Az automatizált kőművesmunka új korszaka

  • Olvasási idő:5perc

Mostanság, amikor az automatizálás forradalmasítja az iparágakat, az építőipar sem marad le. A téglaépítő robotok megjelenése jelentős előrelépést jelent az ősi kőműves technikák, valamint a legmodernebb robotika és mesterséges intelligencia ötvözése felé.

Automata téglarakó robot
Automata téglarakó robot

Ezeknek a robotoknak a működése a precizitás, a hatékonyság és az együttműködés lenyűgöző keveréke, amely az építőipar új korszakát vezeti be, amely gyorsabb és költséghatékonyabb, anélkül, hogy a téglafalazás szinonimájaként ismert kézműves minőség rovására menne.

Ennek a robotforradalomnak az egyik figyelemre méltó szereplője az FBR, egy ausztrál székhelyű építőipari technológiai cég által kifejlesztett Hadrian X robot. A hagyományos téglaépítővel ellentétben a Hadrian X egy darura hasonlító, teherautóra szerelt robot, amely olyan összetett alkatrészekkel van megrakva, mint a vezérlőrendszer, a blokkszállító rendszer és a dinamikus stabilizáló rendszer.

Miután a blokkokat a gépre rakodták, az azonosítja mindegyiket, eldönti az elhelyezésüket, és még arra is képes, hogy a blokkokat különböző méretűre vágja a pontos illesztés érdekében. A blokkok ezután egy gémszállító rendszerbe kerülnek, és egy fektetőfejhez szállítják őket, amely az előre beprogramozott logika és minták alapján aprólékosan elhelyezi az egyes blokkokat.

Téglarakó robot működés közben
Téglarakó robot működés közben

A Hadrian X precizitásának kulcsa a fektetőfejben rejlik – ez az alkatrész tartja a blokkot, és másodpercenként több százszor kompenzálja a környezeti hatásokat, például a szelet és a rezgéseket, hogy biztosítsa a blokkok pontos elhelyezését. A szabadalmaztatott dinamikus stabilizációs technológiával párosítva a Hadrian X pontos blokkpozícionálást ér el nagy távolságokra a 3D térben, még kihívást jelentő környezeti körülmények között is.

Egy másik úttörő ezen a területen a SAM100, egy kőműves robot, amely együttműködik az emberi kőművesekkel. Miközben a robot téglát rak, egy emberi kőművesnek kell betöltenie a téglákat és a habarcsot, egy másiknak pedig olyan részleteket kell kezelnie, mint a falkötések, a habarcs tisztítása és a saroktéglák fektetése.

Az ember és a gép közötti szimbiózis kiemeli a termelékenység növelésének lehetőségét, miközben megőrzi a kőművesmunka szerves részét képező kézműves munkát.

Továbbá a kőműves robotok szélesebb spektruma figyelemre méltó képességeket mutat. Naponta akár 3000 téglát is képesek lerakni, szünet nélkül, könyörtelenül dolgoznak, és különböző méretű téglákat kezelnek. A téglákat általában kézzel rakják be a robotra, majd az autonóm módon működik. Az akár 30 méteres gémmel felszerelt robotkar felveszi a téglákat a szállítószalagról, ragasztót visz fel, és pontosan elhelyezi őket, így nincs szükség habarcsra.

Mi az elsődleges célja a téglaépítő robotok bevezetésének az építőiparban ?

A fő cél a termelékenység növelése, a projektek időtartamának csökkentése és a munkaerőköltségek csökkentése a téglaépítés unalmas és időigényes feladatának automatizálásával.

Hogyan dolgoznak a téglaépítő robotok az emberi munkások mellett ?

A SAM100-hoz hasonló robotok az emberi kőművesekkel együttműködve dolgoznak. Míg a robot végzi a téglaépítést, emberekre van szükség a robot téglákkal és habarccsal való megrakásához, a falkötések kezeléséhez, a felesleges habarcs eltakarításához, valamint a sarkokban vagy más, a robot által nem elérhető helyeken történő téglaépítéshez.

Hogyan kezelik a téglafektető robotok a különböző méretű téglákat ?

A robotokat úgy tervezték, hogy különböző méretű téglákhoz alkalmazkodjanak, a szabványos méretű tégláktól a nagyobb tömbökig. Önállóan képesek alkalmazkodni a különböző méretekhez, sőt, a pontos illeszkedés érdekében a téglákat vágni, csiszolni vagy marni is tudják.

Milyen előnyei vannak az építési ragasztó használatának a hagyományos habarcs helyett ?

A robotrendszerek által használt építési ragasztó a hagyományos habarcshoz képest gyorsabban köt és erősebben tart, ami felgyorsítja az építési folyamatot, és potenciálisan erősebb szerkezeteket eredményez.

Hogyan birkóznak meg a téglafektető robotok az olyan környezeti kihívásokkal, mint a szél és a rezgések ?

Az olyan technológiák, mint a dinamikus stabilizációs technológia (DST) lehetővé teszik a blokkok pontos pozicionálását nagy távolságokra, még kihívást jelentő környezeti körülmények között is. A DST valós időben kompenzálja a szelet, a rezgést és más tényezőket, így biztosítva a blokkok pontos elhelyezését.

Hogyan rakja ki a téglákat a robot ?

A téglákat egy fektetőfejhez szállítják, amely az előre beprogramozott logika és minták alapján aprólékosan elhelyezi az egyes blokkokat. A robot vezérlőrendszere kartézi koordinátákat és parametrikus tervezést használ a téglák elrendezésének meghatározásához a mintának és más paramétereknek, például a robot fektetőfejének méretének megfelelően.

Milyen hatással lesznek a téglafektető robotok az építőiparra és a lakásépítésre a jövőben ?

A hatékonyság növelésén és a költségek csökkentésén túl ezek a robotok képesek lehetnek a globális lakáshiány kezelésére és az építészeti tervezés innovációjának elősegítésére, mivel az emberi erőforrásokat felszabadítják az építkezés összetettebb, kreatívabb aspektusaira.


Ezek a robotok többet jelentenek, mint egyszerű automatizálás – egy olyan jövőt képviselnek, ahol az emberi szakértelem és a robotok hatékonysága egyesül, hogy megfeleljenek az építőipar növekvő igényeinek. Azáltal, hogy csökkentik a téglaépítéssel járó időt és munkaerőköltséget, nemcsak gyorsabbá és gazdaságosabbá teszik az építkezést, hanem a globális lakáshiányt is kezelik, és lehetőséget teremtenek az innovatívabb építészeti tervek megvalósítására.

Összefoglalva, a téglaépítő robotok megjelenése a hagyományos kézművesség és a modern technológia kereszteződésében rejlő határtalan lehetőségekről tanúskodik. Ahogy ezek a robotok tovább fejlődnek és egyre jobban beépülnek az építkezésekbe, úgy fogják újraértelmezni a modern építőipart “téglánként”.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....