Az IoT-alapú építési projektek adatbiztonsága és adatvédelme milyen új kihívásokkal szembesül ?

hacker
 • Olvasási idő:4perc

A tárgyak internetének (IoT) megjelenése az építőiparban újfajta kihívások elé állította az iparágat, mivel eddig nem látott mértékű összekapcsolhatóságot és hatékonyságot kínál. Ez a technológiai ugrás azonban jelentős kihívásokat is jelent az adatbiztonság és az adatvédelem terén. 

Az új határ: IoT az építőiparban

Az IoT-technológia az építőiparban az érzékelők, eszközök és az internetkapcsolat integrálására utal az építőipari folyamatokba és berendezésekbe. Ez a technológia lehetővé teszi a valós idejű nyomon követést, a hatékonyság javítását és a prediktív karbantartást. Ahogy azonban egyre inkább támaszkodunk az IoT-re, úgy nőnek az adatbiztonsággal és a magánélet védelmével kapcsolatos kockázatok is.

Kihívások az adatbiztonság és az adatvédelem terén

 • Az építési projektek decentralizált jellege: A hagyományos informatikai környezetektől eltérően az építkezések gyakran decentralizáltak, és több érdekelt fél bevonásával zajlanak. Ez a komplexitás kihívássá teszi az egységes biztonsági intézkedések végrehajtását minden szinten.
 • Kibertámadásokkal szembeni sebezhetőség: Az IoT-eszközök, ha nincsenek megfelelően biztosítva, sebezhetőek lehetnek a különböző kiberfenyegetésekkel szemben, beleértve a hackertámadásokat és az adatsértéseket. Az építőiparnak éberen kell védekeznie e fenyegetések ellen, hogy megakadályozza az érzékeny adatok elvesztését vagy visszaélését.
 • Megfelelés a szabályozásoknak: Az olyan szabályozásokkal, mint a GDPR és a CCPA, az építőipari vállalatoknak nemcsak a jogi megfelelés, hanem az érdekelt felek bizalmának fenntartása érdekében is biztosítaniuk kell a megfelelőséget.
 • Technológiai fejlődés és kulturális változás: Az IoT-technológiák gyors fejlődése kulturális változást igényel a szervezeteken belül. Az alkalmazottakat és az érdekelt feleket fel kell világosítani és tudatosítani kell a kiberbiztonság fontosságát ebben az új digitális környezetben.

E kihívások kezeléséhez az építőipari vállalatoknak többoldalú megközelítést kell alkalmazniuk:

 • Rendszeres képzés és tudatosítás: A folyamatos oktatás és képzés az összes érintett munkatárs számára kulcsfontosságú. Ez segít az adatbiztonság fontosságának megértésében és a legjobb gyakorlatok elfogadásában.
 • Robusztus kiberbiztonsági intézkedések: Alapvető fontosságú az olyan erős belső ellenőrzések bevezetése, mint a jelszókezelés, a többfaktoros hitelesítés és a rendszeres szoftverfrissítések.
 • Forgalmazói menedzsment: A végponttól végpontig tartó biztonság biztosítása érdekében elengedhetetlen a harmadik féltől származó szállítók kiberbiztonsági irányelveinek értékelése és nyomon követése.
 • Vészhelyzeti tervezés: A részletes adatvédelmi incidensekre való reagálási tervek segíthetnek a potenciális biztonsági incidensekből eredő károk minimalizálásában.
 • Kiberbiztosítások elfogadása: A kiberbiztosításba való befektetés biztonsági hálót nyújt a kibertámadásokból eredő potenciális pénzügyi veszteségek ellen.
 • A végponttól végpontig terjedő biztonság hangsúlyozása: Az átfogó biztonsági intézkedések bevezetése az eszközszinttől a felhőalapú tárolásig elengedhetetlen az adatok védelméhez.
 • A szabványok betartása: Az iparág által támogatott biztonsági szabványok és legjobb gyakorlatok követése elengedhetetlen a szilárd biztonság fenntartásához.

A jövő biztosítása

Az IoT integrációja az építőiparban hatalmas lehetőségeket kínál, de kihívásokkal is jár. A technológia, az emberek és a folyamatok holisztikus megközelítése szükséges ahhoz, hogy ebben az összetett környezetben eligazodjunk.

Az építőiparnak nemcsak az új technológiák bevezetésére kell összpontosítania, hanem az adatbiztonságot és a magánélet védelmét értékelő és előtérbe helyező kultúra kialakítására is.

Valós IoT biztonsági rések és tanulságaik


Ring otthoni biztonsági kamerák megsértése

Az Amazon tulajdonában lévő Ringnél olyan biztonsági incidensek történtek, amelyek során hackerek gyenge vagy alapértelmezett hitelesítő adatokat használva hozzáfértek a csatlakoztatott ajtócsengő és otthoni felügyeleti rendszerek élő adásaihoz. Ez az eset kiemeli az erős, egyedi jelszavak és a kétfaktoros hitelesítés fontosságát az IoT-eszközök esetében.

Nortek Security & Control Breach

A Nortek Linear eMerge E3 eszközökben, egy irodai beléptető rendszerben lévő sebezhetőségeket hackerek használták ki a hitelesítő adatok eltérítésére és az eszközök vezérlésére. Ez a biztonsági rés rávilágít arra, hogy az IoT-rendszerek szolgáltatóinak proaktívan azonosítaniuk és javítaniuk kell a sebezhetőségeket.

Háztartási készülékek botnet-támadásokban

Az olyan intelligens háztartási készülékek, mint a hűtőszekrények és a mosógépek is célpontjai voltak a botnet-támadásoknak. Bár ezek a készülékek nem tartalmaznak érzékeny adatokat, veszélyeztetett állapotukat nagyobb méretű kibertámadásokhoz lehet felhasználni, ami hangsúlyozza, hogy átfogó biztonságra van szükség minden IoT-eszközön.


IoT biztonsági kockázatok 2024-ben

 • Ipari kémkedés és lehallgatás: Az IoT-eszközök kihasználhatók kémkedésre és érzékeny adatok gyűjtésére, ami az ipari kémkedés és a magánélet megsértésének veszélyét jelenti.
 • Ransomware-támadások: Az IoT-eszközök egyre kifinomultabbá válnak, ami miatt érzékenyebbek a zsarolóvírus-támadásokra, és ez a kritikus infrastruktúrát és az üzemeltetési technológiát is megzavarhatja.
 • Árnyék IoT: A hálózatokhoz csatlakozó, nem szabályozott eszközök, például vezeték nélküli nyomtatók és fitneszkövetők kihasználhatók a vállalati hálózatokhoz való jogosulatlan hozzáférés érdekében.
 • Botnet-támadások: A nem megfelelő biztonsággal rendelkező IoT-eszközök eltéríthetők és botnet-támadásokban használhatók a szolgáltatások megzavarására vagy DDoS-támadások indítására.
 • Az IoT-biztonsági tudatosság hiánya: Sok felhasználó nincs tisztában az IoT-eszközökkel kapcsolatos biztonsági kockázatokkal, ami kiszolgáltatottá teszi őket a social engineering támadásoknak.

Az IoT-alapú építési projektek fenntartható növekedése szempontjából kulcsfontosságú lesz a technológiai fejlesztések befogadásának és a potenciális kockázatok elleni védelemnek ez a gondos egyensúlya.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik