Mit tegyünk a kanapé fölé ?

  • Olvasási idő:5perc

A kanapé feletti üres hely kiválóan alkalmas egy nagyszerű műalkotás elhelyezésére. Valójában csak a kandalló feletti helyhez hasonlítható. Ennek ellenére néha nehéz eldönteni, hogy milyen típusú műalkotást érdemes felakasztani.

Egy odaillő kép jól mutat a kanapé felett
Egy odaillő kép jól mutat a kanapé felett

Míg a legtöbb ember ragaszkodik ahhoz a hagyományos megoldáshoz, hogy egyetlen festményt vagy fényképet akasztanak a kanapé fölé, viszont amikor ténylegesen a kanapé fölé helyezendő műalkotást kell kiválasztani, nagyon sok lehetősége van. Legyen tehát kreatív, és válasszon valami olyat, amit szeret.

Merész műalkotások megjelenítése

A leggyakoribb dolog, amit egy kanapé fölé teszünk, egy műalkotás, de ha a műalkotás unalmas, a hatása valószínűleg minimális lesz. Ha igazán figyelemfelkeltő fókuszpontot szeretne létrehozni, akkor egy merész, a falról gyakorlatilag leugró műalkotás a megoldás.

Akár egy növény is jól mutat a kanapé mögött és felett
Akár egy növény is jól mutat a kanapé mögött és felett

Próbáljon ki valami nagyon nagy méretű, élénk színű vagy grafikailag vonzó dizájnú alkotást. Végső soron a “merész” kifejezés értelmezhető, de a lényeg az, hogy amikor valaki belép a szobába, a tekintete azonnal a darabra szegeződjön, mert az annyira feltűnő hogy vonzza a tekintetet.

Galériafal létrehozása

Néha egy darab egyszerűen nem elég. Ilyenkor a galériafal valóban megmentheti a helységet. Egy fotógaléria lehetővé teszi, hogy igazán drámai hatást érjen el, és megkíméli attól, hogy csak egy darabot kelljen választania.

Kreatív órák a kanapé felett
Kreatív órák a kanapé felett

Ne feledje, hogy amikor a galériafal létrehozásához darabokat akaszt fel, az összes elem együtt egy egységként fog működni. Az egésznek a középpontjának szemmagasságban kell lennie. Mindig az a legjobb, ha megtervezi az ilyen típusú megjelenítést, mielőtt elkezdi a tárgyak felhelyezését.

Helyezze a darabokat a fal előtt a földre, és addig játsszon az elrendezéssel, amíg meg nem találja meg az Önt kielégítő elrendezést. Ha a hely nem teszi ezt lehetővé, rajzolja az egész elrendezést papírra.

Tegyen fel makramé falikárpitot

A makramé, a csomókból készült textil, ami az utóbbi években újra divatba jött. Az eredetileg az 1970-es években népszerű makramé a 2010-es évek végén éledt újjá fülbevalók, asztali terítők és falikárpitok formájában. A darabok lehetnek nagyok és bonyolultak, vagy elég egyszerűek ahhoz, hogy Ön is el tudja készíteni.

Akinek színes a nappalija, érdemes megfontolnia egy makramé falikárpitot a kanapé mögé, mert a csomózott alkotás szép fókuszpontot teremt, de semleges színű anyaga nem fog összeütköző színeket adni a szobához.

Próbáljon ki egy nagyobb darabot a kanapé fölött, hogy stílusos fókuszpontot képezzen, vagy helyezzen ki néhány kisebbet együtt, hogy még merészebb hatást keltsen.

Tükrök felszerelése a kanapé fölé

A tükrök fontos dekorációs eszközök. Visszatükrözik a fényt, megnyitják a tereket, és általában véve szebbé és nagyobbá teszik a szobákat. A kanapé fölött remek hely lehet egy nagy tükör elhelyezésére, de ne feledje, hogy amikor csak lehetséges, a tükröket ablakokkal szemben vagy valami más, vizuálisan vonzó dologgal szemben kell felakasztani.

Ne akasszon nagy tükröt a kanapé fölé csak azért, mert üres a hely. Győződjön meg róla, hogy minden mással együtt működik a szobában. Ez azt jelenti, hogy természetesen egy sor kisebb tükröt is felakaszthat egy kanapé fölé, hogy galériás hangulatot teremtsen. Mint bármelyik fotófal esetében, kezelje őket egy egységként, amikor az elhelyezésről dönt, és gondosan vegye figyelembe a méretüket, alakjukat és a keretek kivitelét.

Lebegő polcok

Ahogy az otthonok egyre kisebbek lesznek, a tárolás egyre fontosabbá válik, és az emberek kezdenek minden rendelkezésre álló helyet kihasználni csecsebecséik és kincseik bemutatására. A kanapé fölé helyezett polcok nagyszerű megoldást jelenthetnek a tárolási problémák megoldására és a kiegészítők kreatív megjelenítésére. A lebegő polcok nagyszerű lehetőség, akárcsak a vonzó konzolokkal ellátott polcok. Ügyeljen arra, hogy megfelelően legyenek felszerelve, hogy ne essenek rá a kanapén ülőkre.

A polcok felszerelésekor a polcokat szemmagasságban akassza fel, vagy csoportosítás esetén a csoport közepének szemmagasságban kell lennie. Választhat, hogy a polcokat a kanapé fölött középre helyezi, vagy kipróbálhat egy aszimmetrikus elrendezést. A polcokat további műalkotásokkal is kombinálhatja az eklektikus megjelenés érdekében.

Szobor állítása a kanapé fölé

Az érdekes anyagokból és formákkal készült szobrok ideálisak lehetnek az egyedi megjelenés kialakítására. A szobor kifejezés nagyon tág, de alapvetően minden olyan tárgyat magában foglal, amely nem hagyományos műalkotás (pl. festmény vagy fénykép). Néhány példa erre a műagancs, a kerámiatányér vagy a fémszobrocskák.

Térképek a falra

A térkép fantasztikus módja annak, hogy egy szobába történelmet varázsoljunk. Arra is nagyszerűek, hogy tisztelegjünk a helyek előtt, ahol már jártunk, vagy ahová álmaink szerint el szeretnénk jutni. Ha térképekkel szeretne díszíteni, rengeteg lehetősége van: színes, fekete-fehér, szepia tónusú, új, vintage, városi, vidéki, tranzit, tengeri… és a lista folytatható.

Térképeket találhat lakberendezési boltokban, antikváriumokban, bolhapiacokon, vagy akár régi atlaszokból és más könyvekből is kiveheti őket. A lényeg, hogy olyan térképet válasszon, amely valamilyen módon jelentőséggel bír az Ön számára. A térképek gyakran keretben mutatnak a legjobban, ezért ha az Öné nem keretes, akkor fontolja meg, hogy egyedi keretet készíttet a térképéhez.

Tipp

Ha bármit felakasztunk a kanapé fölé, ne feledjük, hogy az első számú hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy túl kicsi dolgot akasztanak fel. A darabnak, bármi legyen is az, általában a kanapé szélességének körülbelül kétharmadát kell elérnie (kivéve, ha szándékosan túlméretezett darabot választ). Ha több darabból álló csoportot akaszt fel, akkor általában ugyanez a javaslat érvényes. Ettől eltekintve a szabályok elég lazák, legyen kreatív, és válasszon olyat, ami megszólítja és mosolyra készteti Önt, és látogatóit.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....