Hogyan kap egy épület LEED minősítést ?

 • Olvasási idő:8perc

A mai fejlődő világban a fenntarthatóság iránti elkötelezettség nem pusztán divatos trend, hanem elengedhetetlen. A fenntartható építészet egyik legelismertebb szabványa a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) tanúsítvány. De mi is pontosan ez az aranyszabvány, és hogyan érik el az építmények ? Merüljön el velem együtt a LEED bonyolult útvesztőjében, és fedezze fel a zöld épületek mögött rejlő tudományt és művészetet.

LEED: A zöld épületek arany szabványa

A LEED, vagyis a Leadership in Energy and Environmental Design (Vezetés az energia- és környezettervezésben) egy nemzetközileg elismert zöld épületek tanúsítási rendszere, amely harmadik fél általi igazolást nyújt arról, hogy egy épületet olyan stratégiák alapján terveztek és építettek, amelyek célja az energiatakarékosság, a vízhatékonyság, a CO2-kibocsátás csökkentése, a beltéri környezetminőség és az erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás javítása.

Keretet biztosít a környezetbarát építési gyakorlatokhoz, biztosítva, hogy az épületeket úgy tervezzék és építsék meg, hogy a lehető legkisebb legyen a környezeti hatásuk, miközben maximalizálják a fenntarthatóságot.

A tanúsító szervezet

A LEED tanúsítási program kidolgozásáért és adminisztrációjáért a U.S. Green Building Council (USGBC) felelős szervezet. Az 1993-ban alapított USGBC küldetése a fenntarthatóság előmozdítása az épületek tervezése, építése és üzemeltetése során. Aprólékos iránymutatásai és szigorú értékelési folyamatai révén mércéket állítottak fel arra vonatkozóan, hogy mi számít “zöld” épületnek.

A tanúsítási folyamat

A LEED tanúsítás megszerzéséhez egy épületnek vagy közösségnek meg kell felelnie bizonyos előfeltételeknek, és különböző kategóriákban pontokat kell gyűjtenie. Ezek a kategóriák olyan területeket foglalnak magukban, mint a fenntartható területek, a vízhatékonyság, az energiagazdaságosság és a légkör, az anyagok és erőforrások, valamint a beltéri környezetminőség, hogy csak néhányat említsünk.

Egy épület vagy projekt négy LEED minősítési szint egyikét érheti el

 • Tanúsított: Ez az alapszint, amely 40-49 pontot igényel.
 • Ezüst: Azoknak a projekteknek, amelyek egy lépéssel tovább mennek az alapszintnél, és 50-59 pontot igényelnek.
 • Arany: Egy fejlettebb szint, amely 60-79 pontot igényel.
 • Platina: A LEED tanúsítás legmagasabb szintje, amely legalább 80 pontot igényel.

A tanúsítási folyamat meglehetősen bonyolult, kiterjedt dokumentációt igényel, és néha még egy harmadik fél megbízottja is szükséges a LEED követelményeinek való megfelelés biztosításához.

Globális szabvány helyi kontextussal

Bár a LEED az Egyesült Államokból származik, a világ számos országa elfogadta és adaptálta. Ez azt jelenti, hogy bár az átfogó alapelvek egységesek maradnak, a helyi építési gyakorlat, az éghajlati viszonyok és a szabályozási környezet figyelembevétele érdekében árnyalatok és eltérések is léteznek.

Miért érdemes a LEED-tanúsítvány megszerzésére törekedni ?

A LEED többről szól, mint a környezeti felelősségvállalás önzetlen céljáról. Az ilyen tanúsítvánnyal rendelkező épületek gyakran részesülnek a csökkentett energia- és vízköltségekből, a lakók egészségének és jólétének javulásából, sőt, még potenciális adókedvezményekből is. Emellett a LEED tanúsítvánnyal rendelkező épületek magasabb bérleti díjakat és eladási árakat érhetnek el, ami tükrözi minőségüket és fenntarthatóságukat.

A LEED tanúsítás sokrétű kritériumai

 • Fenntartható helyszínek: Nem csak az épületről van szó, hanem arról is, hogy hol áll. Ez a kategória a helyi ökoszisztémák, a közlekedési lehetőségek és a természeti erőforrások, például a napfény és a szél optimalizálásának fontosságát hangsúlyozza.
 • Vízhatékonyság: A globális vízválságok fenyegetése miatt a LEED tanúsítvánnyal rendelkező épületek a víztakarékosság ötletes módjait mutatják be. Ide tartozik az esővíz összegyűjtése és újrafelhasználása, valamint a víztakarékos berendezési tárgyak alkalmazása.
 • Energia és légkör: A megújuló energiaforrások kihasználásával, a fejlett HVAC-rendszerek használatával és a hőtechnikai tervek optimalizálásával ezek az épületek energiát takarítanak meg és csökkentik a szénlábnyomot.
 • Anyagok és erőforrások: Ez a kritérium az építőanyagok életciklusát vizsgálja – a beszerzéstől és a gyártástól az ártalmatlanításig. Hangsúlyt fektetnek az újrahasznosított és helyi forrásból származó anyagok használatára.
 • Beltéri környezetminőség: Az emberek idejük 90%-át zárt térben töltik, így a beltéri levegő minősége kiemelkedő fontosságú. A LEED-szabványok optimális beltéri környezetet biztosítanak szabályozott szellőzéssel, csökkentett szennyezőanyag-kibocsátással és fokozott természetes megvilágítással.
 • Innováció és tervezés: A szabványos kritériumokon túl az épületek pontokat szerezhetnek a legmodernebb zöld megoldásokért és az úttörő tervezésért.
 • Regionális prioritás: Tekintettel a világ különböző környezeti és éghajlati viszonyaira, egyes régióknak sajátos környezetvédelmi szempontjai lehetnek. Ebben a kategóriában olyan épületeket díjaznak, amelyek ezeket az egyedi regionális problémákat kezelik.

A folyamat: A tervtől a tanúsításig

Egy épület útja a LEED tanúsításig a tervezőasztalon kezdődik. A folyamat magában foglalja a következőket:

 • Regisztráció: A LEED-tanúsítvány megszerzésének szándéka hivatalosan is bejelentésre kerül.
 • Teljesítménycélok meghatározása: A tervezőcsapatok fenntarthatósági célokat határoznak meg az épület számára, biztosítva a LEED-kritériumokkal való összhangot.
 • Integráció és végrehajtás: Az épület összes rendszerét, a vízvezetékektől a HVAC-ig, integrálják, biztosítva, hogy azok együttesen működjenek az optimális fenntarthatóság érdekében.
 • Felülvizsgálatra történő benyújtás: Az épület dokumentációját a befejezést követően harmadik fél LEED-szakértők vizsgálják felül, hogy megbizonyosodjanak a megfelelőségről.
 • Tanúsítás: Ha az épület sikeresen megfelel az előírt kritériumoknak, akkor megkapja a megérdemelt LEED tanúsítási szintet: Tanúsított, ezüst, arany vagy platina.

LEED: az innováció bizonysága

Bár a LEED tanúsítás egy épület fenntartható képességének elismerése, egyben az innováció szimbóluma is. Az olyan építmények, mint az amszterdami Edge és a melbourne-i Pixel Building, az emberi leleményesség és a tervezés és az ökológia összekapcsolásában rejlő lehetőségek monumentális bizonyítékai.

A melbourne-i Pixel Building
A melbourne-i Pixel Building

A LEED-hez hasonló kezdeményezések a remény jelzőfényét jelentik, miközben az éghajlatváltozás kísértete hosszú árnyékot vet. A LEED minősítés megértésével és megszerzésével hozzájárulhatunk egy olyan világhoz, ahol az épületek nemcsak menedéket nyújtanak nekünk, hanem a bolygót is védik.

A LEED tanúsítás előnyei a környezeti hatásokon túl

Bár a LEED tanúsítás legnyilvánvalóbb előnyei a környezetvédelemmel kapcsolatosak, számos további ok is van, amiért ezt a szabványt követik:

 • Gazdasági megtakarítások: A LEED tanúsítvánnyal rendelkező épületek idővel általában az energia- és vízmegtakarításnak köszönhetően csökkentett működési költségekről számolnak be.
 • Az épület értékének növekedése: A LEED minősítések gyakran magasabb ingatlanértéket jelentenek, ami vonzza a befektetőket és a fenntartható eszközök iránt érdeklődő vásárlókat.
 • A lakók egészsége és jóléte: A jobb levegőminőség, a jobb természetes megvilágítás és a zöldterületek hozzájárulhatnak az épületben tartózkodók jólétéhez és termelékenységéhez.
 • Márkaépítés és közkapcsolatok: A vállalatok és intézmények számára a LEED tanúsítvánnyal rendelkező épület a környezetvédelem iránti elkötelezettségük nyilvános demonstrációjaként szolgálhat.
 • Globális mozgalom: Figyelemre méltó LEED-épületek a világ minden táján

A LEED tanúsítás nem csak nyugati jelenség. Alapelveit világszerte elfogadták:

Shanghai Tower, Kína: A világ második legmagasabb épületeként álló kolosszális felhőkarcoló a szélturbináknak, a zöld tetőnek és az esővíz újrahasznosító rendszernek köszönhetően arany minősítést ért el a LEED arany fokozatával.

Shanghai Tower, Kína
Shanghai Tower, Kína

Masdar Intézet, Egyesült Arab Emírségek: Ez az Abu Dhabi futurisztikus városában, Masdarban található oktatási intézmény platina minősítést kapott, napelemeket, fenntartható anyagokat és a sivatagi környezethez illő innovatív hűtési megoldásokat integrálva.

Masdar Intézet, Egyesült Arab Emírségek
Masdar Intézet, Egyesült Arab Emírségek

Paharpur Business Centre, India: Delhi legzöldebb épületeként ismert, lenyűgöző beltéri növényekkel, optimalizált energiafogyasztással és vízhatékony rendszerekkel büszkélkedhet, így elnyerte az áhított LEED Platinum minősítést.

A Paharpur Business Center, India
A Paharpur Business Center, India

A LEED jövője: folyamatos fejlődés

A technológia és a kutatás fejlődésével a LEED tanúsítási szabványok folyamatosan fejlődnek, hogy a fenntarthatóság legjobb gyakorlatainak legújabb változatait is magukban foglalják. Az Egyesült Államok Zöld Épületek Tanácsa (USGBC), a LEED kidolgozásáért felelős testület gyakran felülvizsgálja és frissíti a tanúsítási kritériumokat.

Ez a folyamatos fejlődés biztosítja, hogy a LEED továbbra is a zöldépítési mozgalom élvonalában maradjon, kihívást jelentve az építészeknek, mérnököknek és építőknek, hogy újítsanak és emeljék a fenntartható építés mércéjét.

A LEED bevezetése: Lépések a feltörekvő épületek számára

Ha Ön építtető, építész vagy épülettulajdonos, aki a LEED minősítés elérésére törekszik, fontolja meg az alábbi lépéseket:

 • Oktatás és együttműködés: Vegyen részt egy LEED akkreditált szakemberrel (AP) a folyamat irányításában.

 • Integrált tervezési folyamat (IDP): Ez az együttműködő megközelítés biztosítja, hogy az összes érdekelt fél – az építészektől a mérnökökig – a kezdetektől fogva egy oldalon álljon.

 • Folyamatos értékelés: Rendszeresen értékelje a projekt LEED-kritériumokhoz való igazodását.

 • Dokumentáció: Minden folyamat és rendszer alapos dokumentálása, biztosítva a LEED-szabványoknak való megfelelést.

 • Poszt-tanúsítás: A tanúsítás megszerzése után folytassa az épület teljesítményének nyomon követését, és szükség szerint igazítsa ki.

Miközben a városi hőszigetektől kezdve a kimerülő természeti erőforrásokig sürgető globális kihívásokkal küzdünk, a zöld épületek szerepe minden eddiginél fontosabbá válik.

A LEED tanúsítás nem csupán az építészeti kiválóság jele, hanem a fenntartható jövő felé vezető jelzőfény is. Ennek a szabványnak az elfogadása és támogatása közös lépés a bolygónkkal való harmonikus együttélés felé.

Kiegészítés: Források a további kutatáshoz

Azoknak az olvasóknak, akik szeretnének mélyebben elmerülni a LEED és a fenntartható építészet világában:

 • Az USGBC hivatalos honlapja: Átfogó forrás, amely részletes betekintést nyújt a LEED-kritériumokba, esettanulmányokba és frissítésekbe.
 • “Green Building and LEED Core Concepts Guide” (Zöld épületek és LEED alapfogalmak útmutatója), USGBC: Alapvető szöveg mindazok számára, akiket érdekelnek a tanúsítási folyamat bonyolultságai.
 • Helyi workshopok és szemináriumok: Sok város tart szemináriumokat és workshopokat a fenntartható építési gyakorlatokról. Ezeken gyakran LEED AP-k osztják meg szakértelmüket.
 • Digitális platformok: Az olyan webhelyek, mint a BuildingGreen és a Green Building Advisor rengeteg cikket, fórumot és forrást kínálnak a zöld épületek szerelmeseinek.
  Ha felvértezzük magunkat a tudással és elősegítjük a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget, zöldebb jövőt építhetünk.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....