világítás: A hangulat megteremtése

A napfény csökkenésével a világítás döntő szerepet játszik a hangulat megteremtésében. Az asztali lámpák és állólámpák lágy, meleg fénye barátságos hellyé varázsolhatja a szobát. A hagyományos, bojtos lámpaernyők újra divatba jönnek, és egy csipetnyi régies bájt kölcsönöznek a modern tereknek.

Hangulatos világítás téli estéken
Hangulatos világítás téli estéken

Minden arról szól, hogy megteremtsük a tökéletes, Instagram-érdemes hangulatot – mert ha nem szerepel a közösségi médiában, akkor tényleg megtörtént ?

Faelemek: A természetre való bólintás

A fa, annak számos formájában, továbbra is népszerű választás a téli lakberendezésben. A padlódeszkáktól az uszadékfából készült művészeti alkotásokig a fa melegséget és textúrát kölcsönöz minden térnek. Idén a trend a rusztikus és természetes faelemek felé hajlik, mert semmi sem sugallja jobban a “meghitt” érzést, mint egy erdei faházban lenni (persze a horrorfilmes felhangok nélkül).

Hangulatos téli este
Hangulatos téli este

Földszínű színek: A szabadban való megjelenés

A földszínek idén télen nagyon népszerűek, az olyan színek, mint a sötétbarna és a zöld, segítenek meghitt, hívogató tereket létrehozni. Ezek a színek nemcsak melegséget adnak, hanem a szabad természetre is emlékeztetnek – hiszen ki ne szeretné úgy érezni magát, mintha egy erdőben élne, miközben valójában a saját otthona kényelmében van ?

Hangulatos nappali földszínekkel
Hangulatos nappali földszínekkel

A felújítási trendek szerepe

Érdekes módon a 2023-as amerikai Houzz & Home tanulmány szerint a legtöbb lakástulajdonos hosszú távra újít fel: több mint 61%-uk tervezi, hogy a felújítást követően 11 évig vagy még tovább marad otthonában. Ez a tendencia azt az elmozdulást tükrözi, hogy nem csak divatos, hanem funkcionális és tartós tereket alakítanak ki.

2023-ban a téli lakberendezési trendek az esztétikum és a kényelem közötti egyensúly megteremtéséről szólnak. A természetes szövetek és földes tónusok használatától kezdve a világítás és a faelemek előtérbe helyezéséig ezek a trendek a meleg, hívogató és fenntartható életterek iránti vágyat tükrözik. Tehát, miközben összebújunk és visszavonulunk a házba, fogadjuk el ezeket a trendeket, és alakítsuk otthonunkat hangulatos téli menedékké.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....