A 3D nyomtatott micélium lehetőségei az építőiparban

micelium
  • Olvasási idő:5perc

Az építőipar új anyagokkal kísérletezik, és a 3D nyomtatott micélium “feltalálása” is ennek a példája. A micélium, a gombák vegetatív része, a hagyományos építőanyagok fenntartható alternatívájaként jelenik meg. A 3D nyomtatási technológiákban való alkalmazása nemcsak környezetbarát, hanem egyedülálló szerkezeti és funkcionális előnyöket is kínál.

Innovatív micélium kompozitok: MyCera

A Grazi Műszaki Egyetem Shape Lab kutatói kifejlesztették a “MyCera” nevű kompozit anyagot, amely agyagot, fűrészport és micéliumot kombinál. Ez az úttörő anyag a micéliumot szálerősítésként használja, jelentősen javítva a 3D nyomtatott, kiégetetlen agyagelemek szerkezeti integritását. A MyCera figyelemre méltó szakítószilárdságot mutat a micélium nyomtatás utáni folyamatos növekedésének köszönhetően, ami a nem növő anyagokkal elérhetetlen tulajdonság.

A szerkezeti integritás újszerű megközelítése

A MyCera megkülönböztető jellemzője a biohegesztés képessége, egy olyan folyamat, amelyben a micélium szálai a nyomtatás után tovább nőnek, és egy olyan hifahálózatot alkotnak, amely összeköti a szomszédos elemeket. Ezt az innovatív technikát a Shape Lab csapata sikeresen alkalmazta a Delta WASP 40100 agyagnyomtatóval, amely a cementalapú kötőanyagok lehetséges alternatíváját kínálja az építőiparban.

A Blast Studio faoszlopa: Élő építészeti csoda

Egy másik fejlesztés során a londoni székhelyű Blast Studio micéliumot alkalmazott egy élő épületoszlop 3D nyomtatásához, amely a “Tree Column” nevet kapta. A több mint két méter magas szerkezetet micéliummal kevert, aprított kávéspoharakból készítették.

A Blast Studio micéliumot alkalmazott egy élő épületoszlop 3D nyomtatásához, amely a "Tree Column" nevet kapta
A Blast Studio micéliumot alkalmazott egy élő épületoszlop 3D nyomtatásához, amely a “Tree Column” nevet kapta

Az oszlop algoritmikusan megtervezett geometriája mikrozsebeket tartalmaz a nedvesség megkötésére, ami elősegíti a micélium növekedését. Ez az innovatív megközelítés lehetővé teszi, hogy az oszlop több célt is szolgáljon, többek között táplálékforrásként (gomba), szerkezeti elemként és potenciálisan önjavító épületelemként.

Kérdések a micélium alapú 3D nyomtatásban

A micéliummal történő 3D nyomtatás egyik kritikus kihívása a szennyeződések ellenőrzése. A kutatás rávilágít a steril körülmények fenntartásának szükségességére a micélium növekedésének elősegítése és a szennyeződési kockázatok mérséklése érdekében. Ez a szempont döntő fontosságú a micéliumalapú kompozitok kívánt szerkezeti és funkcionális tulajdonságainak eléréséhez az építőiparban.

Környezeti hatások és jövőbeli kilátások

A micéliumalapú 3D nyomtatás az építőiparban összhangban van a fenntartható gyakorlatok és a körforgásos gazdaság felé irányuló globális törekvésekkel. A biohulladékot magas színvonalú, biológiailag lebomló, alacsony szénlábnyomú termékekké alakítja át, és ezzel a hagyományos építőanyagok környezetbarátabb alternatíváját kínálja.

Az ezen a területen folyó kutatások és alkalmazások forradalmasítani ígérik az építőipart, jelentős lépéseket téve egy fenntarthatóbb és környezetbarátabb jövő felé.

További betekintés a 3D nyomtatott micéliumba az építőiparban

A 3D nyomtatott micéliumban rejlő lehetőségeket az építőiparban tovább fokozzák a legújabb innovatív felhasználások és kísérleti megközelítések, amelyek sokoldalúságát és alkalmazkodóképességét bizonyítják.

Mikoceton: A textilalapú zsaluzatok forradalmasítása

A Newcastle-i Egyetem Living Textiles Kutatócsoportja által kifejlesztett mycocrete egy új, textilalapú zsaluzatokban való felhasználásra tervezett micéliumalapú paszta. A hagyományos merev formákkal ellentétben ezek a textil zsaluzatok lehetővé teszik a micéliumkompozitok összetettebb formákba való növekedését.

Az egyik figyelemre méltó alkalmazás egy önhordó íves kupola, a BioKnit, amelyet mycocrete és egy kötött keret segítségével hoztak létre. Ez az összekötő illesztések nélküli, folyamatos szerkezet bemutatja a micéliumban és a textil biohidrákban rejlő lehetőségeket az építőiparban.

Mycelium a városrehabilitációban és az alacsony jövedelműek lakhatásában

A redhouse studio építésziroda az ohiói Clevelandben a micélium-technológiát használja az alacsony jövedelmű területeken lévő lakások felújítására. Biocycler nevű eljárásuk az építési és bontási hulladékot erős, könnyű, biológiailag lebomló anyaggá alakítja át, amelyet Mycoterialsnak neveznek. Ez a micéliummal befecskendezett anyag szinte teljes mértékben helyettesítheti a szokásos építőanyagokat, költséghatékony és környezetbarát alternatívát kínálva az építkezésekhez és felújításokhoz.

Gombák, kávézacc és ananászrostok: Egy új környezetbarát anyag

A kutatók egy újszerű környezetbarát anyagot hoztak létre, amely gombát, kávézaccot és természetes ananászrostokat kombinál. Ez a fejlesztés nemcsak a fenntartható anyagok terén jelent újítást, hanem a környezettudatosabb életmód felé való elmozdulást is szimbolizálja. Ezeknek a micéliumalapú kompozitoknak (MBC) az egyedülálló összetétele tűzállóvá teszi őket, ami biztonságot ad a környezeti fenntarthatóságukhoz.

3D nyomtatott csempe micéliumból és algákból: bioMATTERS

A londoni és New York-i székhelyű bioMATTERS kutató- és tervezőstúdió kifejlesztett egy MYCO-ALGA nevű, micéliumból és algákból készült 3D nyomtatott belső burkolatrendszert. A számítási algoritmusokon alapuló, nem ismétlődő formákat tartalmazó csempék háztartási és ipari hulladékanyagokból és micéliummal keverve készülnek. Ezeket a könnyű, polisztirolszerű csempéket algákból kinyert biopigmentekkel színezik, a fenntartható belsőépítészet innovatív megközelítését bemutatva.

Micéliumból és algákból készült 3D nyomtatott belső burkolatrendszer
Micéliumból és algákból készült 3D nyomtatott belső burkolatrendszer

A beton környezeti hatása és a Myocrete ígérete

A betongyártás, amely a globális üvegházhatású gázkibocsátás 8%-áért felelős, jelentősen nagy környezeti hatással bír. A micéliumos beton vagy myocrete ígéretes alternatívaként jelenik meg. Az előállítási folyamat, amely a micélium növekedését elősegítő, áteresztő kötött öntőformát foglal magában, olyan anyagot eredményez, amely erősebb, mint a hagyományos micéliumos téglák.

Bár a myocrete még mindig a fejlesztés stádiumában van, óriási a lehetősége, hogy forradalmasítsa az épületépítést és csökkentse a környezetterhelést.

Ezek a fejlesztések rávilágítanak a micélium sokrétű alkalmazására az építőiparban, a nagyméretű szerkezeti elemektől a belsőépítészeti elemekig. Az e területen folyó kutatás és innováció olyan jövőt sejtet, amelyben az építőanyagok nemcsak fenntarthatóak, hanem pozitívan járulnak hozzá a környezethez és a közösségekhez is.

A micélium 3D nyomtatási technológiákba történő integrálása jelentős előrelépést jelent a fenntartható építés terén. Az olyan egyedi tulajdonságokkal, mint a biohegesztés, a szerkezetjavítás és a környezeti előnyök, a MyCera-hoz hasonló micélium-alapú anyagok és az olyan innovációk, mint a Tree Column, megnyitják az utat az épületek és az építészeti tervezés fenntarthatóbb és innovatívabb megközelítése felé. 

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....