ESG szövetségek az építőiparban

ESG
  • Olvasási idő:4perc

Az építőipar egyre nagyobb figyelmet fordít a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzási (ESG) tényezőkre, felismerve azok jelentős hatását az üzleti működésre és a hosszú távú fenntarthatóságra. Az építőipari vállalatok ESG-szövetségeket alakítanak ki alvállalkozói láncukon belül, összehangolva az érdekelt feleket a kulcsfontosságú teljesítménymutatók és közös célok mentén.

Ez az együttműködés elősegíti a hatékonyabb és innovatívabb munkamódszereket, amelyek elengedhetetlenek a nettó nullás célok eléréséhez és a szénlábnyom csökkentéséhez.


Mik azok a ESG szövetségek ? 

Az ESG (Environmental, Social, and Governance – Környezeti, Társadalmi és Irányítási) szövetségek az építőiparban olyan együttműködések, amelyek a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás jegyében jönnek létre. Ezek a szövetségek többek között a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, a munkahelyi biztonság és egészségvédelem javítására, valamint a vállalatirányítás átláthatóságának és etikájának erősítésére irányulnak.

Az építőipari vállalatok ESG szövetségei általában a következő elemekre összpontosítanak:

  • Környezeti Fenntarthatóság: Ez magában foglalja a környezetvédelmi szempontok figyelembevételét, mint például az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata, a vízgazdálkodás, az öko-barát anyagok és technológiák alkalmazása.
  • Társadalmi Felelősségvállalás: Ide tartozik a munkahelyi biztonság és egészségvédelem, a közösségekkel való együttműködés, a diverzitás és inkluzivitás növelése, valamint a társadalmi értékteremtés.
  • Vállalatirányítás: A vállalatok irányításának átláthatósága, az etikus üzleti gyakorlatok előmozdítása, és a korrupció elleni küzdelem.

Ezek a szövetségek lehetővé teszik az építőipari vállalatok számára, hogy együttműködjenek alvállalkozóikkal és beszállítóikkal az ESG célok elérésében, javítva ezzel az iparág teljesítményét és hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez.


Karbonlábnyom és nettó nullás célok

Ezen ESG-erőfeszítések egyik kritikus szempontja a szénlábnyom csökkentésére való összpontosítás, amely az építőipari vállalatok közvetlen kibocsátásán túl az ügyfelek és a beszállítói láncok lábnyomára is kiterjed.

Az olyan vállalatok, mint a Mace és az LSH élen járnak ebben a törekvésben azzal, hogy ambiciózus szén-dioxid-csökkentési célokat tűznek ki, és a megfelelés és az előrehaladás biztosítása érdekében olyan harmadik féltől származó szakértőktől kérnek tanúsítványokat, mint a PlanetMark.

 A Mace például már két egymást követő évben elérte a szén-dioxid-semleges státuszt, a Carbon Footprint Ltd. által vezetett arany fokozatú kompenzációs rendszerek alkalmazásával. A cél nem csupán a célok teljesítése, hanem azok jelentős túllépése, az LSH 11%-os szén-dioxid-csökkentést ért el, ami meghaladja az 5%-os célt.

Társadalmi értékek felkarolása

Az ESG-ben az “S” betű, amely a társadalmi értéket jelenti, egyre nagyobb figyelmet kap. A vállalatok továbbképzik a munkatársakat, valamint sokszínűségi és befogadási politikákat vezetnek be, hogy növeljék társadalmi hatásukat a közösségekben. Ez magában foglalja az olyan kezdeményezésekben való részvételt, mint a Társadalmi Érték Portál, amely a társadalmi értékteremtés kettős megközelítését támogatja.

Vezető vállalatok és innovációk

Az ESG-arénában vezető vállalatok, mint például a Siemens, a Skanska, a Balfour Beatty, a POSCO és az Acciona, mércét állítanak az iparág számára. A Siemens például elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig 50%-kal csökkenti az 1. és 2. szintű üvegházhatásúgáz-kibocsátását, a 3. szintű kibocsátását pedig 15%-kal, és ezzel igazodik az 1,5°C-os felmelegedési határértékhez. A Skanska a környezetvédelmi támogató csoportját és az olyan eszközöket, mint a Skanska Color Palette (Skanska színpaletta) használja fel zöld kezdeményezései irányításához.

ESG-jelentések és az érdekelt felek elvárásai

A hatékony ESG programok alapvető fontosságúak a vállalati kockázatkezelés és a stratégiai üzleti követelmények szempontjából. Az érdekeltek ma már nagyobb átláthatóságot és elkötelezettséget várnak el az ESG-célok iránt, a befektetők 98%-a a vállalati közzétételek alapján értékeli az ESG-teljesítményt.

Ez a változás arra késztette a vállalatokat, hogy az ESG-témákat holisztikusabban integrálják üzleti stratégiáikba, olyan területekre összpontosítva, mint az egészség és biztonság, a munkaerő és a szén-dioxid-kibocsátás.

Technológiai innovációk és fenntartható gyakorlatok

Az innovációk már a tervezési szakaszban okosabb fenntarthatósági döntéseket tesznek lehetővé. Az olyan technológiák, mint az épületinformációs modellezés (BIM) és a digitális ikrek betekintést nyújtanak az épületek használatába, javítva ezzel az ESG-teljesítményt.

A tárgyak internetét (IoT) az energiafelhasználás optimalizálására és a megelőző karbantartásra használják ki. Az anyagok kiválasztásakor alapvető fontosságú a “teljes élettartam” szemlélete, figyelembe véve olyan tényezőket, mint az etikus beszerzés, a tartósság és az újrahasznosíthatóság. A moduláris építés egyre nagyobb teret nyer az anyaghatékonyság, a költségmegtakarítás és a kisebb környezeti hatás miatt.

Az építőiparnak rugalmasnak kell maradnia, hogy alkalmazkodni tudjon a technológia, az anyagok és a gyakorlatok új fejlődéséhez. Az innovációk azonban kockázatokat is hordoznak magukban, mint például a megújuló energiával működő infrastruktúra-elemek nem megfelelő ártalmatlanítása. Mivel az éghajlatváltozás új kihívásokat jelent, újszerű projekttervezésre van szükség, néha kipróbálatlan eredményekkel.

Összefoglalva, az ESG-szövetségek létrehozása az építőiparban kulcsfontosságú lépést jelent a fenntartható fejlődés felé. Az érdekelt felek összehangolásával, az innovatív technológiák bevezetésével és az átfogó ESG-stratégiák melletti elköteleződéssel az ágazat egy fenntarthatóbb és felelősségteljesebb jövő felé nyitja meg az utat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....