Az adatvédelmi aggályok kezelése az okos (intelligens) otthonokban

okosotthon
  • Olvasási idő:7perc

Az intelligens otthonok térhódítása kétségtelenül átalakította az élettereket, a kényelem, a biztonság és még a szórakozás csábító keverékét is kínálva. Az egyre inkább összekapcsolt eszközeinkből folyó állandó adatáramlás azonban jelentős adatvédelmi aggályokat vet fel. E kihívások megértése és a lehetséges megoldások feltárása kulcsfontosságú az új technológiai környezetben való eligazodáshoz.

kapcsolódó cikkek


Az egyik legfontosabb adatvédelmi probléma az intelligens otthoni eszközök által gyűjtött adatok puszta mennyiségében rejlik. A termosztátok nyomon követik a rutinjainkat, az intelligens hangszórók (akár akaratlanul is) rögzítik a beszélgetéseinket, a biztonsági kamerák pedig minden lépésünket rögzítik. Ezek az adatok részletes képet festhetnek a szokásainkról, preferenciáinkról, sőt, még a sebezhetőségünkről is. A nagyobb gondot az okozza, hogy ezeket az adatokat hogyan tárolják, használják és osztják meg.

Számos intelligens otthoni eszköz a felhőalapú feldolgozás elve alapján működik. Az otthonról gyűjtött adatokat távoli szerverekre töltik fel, amelyek gyakran az eszköz gyártójának vagy egy harmadik fél szolgáltatójának tulajdonában vannak.

Az adatbiztonsági gyakorlatokat övező átláthatatlanság nyugtalanító.  Egy tökéletes világban ezek a vállalatok erős kiberbiztonsági intézkedésekkel rendelkeznének. Az adatsértések azonban állandó fenyegetést jelentenek, és egy veszélyeztetett intelligens otthon lehetséges következményei messzemenőek lehetnek.

Képzeljünk el egy olyan forgatókönyvet, amelyben egy hacker hozzáfér a termosztát adataihoz. Nemcsak arra használhatják fel ezeket az információkat, hogy rosszindulatú célokra manipulálják otthona hőmérsékletét, hanem értékes betekintést nyerhetnek az Ön napi rutinjába is. Ezt más intelligens eszközökből (gondoljon az intelligens zárakra és biztonsági kamerákra) származó adatokkal kombinálva célzott betörésekhez vagy akár személyazonosság-lopáshoz is felhasználhatják.

A probléma túlmutat a rosszindulatú szereplőkön. Az okosotthon-technológiát fejlesztő vállalatok is gyűjthetik és felhasználhatják adatainkat célzott reklámozásra, vagy eladhatják azokat harmadik feleknek.  

Noha egyes vállalatok lehetőséget kínálnak az adatgyűjtés letiltására, ezek gyakran olyan bonyolult adatvédelmi irányelvek mélyén vannak elrejtve, amelyek megfejtésére a legtöbb felhasználónak nincs ideje vagy szakértelme.

A Panoptikum-hatás és a magánélet védelmére vonatkozó normák eróziója

Az okosotthonokban történő adatgyűjtés mindenütt jelenlévő volta hozzájárulhat a Panoptikum-hatás néven ismert visszatartó hatáshoz.  Ez a fogalom, amely egy olyan börtön filozófiai gondolatából származik, ahol a rabok állandó megfigyelés alatt állnak (még ha nem is tudják pontosan, hogy mikor), azt sugallja, hogy a folyamatos megfigyelés tudatában öncenzúrához és a spontán viselkedés elfojtásához vezethet.

Az intelligens otthonok esetében a Panoptikum-hatás finom módon is megnyilvánulhat.  Kevésbé valószínű, hogy nyílt és őszinte beszélgetéseket folytatunk a nappalinkban, ha tudjuk, hogy egy intelligens hangszóró lehallgat minket ?  Megváltoztatjuk-e a szokásainkat vagy az energiafogyasztási szokásainkat, mert attól félünk, hogy egy láthatatlan megfigyelő (azaz az intelligens termosztátunkból információkat gyűjtő adatelemző motor) elítél minket ?

A magánélethez fűződő normák erodálódása egy másik hosszú távú aggodalom. Ahogy az intelligens otthoni technológia egyre inkább mindenütt jelen lesz, úgy változhatnak a magánélethez fűződő elvárásaink a saját otthonunkban. Az egykor mélyen személyesnek tekintett adatok (napi rutinjaink, energiafogyasztási szokásaink stb.) egyre inkább normalizálódhatnak a gyűjtés és elemzés szempontjából.

Egyéni felhasználókon túl

Az adatvédelmi aggályok hatása túlmutat az egyénen. Az intelligens otthonok által gyűjtött hatalmas mennyiségű adat részletes képet fest kollektív szokásainkról és rutinjainkról. Ezek az anonimizált adatok hihetetlenül értékesek lehetnek a vállalatok és a kormányok számára egyaránt.

A vállalatok számára ezek az adatok a piackutatás aranybányáját jelenthetik. Képzeljünk el megint egy olyan forgatókönyvet, amelyben a közműszolgáltató vállalatok az intelligens mérőórák anonimizált adatait elemezve azonosítani tudják a környék energiafogyasztási csúcsidőszakait. Ezt az információt célzott árképzési rendszerek bevezetésére vagy új energiatakarékos termékek kifejlesztésére lehetne felhasználni.

Bár vannak potenciális előnyök, az anonimizált intelligens otthoni adatok felhasználása aggodalmakat is felvet.  Rossz kezekbe kerülve ezek az adatok felhasználhatók social engineeringre vagy akár egész népesség manipulálására is.  Például az intelligens hangszórók használati szokásaiból (gondoljunk csak a hírcsatornák hallgatási szokásaira) származó, politikai irányultságra vonatkozó összesített adatok felhasználhatók a választások során célzott politikai üzenetek küldésére.

A közös felelősség

Mit lehet tehát tenni e kihívások kezelése érdekében ? Szerencsére vannak olyan lépések, amelyeket mind a fogyasztók, mind a készülékgyártók megtehetnek.

Fogyasztóként kiemelten fontos, hogy a magánélet védelmét szem előtt tartó intelligens otthoni eszközöket helyezzenek előtérbe. Keressen olyan vállalatokat, amelyek bizonyítottan megbízható adatbiztonsági gyakorlatokkal és világos, átlátható adatvédelmi irányelvekkel rendelkeznek.

Emellett lehetőség szerint vizsgálja meg a helyi adatfeldolgozás lehetővé tételét, csökkentve ezzel a felhőre való támaszkodást, és az adatokat az otthonához közelebb tartva.  Néhány intelligens otthoni eszköz már kínálja ezt a lehetőséget, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy adataikat egy helyi hubon tárolják, ahelyett, hogy a felhőbe töltenék fel azokat.

Az eszközgyártóknak felelősségük van abban, hogy a felhasználók adatvédelmét előtérbe helyezzék. Az erős titkosítási protokollok bevezetése, az egyértelmű adattulajdonlási lehetőségek felkínálása, valamint a felhasználók számára az adatgyűjtésből való egyszerű kilépés lehetővé tétele mind-mind kulcsfontosságú lépések.

Emellett az adatbiztonsági gyakorlatok szabványosítása az egész intelligens otthonok iparágában a fogyasztók számára a szükséges egyértelműséget és nyugalmat biztosítaná.

Beperelhetek-e egy céget, ha az okosotthon adataimat megsértik ?

Ez egy szürke terület, amelynek jogi következményei változóak.  Például az Egyesült Államokban nincs olyan szövetségi törvény, amely magánjogi kereseti jogot biztosítana az adatok megsértése esetén [A magánjogi kereseti jog egy személy jogi lehetősége arra, hogy bepereljen egy vállalatot jogsértés miatt].

De, egyes államok azonban olyan törvényeket hoztak az adatvédelmi incidensek bejelentéséről, amelyek lehetővé tehetik a fogyasztók számára, hogy kártérítési pert indítsanak, ha az adatvédelmi incidens következtében kárt szenvednek. A kár jellege és az adatvédelmi incidens konkrét részletei döntő tényezők lennének egy ilyen per sikerének meghatározásában.
Az intelligens otthoni eszközök minden beszélgetésemet lehallgatják ?

Sok okoshangszórót úgy terveztek, hogy egy ébresztőszóval (pl. “Alexa”, “Hey Google”) lehessen aktiválni.  Azonban dokumentált esetek vannak, amikor ezek az eszközök meghibásodtak, vagy az ébresztőszóhoz hasonló hangok váltották ki őket, ami nem kívánt beszélgetések rögzítéséhez vezetett.  A legtöbb esetben az intelligens hangszórók csak az ébresztőszó észlelése után rögzítik a hangot. Egyes készülékek azonban olyan funkciókat kínálnak, mint a “folyamatos hallgatás”, amelyeket a felhasználók engedélyezhetnek, így hozzáférhetnek a korábbi beszélgetések felvételeihez.

Mi történik az okosotthon adataimmal, ha elköltözöm ?

Ez egy fontos kérdés, amelyet a fogyasztók gyakran figyelmen kívül hagynak. Az adatok törlési gyakorlata cégenként eltérő. Egyes cégek eszközöket kínálnak a felhasználóknak, amelyekkel könnyen törölhetik adataikat költözés előtt, míg másoknál az ügyfélszolgálathoz kell fordulni.  Rendkívül fontos, hogy költözés előtt konzultáljon az adott okosotthon-eszközgyártók konkrét adattörlési irányelveivel.

Meg lehet hackelni az intelligens otthoni eszközöket, hogy kémkedjenek utánam ?

Az okosotthon-eszközök ugyanúgy hajlamosak a hackelésre, mint bármely más internetre csatlakoztatott eszköz.  A gyenge jelszavak, az elavult firmware és a javítatlan biztonsági rések mind lehetőséget teremthetnek a hackerek számára. Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyes okosotthonok elleni célzott támadások viszonylag ritkák.  A hackerek inkább nagyszabású, egyszerre sok eszközt veszélyeztető támadásokat hajtanak végre.

A jövőbeli szabályozások megvédik majd az okosotthonok adatvédelmét ?

Megint csak amerikai példával élve az okosotthonok adatvédelmét övező szabályozási környezet folyamatosan fejlődik (ami remélhetőleg az európai okosotthonokban lakó személyekre is kihatással lesz).  2020-ban Kalifornia hatályba léptette a California Consumer Privacy Act (CCPA) törvényt [Egy olyan törvény, amely előírja a vállalatok számára, hogy nyilvánosságra hozzák, milyen adatokat gyűjtenek a fogyasztóktól, és felajánlják számukra a személyes adataik eladásából való kilépés lehetőségét], amely bizonyos védelmet nyújt az okosotthonok adatai számára.  

Az elkövetkező években e szabályozások hatálya valószínűleg bővülni fog, nagyobb hangsúlyt fektetve az adatbiztonsági előírásokra és az adatgyűjtési gyakorlatok feletti felhasználói ellenőrzésre.


Az intelligens otthonok jövője valószínűleg az innováció és a magánélet védelme közötti kényes határt jelenti. Ahogy ezek a technológiák tovább fejlődnek, a szilárd szabályozási keretek elengedhetetlenek lesznek. A kormányoknak egyértelmű iránymutatásokat kell kidolgozniuk az adatgyűjtésre, -tárolásra és -kezelésre vonatkozóan.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....