Az építőipari energiahatékonysági előírások kezelésének kulcsa

energiahatékonyság
  • Olvasási idő:3perc

Az új előírások összetett világában hogyan támogathatják a digitális platformok a vállalatokat ?

Az energiahatékonyság erősödő szerepét az építőiparban jól mutatja, hogy 2023 novemberében új épületenergetikai szabályok léptek életbe és jelentősen átalakult az energetikai tanúsítási rendszer. A módosítás értelmében minden ingatlan eladásánál vagy bérbeadásánál, valamint az új épületek kivitelezésénél már az újfajta energetikai tanúsítványt kell elkészíttetni.

Az energetikai tanúsítvány az adott épület energiafogyasztásának adatait tartalmazza, a gyakorlatban azt mutatja meg, hogy az építmények fenntartása, üzemeltetése mennyi energiát igényel. Minél alacsonyabb az adott ingatlan energiaigénye, annál kedvezőbb az energetikai besorolása, ennek megfelelően az energiafogyasztása és annak költsége is alacsonyabb.

A kivitelezők, beruházók számára az is fontos tudnivaló, hogy megváltoztak energetikai besorolási osztályok. A korábbi AA++-tól JJ-ig terjedő skála átalakult, a módosítás értelmében A+++-tól I-ig terjed. Az ingatlanok kettős besorolást kapnak: az egyiket az energetikai jellemző, a másikat a szén-dioxid kibocsátásuk alapján.

A friss szabályokat tartalmazó kormányrendelet értelmében az újfajta tanúsítványban a korábbinál részletesebb információkat kell feltüntetni az épületről és a felújítási lehetőségekről. Az is fontos változás, hogy a dokumentum, – aminek beszerzése ingatlan eladásánál vagy bérbeadásánál a tulajdonos, új épületek esetében az építtető dolga, felelőssége –, 10 helyett csak 5 évig érvényes, vagyis a korábbiakhoz képest gyakrabban kell frissíteni.

A környezettudatosságra, az energiahatékonyságra épülő zöld szemlélet terjedése az építőiparban is megállíthatatlan. A szigorodó jogszabályi előírásoknak és a folyamatosan változó fogyasztói igényeknek nem könnyű megfelelni, ennek segítésére az új technológiák és a digitalizáció fontos szerepet játszanak.

A digitális platformok, mint például a PlanRadar használata az építőiparban számos előnyt kínál e tekintetben. Először is, az energetikai követelmények beépítése a projektdokumentációba biztosítja, hogy a vállalatok már a projekt kezdetétől fogva prioritásként kezeljék az energiahatékonyságot.

Ez a proaktív megközelítés lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy az építési folyamat során végig figyelemmel kísérjék az energiahatékonysággal kapcsolatban felmerülő kérdéseket és ennek megfelelően megalapozott döntéseket hozzanak a szabályozási követelmények, illetve a fenntarthatósági célok teljesítése érdekében.

Továbbá az építési folyamatok digitális dokumentációja leegyszerűsíti az előírások ellenőrzését és átfogó nyilvántartást biztosít az építési folyamatról. Ez a központosított tárolás egyszerűsíti a jogszabályi előírásoknak való megfelelésre irányuló erőfeszítéseket, időt és energiát takarítva meg mind a vállalatok, mind a szabályozó hatóságok számára.

Érdemes megemlíteni, hogy a digitális platformok fontos szerepet játszanak az építési folyamatok hatékonysága szempontjából is. Az építési folyamatok pontos ellenőrzése ugyanis nagyobb hatékonyságot és pontosságot eredményez, minimalizálva a hibákat és az utómunka szükségességét.

Bár közvetlenül nem az energiahatékonysági intézkedésekre összpontosít, ez a megközelítés közvetve támogatja az építési tevékenységek zökkenőmentes végrehajtását az erőforrások felhasználásának optimalizálásával.

Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi képviselője kiemelte, hogy „a PlanRadar szoftvere egyszerűsíti az épületek felújítási és átalakítási költségeinek becslési folyamatát, segítve a felhasználókat a megalapozott döntések meghozatalában. Egy átfogó ingatlanvizsgálat révén dokumentálhatók a különböző hibák, mint például a sérült ablakok, az elhasználódott vízvezetékek vagy a leromlott homlokzati elemek”, továbbá a szakember hozzátette: “A PlanRadar elemzése részletes jelentést készít, amelyben megoldásokat javasol az ingatlan egyes területeinek rekonstrukciójára és az energiahatékonysági besorolás javítására. Az egyes lehetőségek költségeit és előnyeit mérlegelve a hibák hatékonyan kezelhetők, ami jobb megtérülést eredményez, és az üzleti ingatlanok bérlőinek csökkentett működtetési költségeket és kényelmesebb munkakörnyezetet kínál”.

Összefoglalva, a digitális platformok építési folyamatokba való integrálása holisztikus megközelítést kínál a hatékonyság növelésére, a megfelelőség biztosítására és az energiateljesítmény javítására. Ez a megközelítés a produktivitás szempontjából is sokat számíthat és a vállalatokat versenyképesebbé teheti a piacon.


Forrás: Planradar

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....