Az éghajlatváltozással szemben ellenálló stratégiák a városi építészetben: Wavin PolderRoof tetőszerkezet

  • Olvasási idő:4perc

A Föld felmelegedésével az építészet és az építőipar kényszerítő kihívásokkal és ugyanilyen jelentős lehetőségekkel néz szembe. Az éghajlati válság fokozódó intenzitása jelentős változást idézett elő az építészeti trendekben, a hangsúlyt a fenntarthatóságra és az ellenálló képességre helyezve. 

Ahogy városaink egyre keményebb nyaraknak és egyre súlyosabb időjárási körülményeknek vannak kitéve, az innovatív, ökológiailag előnyös tetőfedési megoldások alkalmazása nem csupán lehetőséggé, hanem szükségszerűséggé válik.

Ez a cikk a kék-zöld tetők átalakító koncepcióját tárja fel, amelyet az építőiparban vezető szerepet betöltő Wavin úttörő PolderRoof projektjeivel úttörő módon vezetett be.

A kék és a zöld réteg integrálása: A Wavin PolderRoof tetőszerkezet

A Wavin PolderRoof projektjének egyik fő célkitűzése az esővíz intelligens hasznosításának és felhasználásának művészetének elsajátítása. Ez az építészeti innováció a “zöld” és “kék” rétegek stratégiai beépítését jelenti a tetőszerkezetbe.

A kék-zöld tetőké a jövő
A kék-zöld tetőké a jövő

Ezek a rétegek nemcsak az esővíz elvezetését optimalizálják, hanem elősegítik annak újrahasznosítását is, ezáltal kielégítve a fenntartható esővízkezelés iránti növekvő igényt.

E tetők “zöld” részét jellemzően a tető szintje alatt füvesítik vagy ültetik be, és egy szűrőréteg választja el magától a tetőtől. Ez alatt helyezkedik el a “kék” víztároló réteg, amelyet egy vízszigetelő réteg választ el a tetőszerkezettől.

Ennek a fejlett tetőfedő rendszernek a működését intelligens eszközökkel vezérlik. Ezek lehetővé teszik a begyűjtött esővíz hatékony felhasználását különböző alkalmazásokban, az öntözéstől és az épület hűtésétől kezdve az épület szaniterében történő újrafelhasználásig.

A lakók élményének és az épület teljesítményének javítása

A kék-zöld tetők éghajlati ellenálló képességükön túlmenően figyelemre méltó előnyöket kínálnak, amelyek javítják a lakók élményét és az épületek teljesítményét.

A kék-zöld tetővel díszített épületek lakói jobb koncentrációról és a megbetegedések számának jelentős csökkenéséről számoltak be – akár 30 százalékkal ritkábban, mint a hagyományos tetők esetében.

Ezek a tetők kivételes hő- és hangszigetelést is biztosítanak. A nyári hőmérsékletet 4 fokkal csökkenthetik az épületen belül, miközben a zajszintet akár 10 decibellel is csökkenthetik. Sőt, ezek a fejlett tetőfedő rendszerek nyáron 7 százalékkal csökkentik a zajkibocsátást.

Energiahatékonyság és hosszú távú költségcsökkentés

A kék-zöld tetők energiahatékonysága figyelemre méltó, nyáron 7 százalékos energiamegtakarítást eredményez. Az összegyűjtött és újrahasznosított esővíz újrafelhasználása szintén jelentős vízmegtakarítást eredményezhet, amely négyzetméterenként 60-150 liter között mozog.

Költségek szempontjából a kék-zöld tetők karbantartási költségei jelentősen alacsonyabbak – a hagyományos tetőkhöz kapcsolódó költségek mindössze negyede. Ezen túlmenően ezek a környezetbarát tetők lenyűgözően hosszabb élettartamúak, kétszerese a hagyományos tetők élettartamának.

Úttörő szerepet játszó fenntartható városi építészet

Az éghajlatváltozás kihívásainak fokozódása miatt egyre fontosabbá válik a fenntartható építészeti gyakorlatok, például a kék-zöld tetők alkalmazása. Ennek az előremutató megközelítésnek az elfogadásával az építészek és az építtetők jelentősen hozzájárulhatnak az ellenállóbb, egészségesebb városi környezet kialakításához, miközben az energiahatékonyság és a költségmegtakarítás terén is kézzelfogható előnyöket élvezhetnek.

A Wavinról

A Wavin nemzetközi és magyar piacvezető cégként élen jár az építőipari trendek alakításában. A cég portfóliójához tartozik például egy amszerdami kollégiumépület kék-zöld “Polderroof” tetőjének kialakítása, az úszó napelem szigetek telepítésére alkalmas, moduláris, lebegő csőrendszer, a Clicfloat, illetve a világ első, újrahasznosított műanyagból készült kerékpárútja is.

Az Orbia épületgépészet- és mélyépítés üzletágát képviselő Wavin egészséges és fenntartható környezet építésével viszi előbbre az életet világszerte. A Wavin egy vízközpontú fejlesztő, amely a biztonságosabb ivóvízellátást, csatornázást és az éghajlati kihívásoknak megfelelő városi vízgazdálkodást szolgáló megoldásokat kínál. A vállalat szintén fontos befektetési területét jelentik a beltéri klímamegoldások is.

A Wavin Magyarország évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a hazai műanyag csőrendszer gyártás és forgalmazás területén. Az átfogó termékkínálat lefedi az épületgépészet és a közmű szinte minden szegletét, legyen szó ivóvíz és gázellátásról, szennyvízelvezetésről, esővízkezelésről vagy felületfűtésről-hűtésről.

2005 óta az egész cégcsoport számára kizárólag Magyarországon gyártott termékek közül kiemelkednek a fenntartható és energiatakarékos megoldásokat legjobban képviselő felületfűtés – hűtés csőrendszerek és panelek.

A cikk a Wavin közreműködésével készült.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....