Hogyan kezeli az építőipari ágazat a szakképzett munkaerő hiányát ?

  • Olvasási idő:3perc

Az építőipari ágazat jelentős készséghiánnyal küzd, ami hatással van az ágazat növekedésére és fejlődésére. A világ népességének folyamatos növekedésével és az urbanizáció fokozódásával egyre nagyobb az igény az új és jobb infrastruktúra és a lakhatás iránt. Az építőipari ágazat azonban a szakképzett munkaerő hiánya miatt nehezen tudja kielégíteni ezt a keresletet. 

Az építőipari ágazatban tapasztalható készséghiány egyik fő oka az, hogy kevés fiatal lép be az ágazatba. Az Építőipari Képzési Tanács (CITB) jelentése szerint az Egyesült Királyságban az építőipari dolgozók átlagéletkora 42 év (ami a magyarországi viszonyokra is nagyjából igaz), ami lényegesen idősebb, mint a többi iparágban dolgozók átlagéletkora.

Az öregedő munkaerő miatt az építőipari ágazatban jelentős veszteséggel kell szembenéznie a tapasztalt munkavállalók nyugdíjba vonulásával, és nem érkezik elég fiatal az ágazatba, hogy pótolja őket.

A szakemberhiány másik oka a képzésbe és oktatásba történő beruházások hiánya. Mivel az ágazat gazdasági kihívásokkal néz szembe, sok vállalat csökkentette a képzési és oktatási programokat. Ez a legújabb technológiákban és módszerekben képzett és oktatott szakmunkások hiányához vezetett.

A készséghiány kezelése érdekében az építőipari ágazat számos lépést tesz. Az egyik legfontosabb a képzési és oktatási programokba való befektetés. Ez nemcsak a hagyományos tanulószerződéses gyakorlati képzéseket foglalja magában, hanem olyan programokat is, amelyek a meglévő munkavállalók továbbképzésére és átképzésére összpontosítanak. Emellett számos vállalat kínál gyakornoki és munkaalapú tanulási lehetőségeket, hogy a fiatalokat az iparágba vonzza.

Egy másik fontos lépés az építőipari ágazat imázsának javítása. Az ágazatot sokáig a kemény, piszkos és veszélyes munkával hozták összefüggésbe, ami sok fiatalt visszatartott attól, hogy belépjen a területre. Az ágazat azonban most azon dolgozik, hogy megváltoztassa ezt a megítélést azáltal, hogy kiemeli az ágazat által kínált számos izgalmas és kifizetődő karrierlehetőséget.

Az építőipari ágazat azon is dolgozik, hogy több nőt és más alulreprezentált csoportot vonzzon az ágazatba. A National Women in Construction jelentése szerint a nők az építőiparban dolgozók mindössze 11%-át teszik ki (ez Magyarországora kivetítve még kevesebb). Az ágazat most azon dolgozik, hogy több nőt és más alulreprezentált csoportot vonzzon azáltal, hogy felhívja a figyelmet az ágazatban rejlő számos lehetőségre, és hogy befogadóbb és sokszínűbb munkahelyet teremt.

Összefoglalva, az építőipari ágazatban a készséghiány olyan kritikus probléma, amellyel foglalkozni kell. Az ágazat lépéseket tesz a képzési és oktatási programokba való befektetés érdekében, javítja az ágazatról alkotott képet, és több nőt és más alulreprezentált csoportot vonz a területre.

Ezekkel a lépésekkel az építőipari ágazat biztosíthatja, hogy az új és továbbfejlesztett infrastruktúra és lakhatás iránti növekvő kereslet kielégítéséhez szükséges képzett munkaerővel rendelkezzen.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....