A moduláris lakásépítés globális helyzete

  • Olvasási idő:7perc

Az építőipar gyorsan fejlődik, és az egyik legjelentősebb előrelépés a moduláris házak megjelenése és növekedése. Ez az építési módszer, amelynek során az épületeket szakaszokban (modulokban) előre gyártják, majd a helyszínen összeszerelik, egyre népszerűbb, mivel számos előnye van a hagyományos építéssel szemben.

kapcsolódó cikkek


Globális piaci trendek és növekedés

2023-ban a globális moduláris építési piac értéke megközelítőleg 84,48 milliárd USD volt, ami figyelemre méltó növekedést jelent a 2022-es 79,92 milliárd USD-s értékeléshez képest. A szakértők előrejelzése szerint ez a piac 2030-ra mintegy 131,58 milliárd USD-t fog elérni, 6,5%-os összetett éves növekedési ütemmel (CAGR) növekedve.

Ez is moduláris ház
Ez is moduláris ház

Ezt a növekedést a gyorsabb építés, a költséghatékonyság, a fenntarthatóság és a minőségellenőrzés iránti növekvő igény hajtja az építési folyamat során.

Fejlődés a moduláris építésben

Az intelligens gyártási technológia és az agilis megközelítések elfogadása a moduláris építésben jelentősen növeli a termékigényt és a működési hatékonyságot. Az állandó moduláris építés (PMC), amely az egy- és többszintes szerkezetek helyszíni gyártását foglalja magában, e trend élvonalába tartozik.

A vállalatok egyre inkább a lean gyártást, a szabványosított projektmenedzsmentet (SPM) és az épületinformációs modellezést (BIM) alkalmazzák működésük modernizálása érdekében.

Kormányzati kezdeményezések és beruházások

A fejlődő kormányzati politikák döntő szerepet játszanak a moduláris lakásépítés növekedésében. Egyre nagyobb lendületet kapnak az építési hulladék csökkentésére és a zöld épületek támogatására irányuló kezdeményezések. A szingapúri kormány például számos projektben előírja a PPVC (előregyártott, előre elkészített, volumetrikus építőelemek) használatát, és támogatást nyújt a modern építési módszereket alkalmazó vállalatoknak. 

Nagy alapterületű nem az alaphoz rögzült moduláris ház
Nagy alapterületű nem az alaphoz rögzült moduláris ház

Hasonlóképpen, 2016-ban a kínai kormány bejelentette, hogy az új épületek 30%-ának előregyártott építőanyagokat kell használnia, amihez az újszerű építési megoldások kutatás-fejlesztésére fordított kiadások növelése társul.

Az amerikai piac: A vidéki lakásépítésre összpontosítva

Az Egyesült Államokban a Lakásügyi és Városfejlesztési Minisztérium (HUD) 2023-ban jelentős, 61,8 milliárd dolláros költségvetési növekedést kapott. Ennek a finanszírozásnak jelentős részét egy új, 225 millió dolláros programra fordítják, amely kifejezetten a gyártott lakások finanszírozására és fejlesztésére irányul, és amelyet a vidéki lakhatás szempontjából kulcsfontosságú lépésként üdvözöltek.

Európai és ázsiai piacok

Európában és Ázsiában a moduláris házak piaca szintén jelentős növekedésnek lehet tanúja. Az olyan országokban, mint India, Vietnam és Kína, a gyors iparosodás és urbanizáció miatt megugrottak az infrastrukturális beruházások, ami pozitívan hat a moduláris lakásépítési ágazatra. A kereskedelmi célú térberuházások növekedése, különösen az olyan országokban, mint India, tovább növeli ezt a növekedést.

Figyelemre méltó iparági fejlemények

Az iparágban történt figyelemre méltó fejlemények közé tartozik a finn Admares vállalat azon terve, hogy 750 millió dollárt fektet be egy moduláris házgyár építésébe az Egyesült Államokban, Georgiában. Ez a kezdeményezés, amely várhatóan 1400 munkahelyet teremt, alátámasztja a moduláris lakásépítési megoldások iránti növekvő globális érdeklődést.

A moduláris lakásépítés előnyei

A moduláris házak számos előnyt kínálnak a hagyományos építési módszerekkel szemben. Ezek közé tartoznak:

  • Gyorsaság: A moduláris építés akár 50%-kal gyorsabb lehet, mint a hagyományos módszerek.
  • Költséghatékonyság: A moduláris házak általában költséghatékonyabbak az építési folyamat hatékonysága miatt.
  • Fenntarthatóság: A kevesebb hulladék és az energiatakarékos kialakítás környezetbarátabbá teszi a moduláris házakat.
  • Minőségellenőrzés: Az ellenőrzött környezetben történő előregyártás magasabb minőségi színvonalat biztosít.

Kihívások és jövőbeli kilátások

Előnyei ellenére a moduláris házaknak kihívásokkal kell szembenézniük, beleértve a jelentős előzetes beruházásokat és a helyi építési szabályzatokhoz és szabványokhoz való alkalmazkodást. A technológia folyamatos fejlődésével és a támogató kormányzati politikával azonban a moduláris házak jövője ígéretesnek tűnik, mivel innovatív megoldásokat kínálnak a lakáshiányra és a környezetvédelmi problémákra.

A moduláris házak téliesíthetők ?

A moduláris házak, akárcsak a hagyományos házak, valóban téliesíthetők, hogy ellenálljanak a hideg időjárási körülményeknek. A téliesítés magában foglalja a ház felkészítését az alacsony hőmérséklet, a hó és a jég kezelésére, biztosítva, hogy a ház meleg, energiatakarékos és védett maradjon a tél okozta károkkal szemben.

Szigetelés

A hatékony téliesítés kulcsa a szigetelés. A moduláris házak felszerelhetők kiváló minőségű szigetelőanyagokkal a falakban, a tetőben és a padlóban vagy akár a külső falon elhelyezve is. Általában olyan anyagokat használnak, mint az üvegszálas, cellulóz- vagy habszigetelés. Ez a szigetelés az otthonon belül tartja a hőt, csökkentve a túlzott fűtés szükségességét és az energiaköltségeket.

Ablakok és ajtók

A kiváló minőségű, energiahatékony ablakok és ajtók kulcsfontosságúak. A kettős vagy háromrétegű, alacsony emissziós képességű (low-E) bevonattal ellátott ablakok és a hőszigetelt ajtók segítenek megelőzni a hőveszteséget. Az ilyen nyílások körüli megfelelő tömítés szintén létfontosságú a huzat elkerülése érdekében.

Fűtési rendszerek

A moduláris házakba különböző fűtési rendszerek építhetők be, beleértve a hagyományos kemencéket, hőszivattyúkat vagy padlófűtést. A választás az éghajlati viszonyoktól, az otthon kialakításától és a személyes preferenciáktól függ. Ezeknek a rendszereknek energiatakarékosnak és jól karbantartottnak kell lenniük, hogy télen optimális teljesítményt nyújtsanak.

Tetőtervezés

A moduláris otthonok tetejét úgy kell megtervezni, hogy kezelni tudja a hóterhelést és a jég felhalmozódását. A meredekebb tetők általában jobban elvezetik a havat, és az olyan anyagok, mint a fémtető, megakadályozhatják a jégtorlaszokat.

Vízvezeték-szerelés

A csövek befagyásának megakadályozása érdekében a moduláris házak vízvezetékeit jól szigetelni kell, különösen a szélsőséges hidegre hajlamos területeken. Egyes esetekben a csövek további védelme érdekében hővédő szalagot lehet felragasztani a csövekre.

Alapozás és lábazat

A jól szigetelt és tömített alapozás elengedhetetlen ahhoz, hogy megakadályozza a hideg levegő bejutását az otthonba. A moduláris házaknál, különösen a pilléreken állóknál, a lábazat további gátat képezhet a hideg levegő ellen, csökkentve a padló alatti fagyás kockázatát.

Testreszabási lehetőségek

A moduláris házak egyik előnye, hogy az építés szempontjait testre lehet szabni. A házvásárlók a tervezési fázisban magasabb szigetelési értékeket, jobb ablakokat és egyéb, a téliesítést fokozó funkciókat határozhatnak meg.

Energiaauditok

Végül egy energiaaudit elvégzésével azonosíthatók azok a területek, ahol a moduláris otthon hőt veszíthet, és javításokat javasolhat. Ez az audit különösen előnyös lehet a régebbi moduláris házak esetében.

Összefoglalva, megfelelő tervezéssel, kivitelezéssel és karbantartással a moduláris házak hatékonyan téliesíthetők, és még a zord téli éghajlaton is kényelmes és energiatakarékos életet biztosítanak. A gyártási folyamat során az elemek testreszabhatósága tovább növeli a hideg időjárási körülményekre való alkalmasságot.

Hogyan hat a moduláris lakásépítés a helyi munkaerőpiacra ?

A moduláris lakásépítés pozitív és negatív hatással egyaránt lehet a helyi munkaerőpiacra. A pozitív oldalon új munkahelyeket teremt a gyártás és az összeszerelés területén. Például az Admares beruházása egy grúziai moduláris házgyárban várhatóan 1400 munkahelyet teremt. A modulok előregyártott jellege miatt azonban csökkentheti a helyszíni építőipari munkahelyeket. Az általános hatás az elfogadás mértékétől és a helyi gazdasági feltételektől függően változik.

Milyen korlátok vannak a tervezés és a testreszabhatóság terén a moduláris házak esetében ?

A moduláris házak, bár sokoldalúak, a hagyományos házakhoz képest a tervezés és a testreszabás terén korlátokba ütközhetnek. A modulok építési helyszínre történő szállításának szükségessége korlátozza a méretet és a formát. A tervezési technológia és a gyártási folyamatok fejlődése azonban fokozatosan bővíti a testreszabási lehetőségeket.

Hogyan járul hozzá a moduláris építés a fenntarthatósághoz ?

A moduláris építés a kevesebb hulladék és az energiahatékonyság miatt fenntarthatóbb, mint a hagyományos módszerek. Az ellenőrzött gyári környezet minimalizálja a felesleges anyagok mennyiségét, és az energiahatékony terveket könnyebb beépíteni. Emellett a csökkentett építési idő csökkenti az építkezés környezeti hatását.

A moduláris házak ugyanolyan tartósak, mint a hagyományos házak ?

Igen, a moduláris házakat úgy tervezték, hogy ugyanolyan tartósak legyenek, mint a hagyományos házak. Ugyanazoknak az építési szabályoknak és szabványoknak kell megfelelniük, és az ellenőrzött gyári környezet gyakran jobb minőségű építést eredményez. A moduláris otthonokat úgy is tervezték, hogy ellenálljanak az építkezés helyszínére történő szállításnak, ami vitathatatlanul még robusztusabbá teheti őket.

Milyen finanszírozási lehetőségek vannak a moduláris házak esetében ?

 A moduláris otthonok finanszírozási lehetőségei hasonlóak a hagyományos otthonokéhoz, beleértve a jelzáloghiteleket és az építési hiteleket. Egyes hitelezőknek azonban speciális követelményeik vagy folyamataik lehetnek a moduláris házakra vonatkozóan. A potenciális háztulajdonosok számára kulcsfontosságú, hogy megbeszéljék terveiket a pénzintézetekkel, hogy megértsék a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Hogyan alkalmazkodik a moduláris építés a különböző éghajlati viszonyokhoz ?

A moduláris házak úgy tervezhetők, hogy alkalmazkodjanak a különböző éghajlati viszonyokhoz. A gyártók testre szabhatják a szigetelési, fűtési és hűtési rendszereket az otthon elhelyezkedési helyének éghajlata alapján. Ez az alkalmazkodóképesség a moduláris építés egyik jelentős előnye.


A moduláris lakásépítés paradigmaváltást jelent az építőiparban, mivel fenntartható, hatékony és költséghatékony alternatívát kínál a hagyományos építési módszerekhez képest. A növekvő globális piac, a technológiai fejlődés és a támogató kormányzati politikák révén a moduláris lakásépítés jelentős szerepet fog játszani az építőipar jövőjének alakításában.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik