Világitással kapcsolatos tippek étteremtulajdonosoknak

  • Olvasási idő:3perc

Ha Ön esetleg  étteremtulajdonos, akkor tudja hogy minden részlet számít, amikor a vendégek számára tökéletes légkört kell teremteni. Az éttermi tervezés egyik legkritikusabb eleme a világítás, amely megalapozhatja vagy visszavetheti vállalkozását. A megfelelő világítás megadhatja az alaphangot a vendégek számára, kiegészítheti a belsőépítészetet, és kiemelheti éttermét a versenytársak közül.

A világítás pszichológiája az éttermi tervezéshez

Az éttermek világításának tervezése három kategóriába sorolható: környezeti, feladat- és akcentusvilágítás. Mindegyik világítási típus másképp hat a vendégek hangulatára, ezért fontos, hogy a megfelelőt válassza ki létesítménye számára. A környezeti világítás a tér általános megjelenését alakítja ki, míg a feladatvilágítás célja, hogy elősegítse a vendégeket a kellő hangulat eléréséhez vagy megtartásához.

Hangulatvilágítás egy étteremben
Hangulatvilágítás egy étteremben

Az akcentusvilágítás esztétikai célt szolgál, és gyakran használják arra, hogy kiemelje az étterem különleges jellemzőit, például a műalkotásokat vagy az egyedi dizájnelemeket.

Éttermi világítás tervezési tippek

Étterme világításának kiválasztásakor vegye figyelembe a következő tippeket:

  • Természetes fény használata: A lehető legtöbb természetes fény beépítése segíthet csökkenteni az energiaköltségeket, és pozitív hatással van a vendégek hangulatára.
  • Telepítsen függő lámpákat/függőket: A függő medálok és csillárok sokféle stílusban kaphatók, és kiemelhetik a modern éttermek témáját.
  • Adjon hozzá sínvilágítást: A sínvilágítás teljes mértékben megvilágíthat egy nagy teret anélkül, hogy a középpontban lenne, és lehetővé teszi, hogy kiemelje étterme más részeit.
  • Ne feledkezzen meg a hangsúlyos és dekoratív világításról: A hangsúlyos világítás felhívja a figyelmet étterme különleges jellemzőire, míg a dekoratív világítás, például a gyertyafény romantikus hangulatot teremthet.
  • Világítás az asztalon: Az asztalon elhelyezett dekoratív világítás lehetővé teszi a vendégek számára, hogy az étlapot könnyen elolvassák, és elegánsabbá teszi az asztalt is.
  • Válasszon LED-es lámpatesteket: A LED-es világítás kevesebb energiát használ, mint a hagyományos fényforrások, és ugyanolyan mennyiségű fényt biztosít.
  • Tegye őket intelligenssé: Az intelligens világítás könnyen kezelhető, és csökkentheti az energiaszámlákat.

A legjobb világítási tervezési ötletek

Az étterem minden egyes része saját világítástervezést igényel. A konyhának és a munkaterületeknek világosnak kell lenniük, hogy a szakácsok a munkájuk részleteire koncentrálhassanak. A kiszolgálóhelyiségeknek a felszolgált ételekre kell összpontosítaniuk, míg a bárokban alacsonyabb szintű fényt kell használniuk a nyugodt légkör megteremtéséhez.

Sok természetes fény és spotlámpa
Sok természetes fény és spotlámpa

Az étkezőhelyiségek lehetnek gyengén megvilágítottak vagy világosak, az étterem típusától függően. A kívánt hangulat és megjelenés megteremtéséhez használt tervezési elemek az étterem céljától és attól függnek, hogy mely helyiségeket tervezik.

Végezetül…

Az éttermi tervezésnél minden részlet számít, és ez alól a világítás sem kivétel. A megfelelő világítás megadhatja az alaphangot a vendégek számára, kiegészítheti a belsőépítészetet, és kiemelheti az éttermet a versenytársak közül. Fontolja meg a természetes fény, a lógó függők és csillárok, a sávvilágítás, az akcentus- és díszvilágítás, a világító menü és a LED-es lámpatestek beépítését, hogy intelligens és funkcionális légkört teremtsen étterme számára. Alapos megfontolással és tervezéssel éttermét a város beszédtémájává teheti.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....