Milyen ma egy modern konyha ?

  • Olvasási idő:5perc

Számos oka van annak, hogy a háziasszonyok (és/vagy a házastársak) szívesen töltenek időt a konyhában. Egyesek számára ez egy lehetőség a kikapcsolódásra és a lazításra egy hosszú nap után. A konyha békés, megnyugtató légköre remek hely lehet a stresszoldásra és egy kis magányra.

Egy modern konyhában élvezet a főzés és az ott tartózkodás
Egy modern konyhában élvezet a főzés és az ott tartózkodás

Mások úgy találhatják, hogy a főzés és az ételek elkészítése kreatív kikapcsolódás, amely lehetővé teszi számukra, hogy kifejezzék magukat, és új recepteket és technikákat próbáljanak ki. A konyha olyan hely lehet, ahol új ízekkel és összetevőkkel kísérletezhetnek, és ahol megoszthatják alkotásaikat szeretteikkel.

Sok ember számára a főzés és az ételkészítés a családdal és a barátokkal való kapcsolatteremtés egyik módja is. A közös étkezés olyan régi hagyomány, amely összehozza az embereket, és segít megteremteni a közösségi érzést. A konyha olyan találkozóhely lehet, ahol az emberek egy közös feladat elvégzése közben ismerkedhetnek és beszélgethetnek egymással.

Összességében a konyha egy olyan különleges hely, ahol az emberek örömöt, kikapcsolódást és a teljesítés érzését találhatják meg a főzés és az ételek elkészítése során maguknak és szeretteiknek. De most azt nézzük meg hogy milyen “kellékek” szükségesek a konyhába hogy azt modernnek lehessen nevezni.

Milyen készülékek kellenek egy modern konyhába ?

Az elmúlt néhány évben számos új konyhai készüléket fejlesztettek ki. Néhány a legjelentősebbek közül:

Az intelligens sütők: Ezek olyan sütők, amelyeket okostelefonos alkalmazással vagy hangalapú asszisztensekkel, például az Amazon Alexa vagy a Google Assistant segítségével lehet vezérelni és programozni. Gyakran olyan funkciókkal rendelkeznek, mint a konvekciós főzés, a hőmérséklet-szondák és a sütő távoli előmelegítésének lehetősége.

Indukciós főzőlapok: Ezek olyan elektromos főzőlapok, amelyek elektromágneses mezőkkel termelik a hőt, ahelyett, hogy gázlángot vagy elektromos fűtőelemet használnának. Ezek energiatakarékosabbak és gyorsabban felmelegednek, mint a hagyományos főzőlapok.

Sous-vide főzők: Ezek olyan készülékek, amelyek lehetővé teszik az ételek pontosan szabályozott gőzfürdőben történő főzését, ami tökéletesen átsült és puha húsokat, zöldségeket és egyebeket eredményez.

Légsütők: Ezek olyan kis készülékek, amelyek gyors légkeringetéssel, a mélysütéshez hasonló módon, de sokkal kevesebb olajjal sütik meg az ételt. A hagyományos mélysütés egészségesebb alternatíváját jelentik, és sokféle étel, többek között csirke, zöldségek és még desszertek elkészítéséhez is használhatók.

Intelligens hűtőszekrények: Ezek olyan hűtőszekrények, amelyek beépített intelligens funkciókkal rendelkeznek, például képesek nyomon követni a lejárati dátumokat, bevásárlólistákat készíteni, sőt recepteket és főzési utasításokat is megjeleníteni. Egyes modellek még érintőképernyős kijelzővel is rendelkeznek, és okostelefonos alkalmazással is vezérelhetők.

Pulton elhelyezett turmixgépek: Ezek nagy teljesítményű turmixgépek, amelyekkel turmixokat, leveseket és egyebeket készíthet. Sok újabb modell számos előre programozott beállítással rendelkezik, és még a levest is képes felmelegíteni turmixolás közben.

Automata kávéfőzők: Ezek olyan kávéfőzők, amelyek beprogramozhatók úgy, hogy egy bizonyos időpontban automatikusan elkezdjenek kávét főzni, vagy okostelefonos alkalmazással vezérelhetők. Egyes modellek még beépített őrlővel és tejhabosítóval is rendelkeznek.

Intelligens lassúfőzők: Ezek olyan lassúfőzők, amelyek okostelefonos alkalmazáson vagy hangalapú asszisztensen keresztül vezérelhetők és programozhatók. Egyes modellek még arra is képesek, hogy a főzési időt és hőmérsékletet a főzésre szánt étel típusa alapján állítsák be.

Milyen praktikus kiegészítők nélkülözhetetlenek a konyhába ?

Számos olyan praktikus konyhai kiegészítő létezik, amely minden konyhában hasznos lehet. Az alábbiakban nézzünk meg néhányat a leglényegesebb konyhai kiegészítők közül:

Vágódeszkák: A vágódeszka minden konyha elengedhetetlen eszköze. Felületet biztosít az összetevők aprításához, kockázásához és szeleteléséhez. Fontos, hogy olyan vágódeszkával rendelkezzen, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjenek rajta a hozzávalók, amelyekkel dolgozni fog, és amely könnyen tisztítható és tartós anyagból készült.

Kések: Egy jó késkészlet szintén elengedhetetlen kelléke minden konyhának. A szakácskés a legsokoldalúbb, és számos feladatra használható, például aprításra, kockára vágásra és szeletelésre. A hámozókés kiválóan alkalmas a kisebb összetevők hámozására és vágására, a fogazott kés pedig hasznos a kenyér és más puha ételek vágásához.

Mérőpoharak és mérőkanalak: A pontos mérés fontos a főzés és sütés során, és a mérőpoharak és mérőkanalak segíthetnek abban, hogy a megfelelő mennyiségű hozzávalót használja fel. Hasznos, ha van egy készlet száraz és folyékony mérőpohár, valamint többféle mérőkanál.

Keverőtálak: A keverőtálak elengedhetetlenek az összetevők előkészítéséhez és tárolásához. Hasznos, ha többféle méretű tál van, hogy az adott feladathoz a megfelelőt választhassa ki.

Spatulák és fogók: A spatulák és fogók hasznosak az ételek megfordításához és megforgatásához főzés közben, és segíthetnek megelőzni a konyhai baleseteket. Hasznos, ha többféle spatula, köztük szilikon és fém, valamint egy pár fogó is van.

Szűrőedények és szűrőeszközök: A szűrők és a szűrőeszközök, például a finom sziták elengedhetetlenek az élelmiszerek lecsöpögtetéséhez és leöblítéséhez. Hasznosak a száraz összetevők átszitálásához is.

Habverő: A habverő hasznos eszköz az összetevők keveréséhez és turmixolásához, és különösen hasznos a szószok és öntetek készítéséhez.

Reszelő és aprítók: A reszelők és aprítók nélkülözhetetlen eszközök az összetevők, például a sajt és a citrusfélék héjának aprításához és reszeléséhez.

Hámozó: A zöldség és gyümölcshámozó praktikus eszköz a zöldségek és gyümölcsök hámozásához. Fontos, hogy olyan hámozót válasszon, amelyet kényelmes használni, és tartós anyagból készült.

Sütőkesztyű és forró párna: A sütőkesztyű és a forró párna elengedhetetlen a kezek és a munkalapok hő elleni védelméhez főzés közben. Fontos, hogy olyan sütőkesztyűt válasszon, amely vastag és hőálló, és olyan forró párnákat, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy megvédjék a munkalapokat a hőtől.

Ez csak néhány a sok praktikus konyhai kiegészítő közül, amelyek hasznosak lehetnek, ha kéznél vannak. Egy jól felszerelt konyhával könnyebbé és élvezetesebbé teheti a főzést és a sütést, és segíthet abban, hogy sokféle ételt könnyedén elkészíthessen.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....