Az épületbiológia holisztikus tudománya

  • Olvasási idő:5perc

Az épületbiológia egy lenyűgöző terület, amely annak megértésével foglalkozik, hogy a különböző beltéri környezetek hogyan befolyásolhatják az emberi egészséget. Ez az interdiszciplináris tudomány a nyugodt és stresszmentes környezet megteremtése érdekében különböző irritáló tényezőket vizsgál, beleértve az építőanyagokat, az elektromágneses mezőket, a sugárzást és a beltéri levegő minőségét.

Az épületbiológia jelentősége

Németországban a második világháború után gyorsan épültek új házak a növekvő népesség befogadására. Azonban új betegségminták jelentek meg, amelyeket az épületek gyors építésének tulajdonítottak. Ez vezetett az épületbiológia fontosságának növekvő tudatosításához. A szakértők az illékony szerves vegyületeket (VOC) a beltéri levegőszennyezés egyik elsődleges forrásaként azonosították. Ezek a vegyületek károsnak bizonyultak az emberi egészségre, és számos egészségügyi problémával, többek között allergiával, asztmával, sőt még a rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozták őket.

Épületbiológiai tanúsítási programok

E problémák megoldására jöttek létre az épületbiológiai tanúsítási programok. Ezek a programok a beltéri levegőszennyezés forrásainak azonosításához és mérsékléséhez szükséges ismeretekkel és készségekkel látják el az egyéneket. Azt is megtanítják, hogyan lehet biztonságos építőanyagok használatával, az elektromágneses mezők csökkentésével és a beltéri levegő minőségének optimalizálásával egészséges beltéri környezetet teremteni.

Épületbiológiai mérési szabvány

Az épületbiológia szakértői kidolgoztak egy “Épületbiológiai mérési szabványt”, amely különböző küszöbértékeket határoz meg a lakók által alvásra használt területekre. Ez a szabvány az építőanyagokra, az elektromágneses mezőkre és a sugárterhelésre vonatkozó iránymutatásokat tartalmaz annak érdekében, hogy a beltéri környezet biztonságos és egészséges legyen a lakók számára.

A természetes építőanyagok és a hőkomfort jelentősége

Ha egészséges életteret szeretnénk építeni, a természetes építőanyagokat előnyben részesítjük a szintetikus anyagokkal szemben, mivel nem tartalmaznak káros anyagokat, amelyek negatívan befolyásolhatják az emberi egészséget. A hőszigetelés, a hőtárolás és a hőátadás közötti egészséges egyensúly elérése kulcsfontosságú. A szakértők azt javasolják, hogy ezt az egyensúlyt a hőtömeg, a felületi hőmérséklet és a levegő hőmérsékletének gondos figyelembevételével érjük el, hogy kényelmes életteret hozzunk létre.

Az építészet és a belsőépítészet szerepe az épületbiológiában

Az építészet és a belsőépítészet szintén jelentős szerepet játszik az épületbiológiában. Figyelembe kell venni az olyan érzékszervi hatásokat, mint a látás, hallás, szaglás és tapintás, és figyelmet kell fordítani a harmonikus arányokra és formákra. Emellett a környezeti hatásokat, például az energia- és vízfelhasználást a lehető legkisebbre kell csökkenteni, és az erőforrásokkal takarékoskodni kell a növény- és állatvilág védelme érdekében.

Ökoszociális életterek létrehozása

Az építési helyek kiválasztásakor feltétlenül figyelembe kell venni a környezetre gyakorolt lehetséges negatív hatásokat, mint például a régi hulladékok, a sugárzás és a magas zajszint. Mind a vidéki, mind a városi területeken elegendő zöldterületet kell biztosítani az egészséges életmód elősegítése és a természettel való egyensúly megteremtése érdekében.

Az épületek és munkahelyek egészségének mérése

Az épületbiológián belül külön fejezet foglalkozik az épületek és munkahelyek egészségének pontos mérésével. Akkreditált laboratóriumok vagy helyszíni műszerek segítségével pontos képet lehet kapni az alapállapotról, és a szakértők ezeket az információkat felhasználhatják a legjobb megoldás kidolgozásához.

Kihívások a régi épületekben található káros anyagok kimutatásában

Míg az új építésű épületekben a káros anyagok könnyen azonosíthatók, addig a régi épületekben a kimutatásuk nagyobb kihívást jelenthet. Ennek oka, hogy a régi épületek gyakran több felújításon és esetleges átépítésen estek át, ami megnehezíti az eredetileg használt építőanyagok meghatározását.

Német készházgyártók és építőbiológia

Németországban egyes készházgyártók ma már kifejezetten az egészséges életterek kialakítására összpontosítanak, és ez az építkezés helyszíni vizsgálatával kezdődik. Nem mérgező építőanyagokat használnak, minimalizálják az elektromágneses tereket, és optimalizálják a beltéri levegő minőségét, hogy egészséges beltéri környezetet teremtsenek a lakók számára.

Európában a rosenheimi Institut für Baubiologie und Nachhaltigkeit (IBN) az épületbiológia úttörője. Államilag elismert képzést és oktatást nyújtanak az építőbiológusok számára. Az épületbiológus szakemberek pályázhatnak akkreditált épületbiológiai tanácsadó központ létrehozására, mint például az IBN rosenheimi irodaháza, amely kiváló példa arra, hogyan lehet az épületbiológiai elveket alkalmazni a kis családi házakra.

Épületbiológiai tanácsadó központ Magyarországon

Magyarországon 2021 februárjától már hivatalosan is működik épületbiológiai tanácsadó központ. Az érdeklődők a bemutatóteremben gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a különböző természetes építőanyagokról, csomópontokról, és megismerkedhetnek a legújabb építőanyagokkal és ökoépítészeti technológiákkal. Akár segítséget is kaphatnak aktuális építési projektjükhöz.

Európa legnagyobb iskolaépítési projektje Gdańskban, Lengyelországban

A lengyelországi Gdańskban tavaly nyitották meg Európa legnagyobb iskolaépítési projektjét. A tizenkétezer négyzetméteres épületet nagypaneles technológiával építették, csúcstechnológiás fapanelekkel, amelyek egészséges beltéri környezetet biztosítanak a diákok és a tanárok számára.

Tanácsok az egészséges beltéri környezet kialakításához

Egy ingatlan építése vagy felújítása során fontos figyelembe venni az épületbiológiai alapelveket. Ez nem mérgező építőanyagok használatát, az elektromágneses mezők minimalizálását és a beltéri levegő minőségének optimalizálását jelenti. Néhány egyszerű lépés, amellyel javíthatja otthona beltéri levegőjének minőségét: az ablakok rendszeres nyitása, természetes tisztítószerek használata és a szintetikus illatanyagok kerülése.

Az épületbiológia figyelmen kívül hagyásának negatív következményei

Az épületbiológia elveinek figyelmen kívül hagyása negatív következményekkel járhat az emberi egészségre nézve. A beltéri környezetben lévő káros vegyi anyagoknak és szennyező anyagoknak való kitettség számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve a légzőszervi problémákat, az allergiát és akár a rákot is. Ezért létfontosságú, hogy komolyan vegyük az épületbiológiát, és az ingatlanok építése vagy felújítása során prioritásként kezeljük.

Összefoglalva, az épületbiológia egy holisztikus tudomány, amely a beltéri légszennyező források minimalizálásával egészséges beltéri környezetet kíván teremteni. Az épületbiológia alapelveinek követésével javíthatjuk beltéri környezetünket és megóvhatjuk egészségünket. A biztonságos és egészséges életterek biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy az épületbiológia prioritást élvezzen egy ingatlan építése vagy felújítása során.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....