Mi az a keresztrétegelt faanyag (CLT), és mit kell tudni róla ?

 • Olvasási idő:12perc

A keresztrétegelt faanyag (CLT) egy korszerű építőanyag, amely számos előnye miatt egyre nagyobb teret nyer az építőiparban. Ez a mesterségesen előállított fatermék egyesíti az erőt, a fenntarthatóságot és a sokoldalúságot, hogy olyan anyagot hozzon létre, amely egyszerre környezetbarát és rendkívül hatékony a különböző építési alkalmazásokban.

Mi az a keresztrétegelt faanyag (CLT) ?

A keresztszerkezetű faanyag, amelyet először Európában fejlesztettek ki az 1990-es években, olyan mesterséges fatermék, amely több réteg, egymásra merőlegesen egymásra rakott és nyomás alatt összeragasztott, kemencében szárított fűrészárutáblákból áll.

CLT faanyaggal burkolt belső tér
CLT faanyaggal burkolt belső tér

Ez a keresztirányú laminálási folyamat egy szerkezetileg stabil és robusztus anyagot eredményez, amely méretstabilitással és lenyűgöző teherbírással rendelkezik. A CLT-panelek egyedi gyártásúak, és lakó- és kereskedelmi épületek falaihoz, padlójához és tetejéhez használhatók.

Előnyei a CLT-nek

A keresztrétegelt faanyagok (CLT) házépítéshez való felhasználásának elsődleges előnyei számos olyan tényezőnek tulajdoníthatók, amelyek a hagyományos építőanyagok vonzó alternatívájává teszik. 

Környezeti fenntarthatóság

A CLT egyik fő előnye a környezetbarát jellege. A faanyag megújuló erőforrás, és a felelős erdőgazdálkodási gyakorlat biztosíthatja a folyamatos nyersanyagellátást. A CLT építéshez való felhasználása segíthet csökkenteni az épület szénlábnyomát, mivel a fa növekedése során szén-dioxidot köt meg a légkörből. Emellett a CLT gyártási folyamata kevesebb energiát igényel, és kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint az acél- és betongyártás.

Szerkezeti teljesítmény

A CLT egy nagymértékben megmunkált fatermék, amely derékszögben egymáshoz ragasztott fűrészárutáblák több rétegéből áll, és így erős, méretstabil anyagot eredményez. A CLT-panelek nagy terheket képesek elviselni, ellenállnak a nyíróerőknek, és kiváló hő- és hangszigetelést biztosítanak. Ezek a tulajdonságok alkalmassá teszik a CLT-t különböző szerkezeti alkalmazásokhoz, többek között falakhoz, padlókhoz és tetőkhöz.

CLT faanyag beszerelése
CLT faanyag beszerelése

Működjön együtt egy tapasztalt statikus mérnökkel annak biztosítása érdekében, hogy a CLT-elemek tervezése és specifikációja megfeleljen az előírt teljesítmény- és biztonsági előírásoknak.

Építési hatékonyság

A CLT-paneleket a helyszínen kívül előre gyártják, ami felgyorsíthatja az építési folyamatot, csökkentheti a helyszíni hulladékot és javíthatja az építés minőségét. A CLT könnyű súlya lehetővé teszi a könnyebb kezelhetőséget és szállítást, pontos méretei pedig hatékony összeszerelést tesznek lehetővé, és a telepítés során minimális kiigazításra van szükség. Ezek a tényezők hozzájárulnak az építési idő és a költségek csökkentéséhez.

Válasszon ki egy olyan CLT-gyártót, amely bizonyítottan sikeres, és szorosan egyeztessen vele annak érdekében, hogy az előregyártott paneleket a kívánt specifikációknak megfelelően állítsák elő, és időben szállítsák le.

Tervezési rugalmasság

A CLT nagyfokú tervezési szabadságot kínál az építészeknek és a tervezőknek, mivel könnyen alakítható és testre szabható, így egyedi és innovatív épületformák hozhatók létre. A CLT-panelek szabadon hagyott fa felületei meleg és természetes esztétikát is biztosíthatnak, amit sok lakástulajdonos értékel.

Vegyen igénybe egy CLT-vel való munkában jártas építészt a tervezési lehetőségek feltárásához és annak biztosításához, hogy az anyagban rejlő szerkezeti és esztétikai potenciál teljes mértékben kiaknázható legyen.

Összefoglalva, a CLT-anyagok házépítéshez való felhasználásának elsődleges előnyei közé tartozik a környezeti fenntarthatóság, a lenyűgöző szerkezeti teljesítmény, az építési hatékonyság és a tervezési rugalmasság. A CLT potenciális felhasználói a tanácsok betartásával optimalizálhatják ezeket az előnyöket, és kiváló minőségű, fenntartható és innovatív otthonokat hozhatnak létre.

Költségek és építési sebesség

Bár a CLT kezdeti költségei magasabbak lehetnek, mint a hagyományos anyagoké, az építési folyamat összességében gyorsabb és hatékonyabb. Az előregyártott panelek könnyen az építkezés helyszínére szállíthatók, és az épület összeszereléséhez kevesebb szakképzett munkaerőre van szükség. Az építési idő és a munkaköltségek csökkenése ellensúlyozhatja a magasabb anyagköltségeket, így a CLT gazdaságilag életképes megoldássá válik a különböző projektek számára.

CLT felhasználásával készült épület
CLT felhasználásával készült épület

Példák és források

Világszerte számos figyelemre méltó CLT-projekt mutatja be az ebben az innovatív anyagban rejlő lehetőségeket. Észak-Amerikában a 2016-ban elkészült minneapolisi T3 épület, egy hétemeletes irodaház az első modern magas faépület az Egyesült Államokban. Európában a 2019-ben elkészült norvégiai Mjøstårnet 18 emeletes épülete jelenleg a világ legmagasabb faépülete címet viseli.

A 2019-ben elkészült norvégiai Mjøstårnet 18 emeletes épülete
A 2019-ben elkészült norvégiai Mjøstårnet 18 emeletes épülete

Ahogy az építőipar egyre inkább befogadja a CLT-t, az olyan szervezetek, mint a WoodWorks és a Softwood Lumber Board értékes forrásokat és támogatást nyújtanak az építészek, mérnökök és építők számára, akik érdeklődnek az anyag felhasználása iránt.

Milyen tanúsítványokkal rendelkeznek az Európában gyártott CLT fűrészáruk (keresztlemez fűrészáru) ?

Az Európában gyártott keresztrétegelt fűrészáru (CLT) termékek jellemzően szigorú minőségellenőrzési és tanúsítási folyamatoknak vannak alávetve. Ezek a tanúsítványok segítenek biztosítani, hogy a termékek fenntarthatóak legyenek, megfeleljenek a szükséges építési előírásoknak, és megfeleljenek a teljesítménynormáknak. Az európai CLT-termékekhez kapcsolódó legfontosabb tanúsítványok közé tartozik többek között:

 • CE-jelölés: A CE-jelölés azt jelzi, hogy egy termék, például a CLT megfelel a vonatkozó európai egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi szabványoknak. Az Európai Gazdasági Térségben (EGT) értékesített CLT-termékek esetében kötelező.
 • EN szabványok: Az európai CLT-gyártók betartják a CLT-termékekre vonatkozó műszaki és teljesítménykövetelményeket meghatározó speciális európai szabványokat (EN). A legfontosabb szabványok közé tartozik az EN 16351 (Faszerkezetek – Keresztirányú rétegelt fa – Követelmények) és az EN 14080 (Faszerkezetek – Ragasztott rétegelt fa és ragasztott tömörfa – Követelmények).
 • Forest Stewardship Council (FSC): Az FSC tanúsítás a felelős erdőgazdálkodási gyakorlat világszerte elismert védjegye. Biztosítja, hogy a CLT-termékekhez felhasznált fa olyan jól kezelt erdőkből származik, amelyek szigorú környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági előírásokat követnek.
 • Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC): Az FSC-hez hasonlóan a PEFC is egy nemzetközi nonprofit szervezet, amely a fenntartható erdőgazdálkodást támogatja. A PEFC tanúsítás garantálja, hogy a CLT-gyártás során felhasznált faanyag fenntartható módon kezelt erdőkből származik.
 • ISO tanúsítványok: Egyes európai CLT-gyártók ISO-tanúsítványokkal is rendelkezhetnek, például ISO 9001 (minőségirányítási rendszerek) és ISO 14001 (környezetirányítási rendszerek) tanúsítvánnyal, amelyek bizonyítják a minőségirányítás és a környezeti felelősségvállalás iránti elkötelezettségüket működésük során.
 • Helyi és nemzeti tanúsítványok: Az országtól függően az európai CLT-gyártók további helyi vagy nemzeti tanúsítványoknak is megfelelhetnek, amelyek biztosítják a speciális építési szabályzatoknak, tűzvédelmi előírásoknak és egyéb teljesítménykövetelményeknek való megfelelést.

Az európai CLT-termékek beszerzésekor elengedhetetlen annak ellenőrzése, hogy rendelkeznek-e a szükséges tanúsítványokkal a minőség, a fenntarthatóság és a vonatkozó előírásoknak való megfelelés biztosítása érdekében.

Célszerű olyan jó hírű beszállítókkal és gyártókkal dolgozni, akik dokumentációval tudják igazolni, hogy megfelelnek ezeknek a tanúsítási szabványoknak.

Mekkora a CLT-házak tipikus élettartama, és hogyan viszonyul más építőanyagokhoz ?

A CLT-házak (Cross-Laminated Timber) tipikus élettartama és összehasonlítása más építőanyagokkal

A CLT-házak élettartama számos tényezőtől függ, többek között az építés minőségétől, a folyamatos karbantartástól és a környezeti körülményektől, amelyeknek ki van téve. Általában egy jól megépített és megfelelően karbantartott CLT-ház élettartama 50-100 év vagy akár több is lehet. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a tényleges élettartam az adott helyzettől és körülményektől függően változhat.

Beton

A beton egy gyakori építőanyag, amely tartósságáról és hosszú élettartamáról ismert. A betonszerkezetek megfelelő karbantartás esetén több mint egy évszázadig is kitarthatnak, de a CLT-hez képest lényegesen nagyobb szén-dioxid-kibocsátással járnak. A beton gyártási folyamata energiaigényes, és nagy mennyiségű CO2-kibocsátást eredményez. Ezzel szemben a CLT egy megújuló erőforrás, amely az életciklusa során szén-dioxidot köt meg, így fenntarthatóbb megoldás.

Acél

Az acél egy másik széles körben használt építőanyag, amely szilárdságáról és tartósságáról ismert. A betonhoz hasonlóan az acélszerkezetek élettartama megfelelő karbantartás mellett 100 év vagy annál is hosszabb lehet. Az acélgyártás azonban magas energiafogyasztással és CO2-kibocsátással is jár. Ezzel szemben a CLT sokkal kisebb környezeti hatással bír, és megfelelő tervezés esetén hasonló szilárdságot és tartósságot kínál.

Tégla és falazat

A tégla- és falazott építés évszázadok óta létezik, és egyes szerkezetek több száz évig is kitartottak. Bár a tégla és a falazat kivételes tartósságot biztosíthat, a CLT-hez képest magasabb a megtestesült energia és a CO2-kibocsátás is. Emellett a falazott építkezés munkaigényesebb, ami növelheti az építés teljes költségét.

Hagyományos fakeretezés

A hagyományos fakeretezés, például a könnyűszerkezetes építés a CLT-házakhoz hasonló élettartammal rendelkezik, amely megfelelő karbantartás mellett jellemzően 50-100 év vagy annál is hosszabb. A CLT azonban számos előnyt kínál a hagyományos fakeretezéssel szemben, többek között nagyobb szilárdságot, jobb méretstabilitást és jobb tűzállóságot. Továbbá a CLT-panelek előre gyárthatók, ami gyorsabb és hatékonyabb építkezést eredményezhet.

Összefoglalva, a CLT-házak tipikus élettartama más építőanyagokéhoz hasonló, az építés és a karbantartás minőségétől függően 50-100 év vagy annál is több. Míg a beton-, acél- és falazott szerkezetek élettartama valamivel hosszabb lehet, a CLT fenntarthatóbb és környezetbarátabb alternatívát kínál anélkül, hogy a tartósság és a szilárdság terén kompromisszumot kellene kötni.

A CLT-ház élettartamának maximalizálásához elengedhetetlen a megfelelő építési technikák követése, a kiváló minőségű anyagok használata és a rendszeres karbantartás az épület teljes élettartama alatt.

Vannak-e korlátok vagy hátrányok a CLT-anyagok házépítésben való felhasználásával kapcsolatban ?

 • Költségek: A CLT-anyagok használatának egyik elsődleges hátránya a költségük. A speciális gyártási folyamat és a hagyományos vázszerkezeti anyagokhoz, például acélhoz és betonhoz képest korlátozott elérhetőség miatt a CLT-termékek drágábbak lehetnek. Ez a költséghátrány a CLT iránti kereslet növekedésével és több gyártó piacra lépésével csökkenhet.
 • Nedvességérzékenység: A CLT fából készül, amely higroszkópos anyag, amely képes nedvességet felvenni és leadni a környezetbe. Ez azt jelenti, hogy a CLT hajlamos olyan problémákra, mint a duzzadás, zsugorodás és vetemedés, ha nem védik megfelelően a nedvességtől az építés során és az épület teljes élettartama alatt. A nedvességgel kapcsolatos problémák megelőzéséhez elengedhetetlenek a megfelelő nedvességkezelési technikák, beleértve a párazáró gátak és a megfelelő szellőztetés használatát.
 • Tűzállóság: Bár a CLT tömegének és elszenesedési tulajdonságainak köszönhetően a CLT bizonyítottan elfogadható tűzállósággal rendelkezik, mégis éghető anyag. Tűz esetén a szenesedő réteg nyújthat némi védelmet, de ha ez a réteg elfogyott, a megmaradt CLT égni fog. Ezért az olyan tűzvédelmi intézkedések, mint a sprinklerrendszerek, a tűzálló bevonatok és a rekeszesítés kulcsfontosságúak a CLT-épületek biztonságának fenntartásához.
 • Rovar- és gombatámadások: Mint minden faalapú anyag, a CLT is érzékeny a rovar- és gombatámadásokra, különösen nedves vagy párás környezetben. Megfelelő tervezés, anyagválasztás és karbantartás szükséges a kártevőfertőzés és a rothadás kockázatának minimalizálásához. Ez magában foglalja a megfelelő fafajok használatát, a nyomás alatt kezelt fa használatát és a megfelelő szellőzés biztosítását a nedvesség felhalmozódásának megakadályozása érdekében.
 • Akusztikai teljesítmény: Bár a CLT jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, akusztikai teljesítménye korlátozó tényező lehet, különösen a többszintes lakóépületek esetében. E probléma megoldásához további hangszigetelésre lehet szükség, például rugalmas csatornák, akusztikus membránok vagy szigetelőanyagok használatával.
 • Korlátozott tervezési rugalmasság: Bár a CLT-panelek bizonyos mértékig testre szabhatók, általában téglalap alakú formákra korlátozódnak, ami korlátozhatja a tervezési rugalmasságot más építőanyagokhoz, például acélhoz és betonhoz képest. Az építészeknek és mérnököknek e korlátok között kell dolgozniuk, hogy innovatív és vizuálisan vonzó terveket hozzanak létre.
 • Szakképzett munkaerő és speciális szerszámok: A CLT beépítése szakképzett munkaerőt és speciális szerszámokat igényel, amelyek nem minden régióban állnak rendelkezésre. Ez megnövekedett költségeket és hosszabb építési időt eredményezhet, különösen azokon a területeken, ahol a CLT-építés még nem terjedt el széles körben.
 • Piaci elérhetőség: Mivel a CLT viszonylag új és speciális építőanyag, egyes területeken nem biztos, hogy olyan könnyen elérhető, mint az olyan hagyományos anyagok, mint az acél és a beton. Ez megnövekedett költségeket és logisztikai kihívásokat eredményezhet, különösen azokban a régiókban, ahol a CLT még nem terjedt el széles körben.

Ezen problémák megértésével és megfelelő tervezéssel, anyagválasztással és építési technikákkal történő kezelésével maximalizálhatók a CLT előnyei, miközben minimalizálhatók a lehetséges hátrányok.

Vannak-e olyan innovatív építészeti tervek vagy jellemzők, amelyek egyedülállóak a CLT-házak számára ?

Igen, számos olyan innovatív építészeti kialakítás és jellemző van, amely egyedülálló a keresztrétegelt faanyagú (CLT) házakra. A CLT, egyfajta mesterséges fatermék, az utóbbi években egyre népszerűbbé vált fenntarthatósága, szilárdsága és sokoldalúsága miatt az építőiparban.

 • Rugalmasság a tervezésben: A CLT-panelek különböző formákban és méretekben gyárthatók, lehetővé téve az építészek és tervezők számára, hogy egyedi formákat és szerkezeteket hozzanak létre. Ez az alkalmazkodóképesség lehetővé teszi a nem szokványos kialakításokat, például ívelt falak, konzolos bővítések és bonyolult geometriai formák létrehozását, amelyeket hagyományos anyagokkal nehéz lenne megvalósítani.

CLT ház tervezésekor használja ki ezt a rugalmasságot, hogy olyan innovatív elrendezéseket és szerkezeteket hozzon létre, amelyek megkérdőjelezik a hagyományos építészeti normákat.

 • Természetes hatású CLT belső terek: A CLT-házak egyik egyedi jellemzője, hogy a faanyagpaneleket szabadon hagyhatjuk a belső térben, így a fa természetes szépségét mutathatjuk be. Ez meleg és hívogató légkört teremthet, miközben csökkenti a további belsőépítészeti munkák szükségességét.

Fontolja meg, hogy a CLT-t szabadon hagyva használja tervezési jellemzőként a projektjében, és a vizuális érdekesség érdekében fordítson figyelmet a panelek tájolására és elrendezésére.

 • Hibrid szerkezetek: A CLT más anyagokkal, például acéllal, betonnal vagy üveggel való kombinálása egyedi és innovatív kialakításokat eredményezhet. Ezek a hibrid szerkezetek kihasználhatják az egyes anyagok erősségeit, és olyan kialakításokat érhetnek el, amelyek egyetlen anyaggal nem lehetségesek.

Hibrid szerkezetek tervezésekor gondosan mérlegelje az anyagok közötti kapcsolatokat és az általános szerkezeti teljesítményt a biztonságos és hatékony épület biztosítása érdekében.

 • Előregyártás és moduláris tervezés: A CLT-panelek a helyszínen kívül gyárthatók és a helyszínen gyorsan összeszerelhetők, így ideálisak az előregyártott és moduláris építéshez. Ez olyan innovatív terveket eredményezhet, amelyek a hatékonyságot helyezik előtérbe és minimalizálják az építési hulladékot.

Használja ki az előregyártásban és a moduláris tervezésben rejlő lehetőségeket CLT-projektjeiben azáltal, hogy olyan elemeket tervez, amelyek könnyen összeszerelhetők, szétszerelhetők és különböző felhasználási célokra átkonfigurálhatók.

 • Passzívház-tervezés: A CLT kiváló szigetelési tulajdonságai miatt ideális anyag energiahatékony, passzívház-kialakítások létrehozásához. Ezek az otthonok a hőkomfortot, a beltéri levegő minőségét és az energiahatékonyságot helyezik előtérbe, az épületburkolat és a passzív tervezési stratégiák segítségével minimalizálják az aktív fűtési és hűtési rendszerek szükségességét.

A CLT-passzívházak tervezésekor a légmentes építésre, a nagy teljesítményű ablakokra és a megfelelő tájolásra kell összpontosítani a természetes napfény és a passzív napenergia maximalizálása érdekében.

 • Biofil tervezés: A CLT természetes anyagisága jól alkalmazható a biofilikus tervezési elvekhez, amelyek az ember és a természet közötti kapcsolat előmozdítására összpontosítanak. A természetes elemek, például a zöldtetők, az élő falak és a természetre néző nagy ablakok beépítése javíthatja a CLT-házak általános kialakítását.

Vegyen be biofilikus tervezési elemeket a CLT-projektjébe, hogy olyan tereket hozzon létre, amelyek elősegítik a jólétet és a természethez való kapcsolódást.

Összefoglalva, a CLT számos innovatív építészeti tervet és jellemzőt kínál, amelyek beépíthetők egyedi és fenntartható otthonokba. Az anyag rugalmasságát, természetes szépségét, valamint más anyagokkal és tervezési elvekkel való kompatibilitását kihasználva az építészek és tervezők valóban innovatív és környezetbarát CLT-házakat hozhatnak létre.

Következtetés

A keresztirányú rétegelt faanyag forradalmasítja az építőipart, mivel környezetbarát, nagy teljesítményű és sokoldalú építőanyagot kínál. Ahogy egyre több projekt mutatja be a CLT-ben rejlő lehetőségeket, valószínűleg egyre fontosabb szerepet fog játszani a fenntartható építés jövőjének alakításában.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....