Mi a teendő a zöldtetőkkel télen ?

 • Olvasási idő:3perc

A tél kezdete új kihívások és lehetőségek sorát hozza magával a zöldtetők karbantartása terén. A hidegebb hónapok más megközelítést igényelnek a zöldtetők hosszú élettartamának és működőképességének biztosítása érdekében.

A téli hónapok előtt nem árt egy pár teendőt beiktatni a zöldtetők téli védelme érdekében
A téli hónapok előtt nem árt egy pár teendőt beiktatni a zöldtetők téli védelme érdekében

Ez az időszak a felkészülés és a megőrzés időszakának egyaránt tekinthető, biztosítva, hogy a zöldtető értékes terület maradjon mind a környezet, mind az általa fedett épület számára.

Karbantartási intézkedések

 • Ellenőrzés és javítás: Mielőtt a tél teljesen beköszönt, elengedhetetlen egy alapos vizsgálat elvégzése a meglévő károk vagy potenciális gyenge pontok azonosítása érdekében. Ez magában foglalja a szigetelések ellenőrzését és annak biztosítását, hogy a víz- és szélerózió megelőzése érdekében a hozzáférési helyek megfelelően le legyenek zárva.
 • Tisztítás: Győződjön meg arról, hogy minden lefolyó és ereszcsatorna alaposan ki van tisztítva a megfelelő vízelvezetés érdekében, különösen akkor, amikor a hó és a jég olvadni kezd (már egyáltalán ha lesz hó).
 • Hóeltakarítás: Amint (ha) a hó túlságosan (nem sok esély van rá nálunk az utóbbi évek tapasztalatából kiindulva) felhalmozódik, feltétlenül el kell távolítani, hogy elkerülhető legyen a tetőn lévő felesleges súly és víz. Ugyanakkor ajánlott 1-2 cm-es hópufferréteget hagyni, hogy megvédjük az alatta lévő növényzetet.
 • Metszés: A télre való felkészülés során célszerű tartózkodni a növényzet metszésétől, mivel a száraz magszárak a növény magját védik, megkönnyítve az új növekedést a melegebb hónapokban.
 • Nyugalmi állapot: A növények télen természetes módon nyugalmi fázisba kerülnek, és a növekedés helyett inkább a gyökérrendszerük védelmére összpontosítanak. Ez a természetes folyamat segíti őket abban, hogy ellenálljanak a hidegebb hőmérsékletnek.
 • Megfelelő táplálás és öntözés: A növények egészségének megőrzése megfelelő táplálással és öntözéssel elengedhetetlen, bár a nyugalmi állapot miatt a növények igényei (jóval) kisebbek lehetnek.

Szerkezeti integritás

 • A szerkezeti szilárdság ellenőrzése: A zöldtető szerkezeti szilárdságát folyamatosan ellenőrizni kell, biztosítva, hogy az ellenálljon a zord téli körülményeknek.
 • Megerősítés: Szükség esetén megerősítő intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy a tető jobban ellenálljon a zord téli körülményeknek, például vastagabb termesztőközeg-réteg hozzáadásával.

Téli tervezési megfontolások

 • Növényválasztás: Az örökzöld növények, például a borókák választása további szigetelést biztosíthat télen.
 • Termesztőközeg: A vastagabb talajalap vagy termesztőközeg előnyös lehet a hőveszteség és az energiafogyasztás csökkentésében a hideg hónapokban.

A téliesített zöldtetők előnyei

 • Energiahatékonyság: A megfelelően karbantartott és kialakított zöldtetők hozzájárulhatnak az energiamegtakarításhoz a hőveszteség csökkentésével, ezáltal csökkentve a téli energiafogyasztás mértékét.

Összefoglalva, a tél beköszöntével proaktív és átgondolt megközelítésre van szükség a zöldtetők karbantartása terén. Megfelelő gondozással és a hidegebb hónapok által támasztott egyedi kihívások figyelembevételével a zöldtetők egész évben jelentős környezeti, esztétikai és gazdasági előnyöket biztosíthatnak.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik