Az építőipari költséges jogviták elkerülhetőek a digitális dokumentáció használatával

digitális dokumentáció
  • Olvasási idő:3perc

Az építőiparban és az ingatlanpiacon minden nap óriási tétek forognak kockán: egyetlen jogvita nem csak az aktuális projektet, hanem az érintett vállalatok gazdasági sikerét, szakmai jó hírét is megtépázhatja. Ezek a kockázatok azonban jelentősen mérsékelhetőek a megfelelő építőipari projektmenedzsment szoftverek alkalmazásával, mutat rá a PlanRadar.

Borús kép rajzolódik ki a kockázatcsökkentésre, vitarendezésre szakosodott globális tanácsadó cég, a HKA átfogó tanulmányából. Az elemzett 1600 projekt résztvevői 80 milliárd dollár anyagi veszteséget szenvedtek el és 840 évnyi késést halmoztak fel a különböző követelésekből fakadó jogviták miatt. A pereskedések a pénzügyi károk mellett óriási terhet rónak a vállalatokra, a dominóeffektus miatt az egyik probléma hozza a másikat, a folyamat végén a cégek szakmai hírneve, eredményes működése is veszélybe kerülhet.

A PlanRadar arra hívta fel a figyelmet, hogy a viták kezelését szolgáló megoldások eltérő hatékonyságúak, ezért különösen fontos a különbségek azonosítása, a megfelelő módszer alkalmazása. A hagyományos eszközök bevetése, – mint például a munkavállalók rendszeres képzése, a független, harmadik fél által végzett felülvizsgálatok megrendelése, a jogi tanácsadás és a közvetítői szolgáltatások igénybevétele vagy a biztosítások megkötése – természetesen indokolt lépések, de általában költségesek és bonyolultak.

Az építőipari projektmenedzsment szoftverek ebből a szempontból egyszerűbb és hatékonyabb megoldásokat kínálnak, mert anélkül javítják a dokumentáció minőségét, hogy állandóan felül kellene vizsgálni a projektek megvalósításának folyamatait, ennek köszönhetően megbízható nyilvántartást és jogbiztonságot nyújtanak.

A jogi kockázatok minimalizálására irányuló megoldások közül a digitális projektdokumentáció különösen hatékony: proaktív és költséghatékony eszköz, amely átfogó, könnyen áttekinthető és érthető dokumentációt biztosít, így támogatva a projektek és szereplőik hatékony védelmét az esetleges vitákban, perekben.

A digitális megoldások egyik legfontosabb jellemzője, hogy képesek megváltoztathatatlan nyilvántartásokat létrehozni. Ezeket a feljegyzéseket nem lehet meghamisítani, utólag nem módosíthatók, ami felbecsülhetetlen értéket jelenthet a vitás esetekben.

„Az építőipari projektmenedzsment szoftver nem csupán eszköz – pajzsként és stratégiai partnerként is jól működik a jogviták elkerülésében, amelyek gyakran a minőségbiztosítás hiányosságaiból és az előírások figyelmen kívül hagyásából fakadnak. A megfelelő szoftver itt bizonyítja igazán az értékét, mert mindent rögzít, segít nyomon követni, felidézni a fontos a részleteket: Ki döntött, miről, mikor és miért ?

A digitalizáció a kezdetektől fogva biztosítja a projektek védelmét, támogatja, hogy minden zökkenőmentesen alakuljon. A mai digitális világban egy ilyen eszköz nélkülözhetetlen. Nemcsak védi a projekteket, hanem azt is biztosítja is, hogy azok elejétől a végéig sikeresek legyenek” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi csapatának képviselője.

Hogyan lehet egy vállalat sikeres az építőipar komplex világában ? A kulcs a proaktív tervezés. A célorientált munkamódszerek – például a részletes nyilvántartás, a valós idejű kommunikáció és a pontos, részletes jelentéstétel – alkalmazása megteremti a projektek biztonságának alapjait.

Ezek a lépések segítenek racionalizálni az irányítási feladatokat, jelentősen csökkentik a félreértések vagy viták kialakulásának kockázatát, ami megóvja a beruházásokat, fejlesztéseket az esetleges jogi problémáktól, megerősíti a jól működő, a kölcsönös bizalmon nyugvó kommunikációt valamennyi szereplő között. Ezért fontos a megfelelő, az adott igényeknek leginkább megfelelő építőipari projektmenedzsment szoftver alkalmazása.


Forrás: Planradar

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....