Az adatkorszak hajnala és bevezetése az építőiparban

  • Olvasási idő:5perc

Az építőipar, amely egykor a kézi folyamatokról és a fizikai zordságról volt ismert, tagadhatatlanul a digitális átalakulás küszöbén áll. Ennek az átalakulásnak egyik kulcsszereplője az adatismeret, amely egyszerűen a digitális adatok megértésének, értelmezésének és hatékony felhasználásának képessége.

kapcsolódó cikkek


Az épületinformációs modellezési (BIM) adatoktól a projektmenedzsment adatokig, a berendezések telemetriájától a digitális mérőszámok egyéb formáiig az adatismeret területe egyre bővül és egyre nagyobb jelentőséget kap az építőiparban.

Az építőiparban keletkező hatalmas adatmennyiséget vétek nem figyelembe venni
Az építőiparban keletkező hatalmas adatmennyiséget vétek nem figyelembe venni

A Journal of Construction Engineering and Management (2023) neves folyóiratban megjelent újonnan megjelent tanulmány egy fontos megállapításra világít rá. A tanulmányból kiderül, hogy az adattudás kultúráját ápoló építőipari cégek kivétel nélkül jobban teljesítenek társaiknál, és észrevehető javulást mutatnak a működési hatékonyság és a projektvégrehajtási határidők terén.

Az adatok hatalmas szerepe a mai építőipari ökoszisztémában

A mai gyors ütemű digitális korban az adat az új üzemanyag, amely az iparágakat világszerte hajtja, és ez alól az építőipar sem kivétel. Érdemes megérteni, hogy az adatismeret nem korlátozódik pusztán a számok vagy tények megértésére.

Magában foglalja a számok mögött rejlő jelentés megfejtését, stratégiai felhasználásukat a döntéshozatali folyamatok irányítására, és végső soron a termelékenység és a hatékonyság növelését.

A BIM-adatok például értékes betekintést nyújtanak az épületek tervezésébe, építésébe és üzemeltetésébe, lehetővé téve a jobb erőforrás-tervezést és a pazarlás csökkentését. Hasonlóképpen, a projektmenedzsment-szoftverek adatai gazdag ismereteket nyújthatnak a projektek ütemezéséről, a feladatok elosztásáról és az általános teljesítményről.

Ezenkívül a berendezések telemetriája, vagyis a távoli vagy nehezen hozzáférhető területeken található műszerek leolvasásainak rögzítése és továbbítása a gépek állapotára és hatékonyságára vonatkozó információk aranybányájának bizonyulhat.

Adattudatos kultúra kialakítása: Nem lehetőség, hanem szükségszerűség

A tanulmány kiemeli az építőipari vállalatokon belüli adatismereti kultúra kialakításának fontosságát. Ez nem pusztán az adatokhoz való hozzáférésről szól, hanem azok megértéséről, értelmezéséről és olyan módon történő felhasználásáról, amely értéket teremt a vállalat számára.

Azok a vállalatok, amelyek sikeresen ápolják ezt a kultúrát, versenyelőnyre tesznek szert, és a működési hatékonyság és a projektek gyorsabb átadási ideje tekintetében kimagasló teljesítményt nyújtanak.

Az adattudatos kultúra kialakítása azonban nem mentes a kihívásoktól. Minden szinten gondolkodásmódváltást, hatékony adatkezelést, valamint folyamatos tanulási és fejlődési lehetőségeket igényel. Fontos, hogy olyan vezetésre van szükség, amely elkötelezett a változás előmozdítása mellett.

Az adattudás fejlesztésének szükségessége és kihívásai

Bár nyilvánvaló, hogy az adatismeret jelentősen javíthatja egy vállalat teljesítményét, elengedhetetlen, hogy megértsük az ezzel kapcsolatos árnyalatokat és lehetséges akadályokat. Például az adatvédelemmel és az adatbiztonsággal kapcsolatos kérdések jelentős aggályokat vethetnek fel.

Ezenkívül a pontos, megbízható és időszerű adatok biztosítása összetett feladat lehet. Emellett az adattúlterhelés kockázata, amikor a túlzott adatmennyiség inkább zavart okoz, mint tisztánlátást, szintén olyan kihívás, amellyel foglalkozni kell.

Ezek a kihívások azonban nem tántoríthatják el a vállalatokat attól, hogy felismerjék az adattudás hatalmas értékét. A megfelelő stratégiákkal, gondolkodásmóddal és eszközökkel sikeresen átvészelhetik ezeket a kihívásokat, és az adatokat stratégiai értékké alakíthatják.

Milyen szakemberekre van szükség az építőiparban az adattudás értelmezéséhez és felhasználásához ?

A digitális adatok térhódítása az építőiparban a szakemberek széles körének bevonását teszi szükségessé, akik jártasak ezen ismeretek értelmezésében és felhasználásában. Íme néhány közülük:

  • Adattudósok/analitikusok: Ezek a szakemberek alapvető fontosságúak az adatok hatékony felhasználásában. Ők rendelkeznek a nagy adathalmazok manipulálásához, elemzéséhez és a hasznosítható meglátások levezetéséhez szükséges készségekkel. Segítenek megérteni a mintákat és trendeket, amelyek az építési projektek döntéshozatali folyamatait irányíthatják.
  • BIM menedzserek/technikusok: Az épületinformációs modellezés (BIM) menedzserek vagy technikusok BIM-szoftvereket használnak a helyek fizikai és funkcionális jellemzőinek digitális reprezentációinak létrehozására és kezelésére. Ezek a szakemberek ezeket az adatokat felhasználhatják az épületek hatékonyabb tervezésére, kivitelezésére, építésére és irányítására.
  • Projektmenedzserek: A modern projektmenedzsereknek jól kell érteniük a projektmenedzsmenteszközök és szoftverek adatainak értelmezéséhez. Képesnek kell lenniük arra, hogy ezeket az adatokat felhasználják az ütemtervek optimalizálására, az erőforrások hatékonyabb elosztására és a projekt előrehaladásának nyomon követésére.
  • Építőipari informatikai szakemberek: Ezek olyan szakemberek, akik az építőipari környezetben a technológia bevezetésére és kezelésére szakosodtak. Ők biztosítják, hogy az adatgyűjtéshez és -elemzéshez szükséges infrastruktúra a helyén legyen és jól működjön.
  • Építőipari adatmérnökök: Ezek a szakemberek felelősek az építési adatrendszerek megbízható és hatékony kezeléséért. Fontos szerepet játszanak annak biztosításában, hogy az adatok gyűjtése, tárolása és visszakeresése hatékonyan történjen.
  • Adatvédelmi és adatbiztonsági szakértők: Az építőipar növekvő digitalizációjával egyre nagyobb szükség van olyan szakértőkre, akik képesek biztosítani az adatvédelmet és a biztonságos adatkezelést. Ők segítenek megvédeni a vállalat adatvagyonát a jogsértésektől és a kiberfenyegetésektől.
  • Gépi tanulási mérnökök: Ezek a szakemberek fejlett statisztikai technikákat és előrejelző modelleket alkalmaznak a jövőbeli eredmények előrejelzésére. Különösen hasznosak az olyan forgatókönyvekben, mint a prediktív karbantartás, ahol a gépi tanulás segíthet előre jelezni a berendezések meghibásodását, mielőtt azok bekövetkeznének.

E szerepkörök mindegyike kritikus szerepet játszik az adatoknak az építési folyamatok és eredmények javára történő kihasználásában. Az adatokban jártas szakemberek megfelelő csapatával az építőipari vállalatok jelentős értéket szabadíthatnak fel adatvagyonukból.

Az előre vezető út kijelölése

Az építőipar a digitális forradalom küszöbén áll, amelynek hajtóereje az adatismeret. Az adatismereti kultúra kialakításának minden előremutató építőipari vállalat napirendjén szerepelnie kell. Ezzel nemcsak a versenyelőnyüket biztosítják, hanem hozzájárulnak egy intelligensebb és hatékonyabb építőipar kialakításához is.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....