A nedves gipszkarton dilemma: Javítás vagy csere ?

  • Olvasási idő:3perc

A gipszkarton több okból is nedves lehet, például csőtörés vagy szivárgás miatt közvetlenül érintkezhet vízzel, a felületén kondenzáció képződik, magas a páratartalom vagy nem megfelelő szellőzéssel rendelkező környezetben nedvességet szívhat fel a levegőből. Az okoktól függetlenül a nedvességnek való tartós kitettség költséges károkat okozhat, és befolyásolhatja a gipszkarton szerkezeti integritását.

Vízkár a gipszkarton alsó felén
Vízkár a gipszkarton alsó felén

A nedvesség hatása a gipszkartonra

Ha a gipszkarton hosszabb ideig megemelkedett nedvességtartalommal találkozik, úgy viselkedik, mint egy szivacs, és jelentős mennyiségű vizet szívhat magába. Ez a felszívódás megereszkedést, kidudorodást, elszíneződést eredményezhet, és kedvező környezetet teremthet a penészesedéshez.

Bár a gipszkartonfelületek festése védelmet nyújt a kisebb szivárgások és kiömlések ellen, problémák akkor merülnek fel, ha a víz behatol a védtelen területekre, például a gipszkarton hátoldalára, vagy ahol a gipszkarton a padlóval vagy a mennyezettel találkozik.

A nedves gipszkartonlapot fel kell mérni a károsodás szempontjából, majd ennek megfelelően javítani vagy cserélni kell.

A biztonság elsődlegessége és a nedvesség forrásának azonosítása

Aktív csőtörés esetén az áramütés elkerülése érdekében kapcsolja ki az elektromos áramot, hogy elsőbbséget adjon a biztonságnak. Ezután a gipszkarton épségének megőrzése érdekében a lehető leghamarabb azonosítsa és szüntesse meg a víz- vagy nedvességforrást. A nedvességet felmosórongyokkal vagy kisepréssel távolítsa elt.

Gipszkarton szárítása és a penészedés megelőzése

A gipszkarton állapotának felmérése előtt győződjön meg arról, hogy az teljesen száraz. Ne próbálkozzon javítással vagy festéssel nedves gipszkartonon. Ellenőrizze az érintett területet a fal- és mennyezeti üregekben lévő vízmaradványok szempontjából, és a száradás megkönnyítése érdekében távolítsa el a szigetelést (ha van).

Mennyezet felől jövő vízkár
Mennyezet felől jövő vízkár

Szellőzetéssel vagy befűtéssel szárítsa meg a gipszkarton lapokat. Ne feledje, hogy a megfelelő körülmények között a penész bármilyen felületen, így a gipszkartonon is elszaporodhat.

Döntés a javítás és a csere között

Annak meghatározása, hogy a nedves gipszkarton megmenthető-e, számos tényezőtől függ, például a nedvességnek való kitettség időtartamától és mennyiségétől, a szárítási intézkedések hatékonyságától, a szigetelés jelenlététől és a szennyezett víznek való kitettségtől.

Megfelelő szárítás esetén a gipszkarton megmenthető, de ha a vízkár alábbi jelei közül bármelyik nyilvánvaló, akkor szükség lehet a cserére:

  • Az acél kerettagok vagy kötőelemek korróziója.
  • A gipszkarton torzulása vagy megereszkedése.
  • A gipszkarton mag megduzzadása vagy megpuhulása.
  • Gipszkarton fugák torzulása.
  • Gipszkarton béléspapír leválása.
  • A kötőelemek kipattanása vagy károsodása.
  • A gipszkartonról vagy a keretről levált a ragasztóanyag.
  • Túlzott penészesedés.

A legtöbb esetben a vizes gipszkartonpaneleket ki kell cserélni, különösen akkor, ha azok telített szigeteléssel érintkeztek, vagy hosszan tartó vízkár érte őket, ami veszélyeztetheti a rögzítéseket.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik