A bohém stílus elemeinek kibontása a lakberendezésben

  • Olvasási idő:4perc

A bohém stílus, amely a 19. századi európai bohémek szokatlan, művészi és szabad szellemű életmódjából ered, régóta megragadta a tervezők és a lakástulajdonosok fantáziáját. Az évek során ez az esztétika olyan elemek gazdag szövevényévé fejlődött, amelyek mindegyike hozzájárul egy különálló és kifejező élettér kialakításához. 

A bohém stílus történelmi gyökerei

A bohémek, írók, művészek és gondolkodók sokszínű csoportja, elutasította a társadalmi normák kötöttségeit egy felszabadultabb és kreatívabb életmód javára. Nonkonformista életfelfogásuk kiterjedt a lakóhelyükre is, amely az eszményeiket megtestesítő tárgyak és stílusok eklektikus keveréke lett.

Bohém stílus jegyeit viselő nappali
Bohém stílus jegyeit viselő nappali

A “bohém” kifejezés a franciaországi romáktól származik, akikről tévesen azt hitték, hogy a Cseh Köztársaságban található Csehországból vándoroltak be. A roma kultúra vibráló mintái és gazdag színei később a bohém lakberendezés kulcsfontosságú elemeivé váltak.

A kultúrák összeolvadása a bohém dizájnban

A bohém stílus eredendően multikulturális, és számtalan globális forrásból merít ihletet. Magába foglalja a Közel-Keletről, Afrikából, Indiából és azon túlról érkező hatásokat, ami a különböző hagyományok és esztétikák harmonikus keveredését eredményezi. Ez a szintézis nyilvánvaló a bohém belső terekre jellemző szövetek, minták és textúrák sokaságában. A marokkói szőnyegek, az indiai faliszőnyegek és a török kilimek például hozzájárulnak e stílus rétegzett és vizuálisan dinamikus jellegéhez.

Eklektika: A bohém dizájn alapelvei

A bohém belsőépítészet középpontjában az eklektika elve áll, amely a különböző elemek tudatos egymás mellé helyezését jelenti, hogy egy egységes egészet hozzon létre. Ez a megközelítés ösztönzi a vintage darabok, családi ereklyék és szokatlan tárgyak beépítését, amelyek tükrözik a lakók egyedi személyes történetét és tapasztalatait.

Bohém stíluselemek
Bohém stíluselemek

Az eklektika túllép az idő és a tér határain, lehetővé téve a különböző tervezési korszakok zökkenőmentes integrálását, a viktoriánustól a század közepi modernig.

A textíliák szerepe a bohém designban

A textilek döntő szerepet játszanak a bohém esztétikában, hozzájárulva a melegség, a kényelem és a vizuális érdekesség érzéséhez, amely meghatározza ezt a stílust. A szövetek, például szőnyegek, takarók és faliszőnyegek rétegezése mélységet és összetettséget kölcsönöz a térnek.

Színes textíliák a bohém stílus alapelemei
Színes textíliák a bohém stílus alapelemei

A hímzett párnák, makramé falikárpitok és kézzel szőtt textíliák nemcsak a texturális változatosságot mutatják be, hanem az őket készítő kézművesek készségét és kézügyességét is.

A bohém színpaletta

Bár a bohém dizájnban nincsenek szigorú szabályok a színeket illetően, bizonyos árnyalatok és kombinációk uralkodnak. A földszínek, mint például a terrakotta, az okkersárga és az olajzöld, földhözragadt és nyugtató alapot biztosítanak, míg a merész ékszertónusok, köztük a smaragd, a zafír és az ametiszt vibráló és energikusabbá teszik a teret.

Ezeknek a színeknek az összjátéka a gazdag mintákkal és textúrákkal kombinálva a melegség, a kreativitás és a vizuális intrika légkörét teremti meg.

Bútorok és berendezési tárgyak

A bohém stílus a kényelmet és a funkcionalitást egyaránt értékeli, így a bútorok és berendezési tárgyak kiválasztása elengedhetetlen a kívánt hangulat eléréséhez. A vintage és antik darabok, gyakran a tökéletlenség vagy a kopottság elemeivel ruházzák fel a helyiséget, így a történelem és a karakter érzékelése nyilvánvalóvá válik.

Egy bohém szobarészlet függőszékekkel
Egy bohém szobarészlet függőszékekkel

Az alacsony ülőalkalmatosságok, például a padlópárnák, a puffok és az ottománok alkalmi pihenésre ösztönöznek, és elősegítik a meghitt légkört. Hasonlóképpen, az egyedi kialakítású asztalok, könyvespolcok és szekrények eklektikus keveréke hozzájárul a bohém belső tér vizuálisan gazdag és rétegzett megjelenéséhez.

Világítás és kiegészítők

A világítás kulcsfontosságú elem a bohém ihletésű tér hangulatának megteremtésében. Az állólámpák, asztali lámpák és fényfüzérek formájában megjelenő hangulatvilágítás meleg és hívogató légkört teremt. A gyakran marokkói vagy indiai minták által inspirált lámpások, gyertyák és füstölőtartók egzotikus és szeszélyes hangulatot kölcsönöznek a térnek.

Az olyan kiegészítők, mint a vintage tükrök, műtárgyak és utazási ajándéktárgyak, a lakók ízlését és tapasztalatait tükröző beszélgetésindítóként szolgálnak.

A bohém kert

A bohém esztétika túlmutat az otthon határain, a kültéri tereket buja és vibráló szentélyekké alakítva. A cserepes növények, függőkosarak és kúszó szőlővel díszített lugasok keveréke zöldellő oázist teremt, amely tökéletes a pihenéshez és a szemlélődéshez.

Bohém stílusú kert
Bohém stílusú kert

A kültéri bútorok, például függőágyak, nyugágyak és padlópárnák tovább fokozzák a kényelem és a nyugalom érzését, míg az eklektikus dekorációs elemek, köztük szélcsengők, szobrok és faliképek hozzájárulnak az általános bohém hangulathoz.

Következtetés

A bohém stílus a lakberendezésben az egyéniség, a kreativitás és a globális hatások ünneplése. A textíliák, színek és bútorok sokaságának beépítésével, valamint az eklektika és a multikulturalizmus elveinek betartásával olyan életteret hozhatunk létre, amely éppoly egyedi, mint azok az emberek, akik lakják. A bohém design mint dinamikus és folyamatosan fejlődő esztétika továbbra is inspirálja és magával ragadja azokat, akik személyes stílusukat szeretnék kifejezni, és egy szokatlanabb életmódot szeretnének követni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....