Milyen teendők adódnak a kertben márciusban ?

  • Olvasási idő:3perc

A tavasz már a küszöbön áll, és a március beköszöntével a kertészek alig várják, hogy bepiszkolhassák a kezüket. Ez a hónap döntő fontosságú a kert előkészítéséhez az új vegetációs időszakra. Most beszéljünk arról, hogy mit kell tenni a kertben, az üvegházban és a zöldségeskertben márciusban.

A kert előkészítése márciusban

Március a tél és a tavasz közötti átmenet hónapja, és ahogy a virágok kezdenek virágozni és a fák rügyezni, ez egy remek alkalom arra, hogy kimozduljunk a kertbe. A kertészek márciusban sűrű programra számíthatnak, amely magában foglalja a metszést, a vetést, és az ültetést.

Az egyik legfontosabb dolog, amit ilyenkor szem előtt kell tartani, a hagyományos márciusi záporok és a hideg. Bár az időjárás kiszámíthatatlan lehet, nagyon fontos, hogy növényei védve legyenek a zord időjárási viszonyoktól.

Márciusban itt az ideje a kert előkészítésének
Márciusban itt az ideje a kert előkészítésének

Ami a kertben elvégzendő teendőket illeti, ajánlott elkezdeni a kora tavaszi zöldségek, például a padlizsán, a spenót, a paprika, a póréhagyma, a retek és a paradicsom ültetését. Kiváló időszak a virágok, például az áfonya, a gerbera, a fali virág, a hibiszkusz, a nárcisz, a golgotavirág és a borsó vetésére is.

Mit tegyünk az üvegházban márciusban ?

A március izgalmas hónap a kertészek számára, hiszen tökéletes alkalom az üvegházi ültetés megkezdésére. A lehetséges fagyveszély viszont árthatnak egyes palántáknak és dugványoknak.

Mégis, az üvegházban ellenőrizhetőbb környezetet lehet teremteni, hogy a növények jól fejlődjenek.

Ha van üvegháza, itt az ideje, hogy megszabaduljon az előző szezonból származó zöldségektől, és elkezdje ültetni a padlizsánt, spenótot, paprikát, póréhagymát, retket, paradicsomot, kardvirágot, zellert, uborkát, tököt, dinnyét és még sok mást. Ezenkívül vethet virágokat úgy mint, gerberát, hibiszkuszt, nárciszt, és még sok mást.

Kiváló alkalom arra is, hogy nyári hagymákat, például begóniákat, kánákat és dáliákat ültessen az üvegházban. Annak érdekében, hogy növényei egészségesen fejlődjenek, ne feledje, hogy az enyhe időjárás beköszöntével szellőztesse ki az üvegházat, távolítsa el a téli védelmet, tartsa szemmel az újratermelődő növényeket, tisztítsa meg az üvegház ablakát, és növelje az öntözést.

Mit tegyünk márciusban a zöldségeskertben ?

Márciusban elengedhetetlen, hogy a zöldségeskertet még téli védelemmel lássa el, még akkor is, ha napközben süt a nap. Ezen kívül több dologgal is felkészítheti a zöldségeskertet az új szezonra.

Először is, dúsítsa a talajt azzal, hogy alaptrágyát juttat a zöldségeskertbe. Zöldtrágyát is felapríthat és eláshat, hogy tápanyagokat juttasson a talajba. Itt az ideje a burgonya gondozásának is, amelynek el kell kezdenie csírázni. A földbe ültethető egyéb zöldségek közé tartozik a spárga, káposzta, metélőhagyma, mogyoróhagyma, hagyma, rebarbara, burgonya, sárgarépa, spenót, bab, paszternák, petrezselyem, borsó.

Végső gondolatok

A március mozgalmas hónap a kertészek számára, mivel ez az időszak kulcsfontosságú a kert, az üvegház és a zöldségeskert előkészítéséhez az új vegetációs szezonra. Még védje növényeit a zord időjárási viszonyoktól, dúsítsa a talajt, és ültessen kora tavaszi zöldségeket és virágokat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....