Épületek digitalizálása a fokozott tűzbiztonság érdekében

tűzoltás
  • Olvasási idő:3perc

A közelmúltban bekövetkezett tragikus tűzesetek sorozata – többek között a spanyolországi, valamint a határainkon belül Visegrádon és Etyeken történt tűzesetek – rávilágított a fokozott épületbiztonsági intézkedések sürgős szükségességére. A súlyos anyagi károkat okozó és széles körben riadalmat keltő, pusztító események kiemelik a fejlett technológiák és digitális megoldások tűzvédelmi integrációjának kritikus fontosságát.

A bécsi székhelyű, innovatív szolgáltatásait Magyarországra is kiterjesztő PlanRadar, az építőiparra, ingatlan- és létesítménygazdálkodásra szakosodott vezető digitális platform szakértői hangsúlyozzák a tűzvédelmi intézkedések megerősítéséhez szükséges sokoldalú megközelítést. Ez a stratégia magában foglalja a szigorú szabályozási keretek kialakítását, a tűzálló anyagok alkalmazását, és ami döntő fontosságú, a tervezési, építési és üzemeltetési folyamatok digitalizálását a tűzesetek megelőzése és hatásainak enyhítése érdekében.

A kockázatokra emlékeztető módon idén februárban a spanyolországi Valenciában történt egy megrázó eset, amikor egy 138 lakásos, 14 emeletes épületet lángok borítottak el. Az előzetes vizsgálatok szerint a tűz gyors terjedésében jelentős szerepet játszott a burkolóanyag éghető jellege.

Hazánkban márciusban a visegrádi Hotel Silvanusban történt tűzeset okozott szomorúságot, amely szerencsére nem járt személyi sérüléssel, de a nagymértékű károk miatt teljes helyreállításra van szükség.

Nem sokkal később Etyeken egy kereskedelmi szállodában pusztított tűz, amely tönkretette a kültéri dézsafürdőt, a főépületet a melléképületek tetőszerkezetével együtt. Ezek az esetek élesen emlékeztetnek a katasztrófa lehetőségére, és világszerte a tűzvédelmi protokollok újraértékelésére késztetnek.

Az Egyesült Királyságban a londoni Grenfell Tower-ben 2017-ben következett be tűzvész nyomán a brit hatóságok komoly lépéseket tettek a magas épületek tűzbiztonságának megerősítésére, átfogó ellenőrzéseket rendeltek el a toronyházaknál és kötelezővé tették a nem éghető anyagok használatát ezeknél az építményeknél.

Az Egyesült Királyságban a londoni Grenfell Tower-ben 2017-ben következett tűz oltása
Az Egyesült Királyságban a londoni Grenfell Tower-ben 2017-ben következett tűz oltása

A PlanRadar szakértői a tűzbiztonság holisztikus megközelítése mellett érvelnek, amely már az épület tervezésénél kezdődik. Ez a megközelítés magában foglalja a kockázatok kiküszöbölését célzó aprólékos tervezést, az anyagok és biztonsági rendszerek gondos kiválasztását és telepítését, valamint e rendszerek gondos karbantartását és kezelését.

Továbbá magában foglalja az átfogó dokumentáció összeállítását és kezelését a hatósági ellenőrzések egyszerűsítése érdekében. Éppen ezért a digitalizáció kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban, mivel felbecsülhetetlen értékű eszközöket kínál a tűzvédelmi előírások összetett világában való eligazodáshoz.

Az építőipari szoftverek például hozzáférhető, alapos és pontos áttekintést nyújtanak az épület állapotáról az életciklus minden szakaszában, a kezdeti tervektől az építésen át a folyamatos üzemeltetésig. Ezek a digitális eszközök fokozzák az ellenőrzési folyamatok hatékonyságát, nyomon követhetőségét és gyorsaságát, jelentősen hozzájárulva a tűzesetek megelőzéséhez, valamint az anyagi károk és az életek elvesztésének kockázatának minimalizálásához.

Azokban az esetekben, amikor a katasztrófák a legjobb megelőző intézkedések ellenére is bekövetkeznek, a digitális platformok döntő támogatást nyújtanak a károk felmérésében, a költséghatékony helyreállítás megkönnyítésében és az újjáépítési erőfeszítések felgyorsításában. A digitális technológia kihasználásával az érdekeltek időt és pénzt takaríthatnak meg, biztosítva a tűzveszélyes eseményekre való gyors és hatékony reagálást.

„Az építőipari szoftverek azzal segítik az eligazodást az összetett tűzvédelmi szabályrendszerben, hogy könnyen áttekinthető, átfogó és pontos képet adnak a még csak tervezőasztalon létező, a kivitelezés alatt álló vagy már elkészült és akár hosszabb ideje üzemelő épületek, az azokban működő berendezések állapotáról. A korszerű technológia alkalmazása gyorsabbá, nyomon követhetőbbé és hatékonyabbá teszi az ellenőrzési folyamatokat, támogatja a sok esetben komoly anyagi kárral járó tűzesetek, a tragédiák megelőzését” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi csapatának képviselője.

A digitális technológiák integrálása a tűzvédelmi gyakorlatokba előremutató megoldást jelent egy összetett kihívásra. Átfogó, digitálisan kiegészített stratégia elfogadásával jelentősen javíthatjuk az épületek tűzzel szembeni ellenálló képességét, megvédve mind a vagyontárgyakat, mind az emberi életeket.

Az előrelépéshez elengedhetetlen, hogy az iparág érdekelt felei – köztük a tervezőktől és az építtetőktől kezdve a létesítménygazdákig és a szabályozó szervekig – elfogadják ezeket az innovációkat a biztonságosabb épített környezet előmozdítása érdekében.


Forrás: Planradar

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik