Újévi megtakarítási tippek

spórolás
  • Olvasási idő:3perc

Az újév beköszöntével elhatározások egész sora érkezik, amelyek többségét – valljuk be – gyorsabban felhagyják, mint ahogy a gyereke elhagyja a családi Zoom hívást. Az elhatározások közül a spórolás továbbra is örök kedvenc – ez a nemes törekvés gyakran tele van buktatókkal és ironikus helyzetekkel. 

A varázslatos január mítosza

Először is cáfoljunk meg egy elterjedt mítoszt: A január nem egy varázslatos hónap, amikor a pénzügyek csodával határos módon újraindulnak. Az elmúlt évek adósságai nem tűnnek el a tűzijátékkal. A National Endowment for Financial Education tanulmánya szerint a magánszemélyek mindössze 8%-a tartja be újévi fogadalmát. 

Költségvetés

A költségvetés készítése olyan, mint a fogselyem: mindenki tudja, hogy használnia kellene, de mégis kevesen használják. Ez a megtakarítás nem túl szeretett módja. De, kezdje azzal, hogy nyomon követi a kiadásait. Igen, minden egyes kiadást, beleértve az “alkalmi” online vásárlást is. Számos költségvetési alkalmazás áll rendelkezésre, de a jó öreg táblázat is csodákra képes. A kulcs a következetesség, nem a bonyolultság.

A tejeskávé-faktor

David Bach híres “Latte Factor”-ja azt sugallja, hogy a kis napi kiadások, mint például egy csésze kávé, idővel jelentős összegeket tehetnek ki. Ne “koffeinezzük” azonban túl a fogalmat. Az apró örömök megszüntetése a megtakarítás kedvéért gyakran visszafelé sülhet el, ami nagyobb, érzelmi kiadásokhoz vezethet. Az egyensúly döntő fontosságú. Élvezze a tejeskávéját, de talán hagyja ki az extra adag eszpresszót.

Okos vásárlás

A leárazások nem mindig a barátja. A kiskereskedők gyakran felhajtják az árakat az akciók előtt, így az üzlet édesebbnek tűnik, mint amilyen valójában. Fogyasztáspszichológiai tanulmányok szerint az emberek nagyobb valószínűséggel vásárolnak meg egy leárazott terméket, még akkor is, ha nincs rá szükségük.

Ehelyett koncentráljon arra, hogy azt vegye meg, amire szüksége van, akkor, amikor szüksége van rá, és a lehető legjobb áron. Az összehasonlító vásárlás és a valódi leárazások kivárása jelentős megtakarításokat eredményezhet.

A vészhelyzeti alap: Az Ön pénzügyi légzsákja

A vészhelyzeti alap olyan, mint a pénzügyei légzsákja – nem is veszi észre a fontosságát, amíg bele nem ütközik egy váratlan kiadásba. A pénzügyi tanácsadók azt javasolják, hogy legalább három-hat havi megélhetési költségekre elegendő összeget tegyen félre. Ez az alap nem arra való, hogy a legújabb kütyüre költsön; ez a puffer az Ön és az élet kiszámíthatatlan kátyúi között.

Befektetés: Nem csak az öltönyösöknek

A befektetés a gazdagok játékának tűnik, de egyre inkább elérhető az átlagemberek számára is. A robot-tanácsadóknak és az alacsony költségű indexalapoknak köszönhetően már egy tisztességes étkezés árából is elkezdhet befektetni. Ne feledje, a piacon az időzítésről van szó, nem pedig a piac időzítéséről. Gondoljon a befektetésre úgy, mint egy maratonra, ne pedig sprintre – lassú, egyenletes és kissé unalmasan, de futamot nyerhet.

Reális megoldások

Összefoglalva, az újévi spórolás kevésbé a nagy gesztusokról, mint inkább a következetes, apró lépésekről szól. Arról szól, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a jelen élvezete és a jövőre való felkészülés között. Így az új évbe lépve fegyverkezzen fel egy költségvetéssel, egy csipetnyi szkepticizmussal az eladásokkal szemben, egy csipetnyi befektetéssel, és talán, csak a vicc kedvéért, továbbra is vegye meg azt a tejeskávét. Boldog megtakarítást !

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....