A szél hasznosítása: Európa törekvése az energiafüggetlenségre

szélerőmű
  • Olvasási idő:2perc

Európa energiatörténetének sorsfordító pillanatában van, és a szélenergia vezető szerepet fog játszani a kontinens ambiciózus megújulóenergia-programjában. Az Európai Unió (EU), amely szilárdan elkötelezett a 2050-ig megvalósítandó szén-dioxid-semlegesség mellett, a szélenergiát a megújuló energiára vonatkozó stratégiája egyik sarokkövének tekinti.

Ez az elkötelezettség nyilvánvaló az EU szélenergia-kezdeményezéseiben és cselekvési terveiben, amelyek kifejezetten a szélenergia gyártásának és telepítésének támogatását célozzák a kontinensen.

2023-ban is a szélenergia-kapacitás lenyűgöző növekedésének lehetünk tanúi Európa-szerte. Az EU stratégiailag a telepítés felgyorsítására összpontosít a gyorsabb engedélyezési eljárások és a kiszámíthatóság fokozása révén. Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság, amelyek elismertek meglévő szélenergia-kapacitásukról, az előrejelzések szerint meg fogják őrizni vezető szerepüket ezen a téren. Franciaország, ahol a szélenergia növekedése jelentősen felgyorsult, valamint Spanyolország és Svédország várhatóan jelentős előrelépést fog tenni.

Az előrejelzések szerint 2024-ig 208 milliárd eurós hatalmas beruházást irányítanak az új európai szélenergia-eszközökbe, ami jelentős pénzügyi elkötelezettséget jelent a megújuló energiaforrások fejlesztése mellett.

A magas infláció, az emelkedő kamatlábak és a megnövekedett építőanyagköltségek néhány tengeri szélerőmű-projekt újratárgyalásához vagy törléséhez, valamint a szárazföldi szélerőmű-projektek késedelméhez vezettek.

Ezen túlmenően az engedélyezési folyamat olyan országokban, mint Olaszország, akadályokat jelent, amelyek gyakran a projektek elcsúszásához vagy törléséhez és a fejlesztők számára bizonytalan környezethez vezetnek.

A tengerparton telepített (úsztatott) szélenergia-technológia innovációja, amely nem a tengerfenékhez rögzített turbinákat jelent, új lehetőségeket nyit a szélenergia számára a mélyebb vizekben, különösen olyan országok számára, mint Portugália, Spanyolország és Görögország. Ez a technológiai ugrás képes jelentősen bővíteni Európa szélenergia-kapacitását.

Az EU 2030-ra kitűzött ambiciózus megújulóenergia-célkitűzései azonban veszélyben vannak. E célok eléréséhez az uniós országoknak 2030-ig évente több mint 30 GW szélenergiát kell telepíteniük. A 2022-es évben csak 16 GW kapacitással bővült, ami azt jelzi, hogy fel kell gyorsítani az erőfeszítéseket. A hosszadalmas engedélyezési eljárások, a hálózati kapacitás korlátai és a közvélemény elfogadottságával kapcsolatos problémák az elsődleges akadályok közé tartoznak, amelyekkel foglalkozni kell.

E kihívások ellenére az EU elkötelezettsége a szélenergia mellett töretlen. A régió hosszú utat tett meg az 1980-as évek óta, és a szélerőműipar az elektromos hálózat jelentős részévé vált. A 2030-ig kitűzött célok elérése és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése érdekében azonban Európának le kell küzdenie a jelenlegi kihívásokat, és folytatnia kell a szárazföldi és tengeri szélenergiába történő erőteljes beruházásokat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....