Az esztétikus kerti medence: A szépség és az egyensúly

 • Olvasási idő:7perc

Az esztétikus kerti medence nem csupán egy egyszerű “vízjáték”; az ember alkotta tervezés és a természeti világ közötti harmónia megtestesítője (lehet). A medencék régóta szerepet játszanak az ősi paloták, a kiterjedt birtokok és még a szerény otthonok környezetében is. Miközben a cél és a funkcionalitás fejlődött, a harmonikus, kiegyensúlyozott és mély benyomást keltő esztétikumra való törekvés ugyanaz maradt.

Az esztétikus kerti medence eredete

Az esztétikus kerti medence különböző kultúrákból ered. A perzsa “paradicsomkertek” középpontjában szimmetrikus, geometrikusan arányos, az égboltot tükröző vízjátékok álltak. Ezzel szemben a japán zen-kertek az egyensúlyról és az odafigyelésről mesélnek, a medencék pedig az élet és az idő múlandóságát tükrözik.

Ókori medence
Ókori medence

Ez a történelem azonban nem arra szolgál, hogy a modern kerti medencék tervezését diktálja, hanem inkább arra, hogy inspirálja és tájékoztasson bennünket az esztétikai lehetőségek megértéséről.

Mit jelent tehát az esztétikus kerti medence a mai építészeti diskurzusban ?

 • Szándékos tervezés: A medence elhelyezésétől a növényzet kiválasztásáig minden elemet gondosan választanak ki. A formáknak, az anyagoknak és a környező tájnak párbeszédet kell folytatniuk egymással, egységes kompozíciót alkotva.
 • Harmónia a környezettel: A medence nem egy elszigetelt egység, hanem a nagyobb tájmozaik egy darabja. Tervezése során figyelembe kell venni és tiszteletben kell tartani a környezetét, lehetőség szerint helyi anyagokat és növényeket használva.
 • Funkció és forma: Az esztétikus kerti medence a látványon túlmenően célt is szolgál. Legyen szó akár nyugodt meditációs helyről, akár rekreációs helyről, a funkcionalitását nem szabad az esztétikum érdekében feláldozni.
 • Érzékszervi élmény: Egy igazán esztétikus kerti medencének minden érzékszervet meg kell szólítania. A víz csobogása, a (mű)liliomok, a medence peremének tapintása – mindegyik meghatározó szerepet játszik az élmény meghatározásában.

A tökéletes kerti medence megalkotása

Azok számára, akik egy ilyen remekművet szeretnének beágyazni kültéri terükbe, íme néhány fontos tanács:

 • Kezdje a céllal: Mielőtt belemerülne a tervezés részleteibe, értse meg a medence rendeltetését. Fókuszpont, rekreációs központ vagy nyugodt menekülés ?
 • Kutatás és inspiráció: Ismerje meg a különböző kultúrákból származó kerti medencetervek gazdag történetét. Néha a tökéletes inspiráció a különböző hatások keveredéséből származhat.
 • Fontosak az anyagok: Az anyagválasztás meghatározhatja vagy megtörheti az esztétikai vonzerőt. Fontolja meg a minőségi kövek, csempék és egyéb anyagok használatát, nemcsak ökológiai előnyeik, hanem az általuk sugárzott autentikus báj miatt is.
 • Világítás és tükröződés: A fény, az árnyék és a visszaverődés összjátéka gyönyörűből éterivé változtathatja a medencét. Vegye figyelembe a medence naphoz viszonyított elhelyezkedését és a mesterséges világítás bevezetését.

Esztétikus kerti medence tervezése

Egy esztétikus és úszásra is alkalmas kerti medence kialakítása sokoldalú megközelítést igényel, amely a funkcionalitást és a tervezési elemeket egyaránt ötvözi. Merüljünk el az anyagok birodalmában és azok alkalmazhatóságában ebben a törekvésben.

Egyszerű téglalap alakú medence
Egyszerű téglalap alakú medence

Medencehéj (vagy a medence szerkezeti teste)

Lőtt beton

Ez az egyedi formájú medencék népszerű választása. A betont egy betonacél vázra permetezik. Miután megszilárdult, rendkívül tartós burkolatot biztosít. A tetejére felületet, általában medencefestéket visznek fel.

Gunit

A gunit cement, homok és víz keveréke, amelyet nyomótömlőn keresztül juttatnak fel, és sűrű, kemény réteget képez. A lőtt beton hasonló, de magasabb cementtartalmú, és kaviccsal keverik.

Gunitból készült medence
Gunitból készült medence

Vinyl bélés

Ez egy egyedi készítésű vinillemezt jelent a víz és a medence szerkezete között. Kevésbé költséges, mint a beton, de 7-10 év után cserére szorulhat.

Üvegszálas

Ezeket gyárilag formázzák és daru segítségével egy kiásott lyukba helyezik. Sima, tartósak és hosszú élettartamúak.

Medencekivitel (a belső felület)

 • Medencevakolat: Gyakori medencefelület, általában fehér cement és zúzott márvány keveréke. Élettartama 7-10 év, és klasszikus, sima textúrát kínál.
 • Kőzetbevonatok (kavics vagy kvarc): Ezek a medenceburkolatok újabb fajtái, amelyek fényűzőbb textúrát és megjelenést kínálnak. Apró kavicsokból, kövekből vagy kvarcból állnak, fehér cementtel kombinálva. Élettartamuk körülbelül 12-20 év.

Megjegyzés: Az aggregátum ebben az összefüggésben olyan keverékre utal, amely változatos részecskéket vagy darabkákat tartalmaz, és gyakran textúráltabb megjelenést és érzetet ad.

 • Csempe: A csempe lehet kerámia, porcelán, üveg vagy kő. Ezek tartósak és számtalan tervezési lehetőséget biztosítanak.

Medence széle

 • Természetes kő: Ilyen például a járólap, a pala és a travertin. Ezek rusztikus, időtlen megjelenést biztosítanak.
 • Beton: A beton, akár csiszolt, stemplizett vagy színezett, sokoldalúan alkalmazható.
 • Fa: Különösen a kiemeltebb medencék esetében a fa meleg, természetes megjelenést biztosíthat.
  Fából készült medence széle
  Fából készült medence széle

 • Kompozit: Az újrahasznosított faanyagszálak és műanyag keverékéből készült kompozit burkolólapok tartósak és szinte karbantartásmentesek.

A medence körüli tereprendezés

 • Növények: Válasszon olyan növényeket, amelyek nem hullatják gyakran a leveleket, hogy csökkentsék a takarítást. Ilyenek például a díszfüvek, az örökzöld cserjék és a szukkulensek.
 • Dekoratív kövek és sziklák: Természetes dekorációként vagy akadályként használhatók.
 • Vízi funkciók: A vízesések, szökőkutak és csobogók emelik az esztétikai vonzerőt.

Világítás

 • LED-es lámpák: Ezek energiatakarékosak és különböző színekben kaphatók a testreszabható megjelenés érdekében.
 • Száloptikai fények: Ideálisak a medencetéren a csillagfényes éjszakai hatás megteremtéséhez.

Tanácsok a medence kialakításához

 • Megfelelő költségvetés: Az anyagválasztás költségei jelentősen eltérhetnek. Előzetesen határozza meg a költségvetését, és ennek megfelelően ossza be.
 • Dolgozzon együtt szakemberekkel: Vegye igénybe egy medencetervező és egy tájépítész közreműködését, hogy mind az esztétika, mind a funkcionalitás teljesüljön.
 • A karbantartás nem mindegy: Minden medence karbantartást igényel. Vegye figyelembe a kiválasztott anyagok hosszú távú karbantartását.
 • Első a biztonság: Ha a kerti medence úszásra szolgál, gondoskodjon az olyan biztonsági intézkedésekről, mint a csúszásgátló felületek.

Ne feledje, hogy az esztétikus, úszásra alkalmas kerti medence kialakítása nemcsak a vizuális hatásról szól, hanem a funkció, a kényelem és a szépség harmonikus keverékének megteremtéséről is.

Többszögű medence
Többszögű medence

Hogyan őrizzük meg a víz tisztaságát ?

 • Szűrőrendszer: Minden medence tisztaságának középpontjában a szűrőrendszer áll. Ez a rendszer elsősorban egy szivattyút és egy szűrőt foglal magában, amelyek együtt dolgoznak a víz keringetésében és tisztításában.
  Szűrő: Három fő típus létezik: homokos, patronos és diatómaföldes (DE) szűrő.

A homokszűrők speciális homokot használnak a szennyeződések felfogására. A patronos szűrők papírszerű elemekkel rendelkeznek, amelyek felfogják a szennyeződéseket. Rendszeres tisztítást és esetleges cserét igényelnek. A diatómaföldes szűrők megkövesedett élőlényekből (diatómák) származó porított anyagot használnak a szennyeződések befogására.

 • Szivattyú: Ez a szívként működik, és hajtja a vizet a szűrési folyamaton keresztül. Naponta legalább 8 órán át kell működnie, bár a pontos időtartamot olyan tényezők befolyásolhatják, mint a medence mérete és a használat gyakorisága.

Kémiai egyensúly

A víz kémiája ezoterikus területnek (összetett vagy speciális területnek) tűnhet, de kulcsfontosságú az algásodás és a bakteriális fertőzések megelőzése, valamint az úszók komfortérzetének biztosítása szempontjából.

pH-szint: Ideális esetben 7,4 és 7,6 között van, ez jelzi a víz savasságát vagy lúgosságát. Ha a víz eltér ettől a tartománytól, az olyan problémákhoz vezethet, mint a bőrirritáció és a fertőtlenítés károsodása.

 • Klór: Fertőtlenítőszerként működik. Többféle formátumban kapható, beleértve a tablettákat, a folyadékot és a granulátumot. Törekedjen a gyártó utasításainak betartására.
 • Kalciumkeménység: A víz kalciumtartalmára utal. Ha túl alacsony, a medencefelület károsodásához vezethet. Ha túl magas, vízkő és zavaros víz keletkezhet. A cél a 200-400 ppm közötti érték.

Fizikai tisztítás

Bármennyire is automatizált vagy vegyszer-központú a folyamat, a fizikai tisztítás pótolhatatlan marad.

 • Lefejtés: Egy hosszú nyelű háló (skimmer) segítségével rutinszerűen távolítsa el a leveleket, rovarokat és egyéb lebegő törmeléket.
 • Porszívózás: A háztartási porszívóhoz hasonlóan a medenceporszívó is eltávolítja a törmeléket a medence faláról és aljáról. A manuális változatok nagyobb erőfeszítést igényelnek, míg a robotizált vagy automata változatok magasabb áron kínálnak kényelmet.

Megelőző intézkedések – A proaktív megközelítés

 • Medencefedelek: Amikor nincs használatban, különösen a szezonon kívüli időszakban, használjon medencefedelet. Ez megakadályozza a szennyeződések felhalmozódását és csökkenti a párolgást.
 • Rendszeres ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizze a berendezéseket, például a szivattyút, a szűrőberendezést az elhasználódás szempontjából.
 • Sokkoló kezelés: Ez a medence szuperklórozását jelenti a baktériumok és szennyeződések elpusztítása érdekében. Általában néhány hetente egyszer ajánlott.

Szakértői tanácsok – A tapasztalat bölcsessége

Még a szigorú barkácsolás mellett is kérjen időnként tanácsot egy profi medenceszerviztől. Ők fejlett betekintést nyújthatnak, észrevétlen problémákat fedezhetnek fel, és útmutatást adhatnak a berendezések korszerűsítésével kapcsolatban.

A medence karbantartása lényegében a szisztematikus szűrés, az aprólékos kémiai kiegyensúlyozás, a következetes fizikai tisztítás és a megfontolt megelőző lépések összefolyását igényli. Kellő gondossággal és ezen összetevők éleslátó ismeretével medencéje egész évben hívogató oázis maradhat.

Az esztétikus kerti medence az építészeti képességek, a történelmi hagyományok és a természettel való harmonizálás iránti veleszületett emberi vágy bizonyítéka. Egy ilyen csoda létrehozásának útjára lépni az egyensúly, a szépség és a szándékosság meséjét jelenti.

Ahogy a vizek tovább folynak és tükrözik a folyton változó eget, úgy fejlődjön az esztétikus kerti medencékről alkotott képünk, amely magában foglalja a múlt bölcsességét és a jövő innovációit egyaránt.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....