A mesterséges intelligencia és az építőipari beszerzések

beszerzés
  • Olvasási idő:4perc

A mesterséges intelligencia (AI) és az építőipari beszerzés közötti kapcsolat kulcsfontosságú változást jelent abban, ahogyan az iparág szakemberei a projektmenedzsmentet, az anyagválasztást és a költségoptimalizálást megközelítik. Ez a kialakulóban lévő paradigma nemcsak a beszerzési folyamatokat racionalizálja, hanem az építőipart is példátlan hatékonyság és innováció felé mozdítja.

A termékkiválasztási és beszerzési folyamatok racionalizálása kulcsfontosságú, ugyanakkor időigényes, és gyakran megakasztja a számtalan gyártó weboldalán található műszaki specifikációk kézi összehasonlítása az érdeklődőket.

Ez a hagyományos módszer egyszerre nagy hibafaktorral rendelkezik és költséges. A Parspec-hez hasonló, mesterséges intelligenciával vezérelt platformok az intelligens termékválasztás megkönnyítésével kezelik ezeket az ineffektivitásokat, drasztikusan csökkentve az anyagok beszerzéséhez szükséges időt és erőfeszítést.

Az AI segítségével ezek a platformok hatalmas termékadatbázisokat képesek feldolgozni, és a projekt specifikációit a megfelelő anyagokkal összepárosítani, miközben figyelembe veszik a költségeket és a rendelkezésre állást, így jelentősen optimalizálják a beszerzési folyamatot.

A működési hatékonyság és biztonság növelése

A mesterséges intelligencia alkalmazása az építőiparban túlmutat a beszerzésen, és a projektmenedzsment és -végrehajtás különböző aspektusait érinti. A prediktív analitikát például a projektütemezés és a kockázatkezelés finomhangolására használják, míg az automatizált tervezőszoftverek elősegítik az innovációt és minimalizálják a hibákat. Ezek a technológiák együttesen a hatékonyság, a biztonság és a fenntarthatóság fokozását szolgálják az építőiparban.

Innovációk és beruházási trendek

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos szabadalmi bejelentések közelmúltbeli visszaesése ellenére az építőipar elkötelezettsége a mesterséges intelligencia technológiák elfogadása iránt továbbra is erős, a szabadalmi bejelentések száma évről évre folyamatosan növekszik. Ez a tendencia alátámasztja az ágazat folyamatos erőfeszítéseit az innováció és a fejlesztés érdekében az AI segítségével, a biztonsági protokollok javításától az operatív munkafolyamatok optimalizálásáig.

Az AI-technológiákba történő stratégiai beruházások azt jelzik, hogy az ágazat elismeri, hogy az AI forradalmasíthatja az építőipari gyakorlatokat, bár az elfogadás üteme változó intenzitású.

Az építőipar újradefiniálása a robotikával és a gépi tanulással

A mesterséges intelligenciának az építőipari beszerzésre és kivitelezésre gyakorolt hatását jól példázza a robotika alkalmazása a moduláris építésben és a 3D nyomtatásban. A gépi tanulási algoritmusok az emberi tanulási folyamatokat szimulálva tanítják meg a robotkarokat a feladatok elvégzésére, bepillantást nyújtva a jövő építési módszereibe, amelyek jelentősen csökkenthetik a kézi munkát, miközben növelik a pontosságot és a hatékonyságot.

Generatív mesterséges intelligencia a beszerzésben

A generatív AI (GenAI) technológiák, például a ChatGPT bevezetése új távlatokat nyitott a beszerzés számára, lehetővé téve a piaci trendek komplex elemzését és előrejelzését soha nem látott sebességgel. Ez az átalakulás hatékonyabb beszerzési eseményeket és beszállítói interakciókat tesz lehetővé, ezáltal javítva a beszerzés termelékenységét és eredményeit. A GenAI bevezetése a beszerzésben az innovatívabb, hatékonyabb és adatvezérelt folyamatok felé való elmozdulást jelzi (Roland Berger).

Operatív és stratégiai előrelépések

A generatív AI forradalmasítja a beszerzést azáltal, hogy eszközöket biztosít az autonóm tárgyalásokhoz, és a beszállítók körében az AI által közvetített interakciókat részesíti előnyben. Ez az előrelépés nemcsak az alkudozási eredményeket javítja, hanem racionalizálja a beszerzési és beszerzési műveleteket is, olyan kihívásokat kezelve, mint a hatékonyság optimalizálása, a kockázatkezelés és a költségellenőrzés.

A Deloitte 2023-as globális beszerzési vezetői (CPO) felmérése azt jelzi, hogy a beszerzési kihívások kezelése érdekében nagy hangsúlyt fektetnek a digitális képességek, köztük az AI kihasználására, kiemelve az AI kritikus szerepét a beszerzési gyakorlatok modernizálásában.

Alkalmazások és esettanulmányok

A mesterséges intelligencia haszna a beszerzésben számos alkalmazást ölel fel, a költéselemzéstől a szerződéskezelésen át a kockázatértékelésig. A beszállítók kiválasztásának automatizálásával és a prediktív elemzések kihasználásával az AI lehetővé teszi a beszerzési szakemberek számára, hogy adatvezérelt döntéseket hozzanak, optimalizálják a készletszinteket és pontosabban prognosztizálják a keresletet.

A figyelemre méltó megvalósítások közé tartozik a Tipalti által a pénzügyi és beszerzési automatizálásban alkalmazott mesterséges intelligencia, amely bemutatja a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket a beszerzési folyamatok racionalizálására és a működési hatékonyság növelésére.

Mivel az AI továbbra is átformálja az építőipari beszerzéseket, integrációja a hatékonyság, az innováció és a stratégiai előrelátás új korszakát jelzi az iparágban. A mesterséges intelligencia alkalmazása nemcsak a beszerzési folyamatot egyszerűsíti, hanem költséghatékonyabb és előremutatóbb építési gyakorlatok alapjait is megteremti.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....