Milyen esetekben lehet az építőiparban exoskeletont használni ?

exoskeleton
  • Olvasási idő:6perc

A fejlődő építőiparban az exoszkeletonok kulcsfontosságú innovációként jelennek meg, amelyek növelik a munkavállalók biztonságát, termelékenységét és hatékonyságát. Ezeket a mechanikus ruhákhoz hasonló, viselhető eszközöket úgy tervezték, hogy támogassák és kiegészítsék az emberi képességeket a fizikailag megterhelő feladatokban.

kapcsolódó cikkek


Válltámasztó exoskeletonok

A vállat támogató exoskeletonok, mint például az Ekso Bionics EVO, a Levitate Technologies Airframe és a SuitX shoulderX modelljei, fontos szerepet játszanak a felsőtest megterhelésének csökkentésében. Különösen hasznosak az ismétlődő karmozdulatokat igénylő feladatoknál vagy a fej fölött végzett munkáknál, mint például a csatornaszerelés vagy a mennyzeti festések esetében.

Többfajta kialakítású exoskeleton
Többfajta kialakítású exoskeleton

Könnyűek és nem korlátozóak, fokozzák a dolgozók kényelmét, miközben minimalizálják az építőiparban gyakori mozgásszervi megbetegedések kockázatát.

Háttámasztó exoskeletons

Az emeléssel, lehajolással vagy guggolással járó feladatoknál a SuitX backX-hez hasonló háttámaszos vázak felbecsülhetetlen értékűek. Enyhítik a hátra és a gerincre nehezedő terhelést, ami létfontosságú egy olyan területen, ahol a nehéz tárgyak emelése mindennapos.

Ezek az exoruhák a testtartás korrigálásával és a megterhelés csökkentésével létfontosságúak a háttal kapcsolatos sérülések megelőzésében, amelyek az építőiparban a megterhelés egyik fő oka.

Szék nélküli székek: Álló és guggoló testhelyzet támogatás

A “szék nélküli szék” és a hasonló eszközök nagy segítségek a hosszan tartó állást vagy guggolást igénylő feladatoknál. Ezek az exoskeletettek újraosztják a súlyt, enyhítve a térdre és a lábakra nehezedő nyomást. Az ülő helyzetben való “rögzítés” képességük pihenést biztosít olyan környezetben, ahol a hagyományos ülőalkalmatosságok nem praktikusak, és az építőipari dolgozók sok időt töltenek állva.

Terhek emeléséhez való exoskeleton
Terhek emeléséhez való exoskeleton

Egész testre ható exoskeletonok

A Sarcos Guardian XO a teljes testet támogató exoskeleton technológia csúcsát képviseli. Ez a ruha fokozza az általános erőt, lehetővé téve a munkások számára, hogy nehéz tárgyakat könnyedén és hatékonyan emeljenek, átfogalmazva ezzel a feladatok megközelítését az építőiparban.

Egyéb speciális exoskeletonok

Az építőiparban olyan speciális exoszkeletonokat is alkalmaznak, mint a szerszámok használatára szerelt karos rendszerek (Ekso Bionics EksoZeoG), a nehéz emeléshez használt karos támasztó végtagok (Fraco Exoskeleton by Mawashi), valamint a teljes testet ellátó motoros ruhák (SuitX Phoenix exoszkeletonja). Ezek nemcsak a dolgozók erejét hatványozzák, hanem jelentősen csökkentik a fáradtságot és javítják a munkavégzést.
Az exoszkeletonok építőipari felhasználásáról szóló meglévő információk kiegészítéseként érdemes kiemelni néhány újabb előrelépést és alkalmazást:

  • Puha exoskeletonok: A szövetekből és rugalmas mesterséges izmokból készült puha exoskeletonok felé való elmozdulás jelentős előrelépést jelent. Ezek az exoszkeletonok könnyebbek, nagyobb mozgástartományt biztosítanak, és kényelmesebbek, mint a hagyományos merev modellek. A puha exoskeletonokban használt olyan anyagok, mint a mikrorács, a súly csökkentése nélkül biztosítják a biztonságot, így ideálisak az építőipari környezetben való hosszabb ideig tartó használatra.
  • Passzív és álpasszív kialakítások: Egy másik innovatív megközelítés a passzív és ál-passzív exoskeletonok kifejlesztése. Ezek a konstrukciók mechanikus energiát vagy minimális elektromos bemenetet használnak a felhasználók segítésére, és ezáltal kezelik az energiafogyasztás kérdését. Az ilyen exoskeletonok energiahatékonyabbak és alkalmasak az építőipari környezetben történő hosszabb távú használatra.
  • Alternatív energiaforrások: Az alternatív energiaforrások, például a napelemek és a felhasználók mozgásából származó mozgási energia kinetikus energia kinyerése a fejlődés egy másik területe. Ezek az innovatív energiaellátási megoldások meghosszabbíthatják az exoskeletonok működési idejét, és így praktikusabbá tehetik őket az építőiparban való egész napos használatra.
  • AI és intelligens érzékelők: A mesterséges intelligencia és az intelligens érzékelők integrálása az exoskeletonokba ígéretes fejlődés. Ezek a technológiák lehetővé teszik, hogy az exoskeletonok alkalmazkodjanak a felhasználók fiziológiai állapotához és a munkaigényhez, optimalizálva a teljesítményt és csökkentve az ismétlődő megterhelésből eredő sérülések kockázatát.
  • Exoskeletons in Real-world Applications: Különböző építőipari vállalatok aktívan együttműködnek az exoszkeleton fejlesztőkkel, hogy a technológiát sajátos igényeikhez igazítsák. Például az olyan vállalatok, mint a Pomerleau, exoskeletonokat használnak az ismétlődő mozgásokból, a nehéz emelésekből és a túlterhelésből eredő megterhelés enyhítésére. A kar- és válltámaszos exoskeletonokat használó munkavállalókkal végzett felmérés szerint javult a termelékenység, csökkent a megterhelés, és kényelmesebb a használat.

Ezek az előrelépések azt jelzik, hogy az exoskeleton technológia jelentős lehetőségeket rejt magában az építőipar átalakítására. A hangsúly nemcsak a munkavállalók biztonságának és termelékenységének fokozásán van, hanem a technológia alkalmazkodóképesebbé, kényelmesebbé és energiahatékonyabbá tételén is.

Alkalmazás és előnyök

Egyértelmű előnyeik ellenére az exoszkeletonok elfogadása az építőiparban csak fokozatosan történik. Az európai Exskallerate-hez hasonló kezdeményezések célja a bevezetésük felgyorsítása, felismerve a munkaterhelés csökkentésében és a munkavállalók egészségének javításában rejlő lehetőségeket. Az építőiparba való integrációjuk azonban még mindig a kezdeti szakaszban van, a tervezésük és funkcionalitásuk optimalizálására irányuló folyamatos kutatások és kísérletek zajlanak.

Hogyan hatnak a külső vázak a munkavállalók termelékenységére és biztonságára ?

Az építőiparban használt exoskeletonok köztudottan csökkentik a sérüléseket és a megterhelést azáltal, hogy a súlyt egyenletesebben osztják el a testben. Segítenek a fáradtság csökkentésében, lehetővé téve a munkavállalók számára, hogy a szokásosnál több munkát végezzenek el. Emellett olyan vállalkozók számára is munkalehetőséget nyithatnak, akiket esetleg fizikai korlátok korlátoznak. A CDC arról számolt be, hogy az exoskeletonok használata csökkentheti a gerincre nehezedő nyomást és mérsékelheti a fáradtságot.

Milyen kihívások és kockázatok kapcsolódnak az exoskeletonok építőipari alkalmazásához ?

Miközben az exoskeletons számos előnnyel jár, vannak kihívások és kockázatok is. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy általánosítani lehessen a hatékonyságukat a különböző munkahelyeken és népességcsoportokban, beleértve az idősebb vagy korábban sérült munkavállalókat is.

Szükség van továbbá az exoskeletonok munkaminőségre, a munkavállalók elfogadására és a költség-haszon arányra gyakorolt hatásának értékelésére is. A kockázatok közé tartoznak a súrlódásból, nyírásból, ízületi túlnyújtásból, nem szándékos érintkezésből és a munkavállaló instabilitásából eredő lehetséges sérülések.

Széles körben elfogadják-e az exoskeletonokat az építőiparban, és milyen akadályok állnak az elfogadásuk útjában ?

Lehetséges előnyeik ellenére az exoskeletonok még nem terjedtek el széles körben az építőiparban. Az elfogadás egyik fő akadálya az, hogy nincsenek átfogó terepi értékelések, és nem értik, hogyan lehet őket hatékonyan integrálni az építőipari munkafolyamatokba.

Az exoszkeletonok nagyban megkönnyítik a nehéz fizikai erőfeszítéssel járó mozdulatokat
Az exoszkeletonok nagyban megkönnyítik a nehéz fizikai erőfeszítéssel járó mozdulatokat

Emellett hiányosak a munkavállalók egészségére és termelékenységére gyakorolt hosszú távú hatásukkal kapcsolatos ismeretek, amelyeket a szélesebb körű elfogadás elősegítése érdekében meg kell oldani.

A külső vázak képesek-e megfelelni a különböző munkavállalók eltérő igényeinek ?

A jelenlegi kutatás és fejlesztés az exoskeletonok terén arra is összpontosít, hogy a különböző testalkatú és nemű munkavállalókhoz is alkalmazkodni tudjanak. Ez magában foglalja a formatervezés olyan módosítását, amely jobban alkalmazkodik a különböző igényekhez, biztosítva, hogy az építőiparban dolgozók szélesebb köre élvezhesse az exoszkeletonok előnyeit.


Összefoglalva, az exoskeletons hatalmas lehetőségeket rejtenek magukban az építőipar számára, és megoldást kínálnak a legsürgetőbb fizikai kihívások némelyikére. Felhasználási területeik a nehéz tárgyak emelésétől az ismétlődő feladatok támogatásáig terjednek, és mindezek célja a munkával kapcsolatos sérülések előfordulásának csökkentése és a munkavállalók hatékonyságának növelése. 

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik